Prima pagină » Știri politice » Trei luni de la „Victor, ce vrei tu să faci pentru România?” De ce nu se întâlnește Ponta cu Nuland, trimisa lui Obama la București

Trei luni de la „Victor, ce vrei tu să faci pentru România?” De ce nu se întâlnește Ponta cu Nuland, trimisa lui Obama la București

Vizita de două zile la București pe care subsecretarul de stat american, Victoria Nuland, o începe mâine nu va include și o întâlnire cu premierul Victor Ponta. Unul dintre cei mai influenți diplomați americani, Nuland va avea o întrevedere cu președintele Traian Băsescu și cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, acestea fiind singurele întâlniri cu lideri politici confirmate până în acest moment. Printre temele întrevederilor lui Nuland cu oficialii români se va număra și consolidarea statului de drept, o discuție care vine după o serie de modificări controversate la Codul Penal adoptate de Camera Deputaților și criticate inclusiv de misiunea americană din România, pe motiv că reprezintă „un pas înapoi” pentru România – o reacție greșită, în opinia premierului.

Aceasta nu este prima dată când un oficial american cu funcția lui Nuland vine la București pentru a discuta despre statul de drept și echilibrul puterilor în stat, aceeași misiune având-o și predecesorul lui Nuland, Philip Gordon, în perioada suspendării preșdintelui Băsescu, în august 2012. După numeroase atacuri la adresa americanilor din partea liderilor USL, Victor Ponta a încercat o reorientare și a mers într-o vizită oficială la Washington, unde s-a întâlnit cu vicepreședintele Joe Biden. „Victor, ce vrei tu să faci pentru România?”, l-a întrebat al doilea om în statul american pe premierul român, după cum a povestit Ponta. În replică, Victor Ponta i-a expus succint planurile de viitor, printre care și recunoașterea independenței Kosovo. Recent, premierul a mers la Johannesburg, în Africa de Sud, cu ocazia funeraliilor lui Nelson Mandela, unde Tony Blair i-a intermediat o întâlnire cu Barack Obama.

Ce face Nuland în România

Unul dintre cei mai influenți diplomați americani, considerată chiar numărul doi în Departamentul de Stat, după John Kerry, Nuland se va întâlni, pentru a discuta inclusiv despre statul de drept în România, cu ministrul de Externe, Titus Corlățean și cu președintele Traian Băsescu, dar și cu câțiva reprezentanți ai societății civile.

Contactat de gândul pentru a preciza dacă are în program întâlnirea cu asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Victoria Nuland, prim-ministrul Victor Ponta a sugerat că răspunsurile se află exclusiv la Ministerul de Externe. „Fiind vorba de Departamentul de Stat al SUA, toate detaliile le puteți avea de la MAE! Mulțumesc!”, a evitat Victor Ponta un răspuns tranșant. Întrebat ulterior dacă programul său include această întrevedere, având în vedere că, în 2012, s-a întâlnit cu predecesorul lui Nuland, Philip Gordon, premierul nu a mai dat niciun răspuns.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a confirmat, în schimb agenției Agerpres că este singurul official guvernamental care va discuta cu Victoria Nuland. Explicația sa pentru care nu a fost stabilită și o întrevedere cu Ponta: „Programul premierului era făcut de multă vreme, așa încât, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat”.

Până la această oră, nu se cunosc detalii legate de programul oficial al premierului de vineri și sâmbătă. Aflat în vacanță în Austria, purtătorul de cuvânt al Guvernului s-a scuzat într-o notă umoristică: „Îmi pare rău, sunt în Austria, în concediu. Este foarte fain aici, e zăpadă, e singura declarație oficială pe care pot să v-o dau”, a spus Mirel Palada contactat de gândul.

Corlățean: „Am tot mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect”

Vizita oficialului american vine la scurt timp după o serie de modificări controversate la Codul Penal adoptate de Camera Deputaților și criticate inclusiv de misiunea americană din România, pe motiv că reprezintă „un pas înapoi” pentru România.

Nuland, în această funcție din 18 septembrie 2012, va conduce o delegație a Departamentului de Stat care efectuează zilele acestea vizite oficiale și în Olanda, Germania, Lituania și Franța. Dacă în celelalte țări agenda oficială face trimiteri la discuții legate de relația bilaterală, în cazul României există o mențiune foarte importantă: oficialul american va discuta cu liderii români despre eforturile de consolidare a statului de drept. O tematică similară celei care l-a adus în România, în august 2012, și pe predecesorul ei, Philip Gordon, într-o vizită controversată venită în contextul suspendării lui Traian Băsescu.

Agenda sa este pusă de Corlățean pe seama părții americane. „Este agenda pe care o face partea americană, știu că este o întâlnire cu ministrul de Externe, înțeleg că este o întâlnire la Cotroceni. În ceea ce privește premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum două zile, atunci când această vizită a fost anunțată. Programul premierului era făcut de multă vreme, așa încât, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat și am mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect pe care și partea americană și partea româna le consideră necesare”, a explicat ministrul de Externe, citat de Mediafax.

Nu este prima dată când diplomatul american se întâlnește cu Corlățean, cei doi având o întrevedere și toamna trecută, la New York, în marja Adunării Generale a ONU, la scurt timp după ce Nuland a preluat postul vacantat de Gordon. Astăzi, ambii au participat  la reuniunea informală Snow Meeting, organizată în Lituania, cu  teme de pe agendele NATO și UE.

Precedentul Gordon

Vizita oficialului american vine după o serie de modificări controversate la Codul Penal adoptate de Camera Deputaților și criticate inclusiv de misiunea americană din România, pe motiv că reprezintă „un pas înapoi” pentru România.

Predecesorul Victoriei Nuland, Philip Gordon, a venit și el la București, în vara lui 2012, în perioada în care președintele Traian Băsescu era suspendat, pentru a discuta tot despre statul de drept, precum și despre echilibrul puterilor în stat și îngrijorările SUA față de evenimentele politice din România. Gordon s-a întâlnit atunci atât cu premierul Victor Ponta, cât și cu Crin Antonescu, președinte interimar, și Traian Băsescu, președinte suspendat. După aceste întâlniri, americanul a venit cu un mesaj foarte dur pentru puterea de la București.

Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei (oficialii români, n.red.) conștientizează importanța acestor lucruri și că vor respecta aceste principii”, a declarat oficialul SUA, care a subliniat că țara sa susține pe deplin cele 11 solicitări ale Comisiei Europene pentru România. Gordon a mai explicat, într-o întâlnire cu jurnaliștii, că a venit în România pentru a exprima preocupările Statelor Unite cu referire la referendumul pentru demiterea președintelui. „Au existat, așa cum se știe, acuzații credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanți, care ar schimba cvorumul de vot și, se pare, încercări de presiune asupra Curții Constituționale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzații au ridicat semne de întrebare privind legitimitatea oricărui rezultat care este așteptat”, a spus Philip Gordon.

Cine este Victoria Nuland

În peisajul american, dar și în mediile diplomatice europene, Victoria Nuland este unul dintre „greii” acestui domeniu, fiind considerată chiar și un posibil succesor al lui John Kerry, actualul Secretar de Stat.

Ofițer de carieră, expert pe probleme rusești, Victoria Nuland este acum responsabilă pentru relațiile diplomatice cu 50 de țări din Europa și Eurasia, se arată în biografia de pe site-ul Departamentului de Stat.

Înainte de a prelua biroul european, a fost purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, în timpul mandatului lui Hillary Clinton. Anterior, a fost consilier pe probleme de politică externă pentru Dick Cheney, fostul vicepreședinte american din cele două mandate ale lui George W. Bush. De asemenea, Nuland a fost Reprezentantul Permanent al SUA la NATO, între 2005 și 2008. La începutul carierei sale, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova.

Experiența din timpul mai multor administrații – atât democrate, cât și republicane – au făcut din Nuland un personaj foarte puternic în diplomația americană. Soțul ei este scriitorul neoconservator Robert Kogun, fost consilier de campanie al republicanului Mitt Romney, adversarul lui Barack Obama la prezidențialele din 2012.

Deși foarte apreciată și premiată inclusiv de guverne străine (Italia, Lituania, Albania), cariera Victoriei Nuland nu a fost lipsită de controverse, cea mai recentă fiind cea legată de atacul asupra consulatului american din Benghazi (Libia), din 11 septembrie 2012, în care ambasadorul SUA și alți trei americani au fost uciși. La acea vreme, Nuland era purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, condus de Hillary Clinton. După tragedie, Administrația Obama a alcătuit versiunea despre atac pe care urma să o transmită publicului, respectiv că a pornit de la un protest față de un film produs în SUA considerat jignitor de musulmani. Această versiune s-a dovedit falsă, oficialii americani omițând intenționat informații despre atac. Nuland a contribuit la controversatele „talking points” (puncte de discuție, n.red.) despre Benghazi, identificând, la un moment dat, informații care, dacă ar fi ajuns în versiunea inițială despre Benghazi, ar fi putut deveni arme politice pentru republicani împotriva lui Obama, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale.

Greșelile din acele zile au costat-o pe Susan Rice, cea care a primit sarcina de a transmite versiunea inițială a explicațiilor despre Benghazi, postul de Secretar de Stat, pentru care era considerată drept favorită după plecarea lui Hillary Clinton din echipa lui Obama.

Autor
Autor

Citește și