Trump a venit să vândă gaz la Varșovia, pentru a „combate” Rusia. Iohannis: „Dacă vrem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate”

Trump a venit să vândă gaz la Varșovia, pentru a „combate Rusia. Iohannis: „Dacă vrem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate
Publicat: 06/07/2017, 20:55

„America este gata să ajute Polonia și alte țări europene să își diversifice resursele de energie, pentru a nu mai fi niciodată ostatice unui singur producător”,a spus Trump, în conferința comună de la Varșovia, cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Președintele american a glumit, întrebându-l pe președintele polonez dacă nu e gata să încheie un parteneriat privind gazul lichefiat pe care SUA îl are la dispoziție: „Cred că putem face un contract în următoarele 15 minute. Nu ai pe cineva disponibil să negocieze? Va dura în jur de 15 minute”.

Președintele Poloniei i-a răspuns râzând că este treaba companiilor private să negocieze astfel de acorduri, nu a președinților, conform The Hill.

Cu toate acestea, Duda s-a arătat încrezător că Polonia și SUA vor ajunge la o înțelegere pe termen lung privind gazul lichefiat american. „Cred că după încheierea acestor negocieri, va exista un contract pe termen lung pentru livrări de gaz natural lichefiat american către terminalul nostru”, a spus președintele polonez.

Polonia depinde în proporție de peste 60% de gazul livrat de Rusia, cazul României fiind unul fericit, pentru că importă sub 20% din necesarul de gaz din Rusia. Țări precum Macedonia, Serbia sau Bulgaria depind însă aproape în totalitate de importurile de gaz rusesc.

La întâlnirea cu Trump, s-a discutat și despre coridoarele de gaz pe care țări europene le dezvoltă în parteneriat cu Rusia, precum Nord Stream 2, dezvoltat de Rusia, prin Gazprom, alături de Germania, Franța și Olanda, la care colaborează și Italia. SUA, ca și alte state europene, au criticat proiectul de extindere a Nord Stream, care aduce gaz rusesc în Europa încă din 2011, prin Marea Baltică.

La Varșovia, președintele american a lăudat țările europene care încearcă să își diversifice resursele de gaz, dând exemplu printre altele și conducta comună de gaz a României, Bulgariei, Ungariei și Austriei, care caută să se folosească și de gazul din Marea Neagră.

Trump nu a pomenit însă numele Rusiei în legătură directă cu gazul.

La anul, summitul are loc în România. Iohannis: „Trebuie să fim foarte realiști. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică”

„Am discutat despre coridoare nord-sud, care vin în continuarea celor est-vest, și vorbesc la modul general – de transport rutier, cale ferată, de date și așa mai depatre, dar sigur și de transport de energie. S-a discutat alternativa interesantă care a apărut cu gazul lichefiat”, a explicat președintele Klaus Iohannis, după mini-summitul de la Varșovia.

„După părerea mea, trebuie să fim foarte realiști și să ne gândim la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică, să profităm de toate ofertele care sunt pe piață. Nu cred că trebuie să se teamă cineva de această ofertă de gaz lichefiat. Dacă există condițiile de preț și se încadrează în normele noastre… UE depinde foarte mult de gazul rusesc, or dacă această dependență ar scădea printr-o altă ofertă, cu atât mai bine pentru cetățeni”, a spus Iohannis.

Inițiativa, care a fost creată anul acesta de Polonia și Croația, se va muta anul viitor la București, a precizat Iohannis. „Un aspect mai special pentru noi a fost faptul că am invitat participanții să facem acest summit anul viitor în România, (ideea) a fost imediat acceptată. Vom contura câteva obiective, nu dorim să dezvoltăm inițiative care ne separă de restul UE, vrem să dezvoltăm inițiative care ajută țările noastre, dar care se integrează perfect în obiectivele UE. Dorim și noi să avem parte de proiecte care dezvoltă infrastructura românească, să beneficiem de securitate energetică”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă întâlnirea liderilor din statele regiunii cuprinse între Marea Neagră, Adriatică și Baltică va beneficia și la București de prezența unui lider străin precum Donald Trump, Iohannis nu a exclus ideea: „Sigur, se poate antama așa ceva”. Iohannis a explicat că acest summit a pornit în 2015, ca o întâlnire avută în marja unei reuniuni la ONU, unde au participat mult mai puțini șefi de state, dar că „am reușit în câțiva ani să transformăm acest format în ceva foarte atractiv, nu numai pentru europeni, ci iată, și pentru americani”.

La Summitul „Inițiativei celor Trei Mări” au participat șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

În calitate de invitat special, la Summit este prezent și președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

„Inițiativa celor Trei Mări” urmărește să ofere susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări – Adriatică, Baltică și Neagră – în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații sau protecția mediului”, explică Administrația Prezidențială.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri