TU ȘTII CE MAI FAC BANII TĂI? Cui a împărțit Mircea Cosma -„10% pentru PSD”, în 2014, 30,4 milioane de euro. Gropile ecologice, sursa de bani fără miros în an electoral

Publicat: 13/02/2015, 20:45
Actualizat: 27/02/2019, 05:20

În județul Prahova, procurorii DNA au anunțat, la începutul acestui an, reconstituirea uneia dintre cele mai detaliate scheme de finanțare a PSD, indirect, prin contractele atribuite la nivel local de liderii din teritoriu ai partidului. Dosarul în care președintele Consiliului Județean, Mircea Cosma, vicepreședinte al PSD, este urmărit penal pentru luare de mită și abuz în serviciu a descris, în linii mari, rețeta de finanțare ilegală în folosul partidului: pentru atribuirea contractelor cu statul, societatea care trebuia să câștige o anume lucrare, stabilită dinainte, avea de plătit în schimbul contractului câteva comisioane ilegale: „10% pentru președintele autorității publice județene – Mircea Cosma și pentru formațiunea politică pe care acesta o reprezenta (PSD, n.red.), sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare – pentru sprijinul acordat de Daniel Adrian Alixandrescu (director în cadrul CJ, n.red), precum și 1/3 din câștig care se împărțea în mod egal între Răzvan Alexe și Vlad Alexandru Cosma (deputat PSD, fiul lui Mircea Cosma, n.red.) – traficanții de influență”.

Deși patroni de firme care au lucrat în acest mecanism de corupție au indicat procurorilor că știau că 10% din șpagă mergea la PSD, procurorii au ales să nu urmărească acest fir penal, viitorul urmând să spună dacă l-au abandonat sau îl păstrează într-un dosar penal separat.

Partidul câștiga astfel, din fiecare contract, de cel puțin trei ori: în mod direct, prin comisionul ilegal de 10% și indirect, prin Vlad Cosma și Mircea Cosma, contributori oficiali în conturile de partid atât prin cotizații, cât și prin donații. Numai în 2012-2013, susțin procurorii DNA, Vlad Cosma și Răzvan Alexe, o persoană cu notorietate în lumea interlopă din Ploiești aflată adesea în prim-plan la lansările de candidați pe plan local ale PSD, au primit 1 milion de euro pentru a truca licitațiile CJ.

Urmărit penal și cercetat în libertate, Mircea Cosma a continuat în 2014, din postura de președinte al CJ, să gireze atribuirea contractelor din județul Prahova. Din analiza făcută Gândul asupra achizițiilor locale de la 1 ianuarie și până în septembrie rezultă că CJ Prahova ocupă al doilea loc la nivel național în funcție de suma atribuită companiilor, cu peste 30,4 milioane de euro.

Gândul, Ziarul Financiar și Mediafax continuă astăzi seria „Tu știi ce mai fac banii tăi?” prin prezentarea locului pe care asfaltatorii de la Euro Construct Trading 98 îl ocupă în topul clienților Consiliului Județean Prahova, condus de Cosma, dar și a modului în care firma Iridex, aparținându-i unui fost senator PC cu legături politice la nivel înalt, a acaparat fondurile pentru ecologizarea gropilor de gunoi din județ. O serie editorială care provoacă partidele la transparență în finanțarea campaniei, companiile la denunțarea presiunilor politice, instituțiile de control la urmărirea mai eficientă a scurgerilor de bani gri către partide și parlamentarii la modificarea legii, prin întărirea ei.

În episodul următor, veți găsi grupul Iridex și în lista beneficiarilor de contracte publice din Brăila, județ condus de un alt președinte CJ trimis în judecată pentru direcționarea banilor de la stat câtre propriile firme și de aici spre partid.

„Rețeaua Cosma” de adunat 1 milion de euro. Firmele, presate să dea 10% „pentru a încasa cu prioritate”.

Folosindu-se de „metoda „subcontractării” și „a actelor adiționale”, rețeaua girată de Cosma – arată procurorii DNA – ajungea să se hrănească cu până la 50% din banii alocați de Consiliul Județean Prahova unui contract public de achiziție, banii ajungând în conturile familiei Cosma, ale lui Răzvan Alexe și ale directorului din CJ, toți inculpați în dosar.

Denunțător a fost chiar unul dintre oamenii de afaceri presați să sponsorizeze ilegal partidul și pe reprezentanții săi pentru a câștiga contractele. Costin Gimi Palada, reprezentantul Cast SRL din Bănești, județulPrahova le-a spus procurorilor că i-a dat lui Vlad Cosma, fiul șefului CJ Prahova, 10 procente din valoarea unui contract oferit de Consiliul Județean, condus de Cosma senior: „Am avut o înțelegere cu Vlad Cosma în sensul de a-i acorda acestuia un procent de 10% din valoarea lucrării pentru ca acesta să intervină la Președintele Consiliului Județean Prahova, care era tatăl său, pentru a le încasa cu prioritate, din lucrările care fuseseră efectuate”. Detalii AICI.

Procurorii au detaliat și trei metode prin care Mircea Cosma ajungea să primească direct presupusa șpagă de la firmele de construcții care câștigau contractele publice, separat de circuitul șpăgii în care era implicat și fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma.

1. Interpusul care vinde scump un teren ieftin

Șpaga indicată de procurori era mascată prin achiziția de terenuri supraevaluate. Procurorii spun că Mircea Cosma a primit mită de la Nicolae Palada, patronul firmei CAST SRL din Bănești, în schimbul câștigării mai multor contracte finanțate de Consiliul Județean. Procurorii spun că, în 2010, Mircea Cosma a achiziționat prin interpuși două terenuri agricole în suprafață totală de 7.500 metri patrați, cu 9.000 de lei. Interpusul în prima tranzacție a fost o secretară care muncea la biroul notarial al fiicei lui Mircea Cosma. Terenurile au fost revândute de secretară către Lucian Maxim, un apropiat al lui Cosma pentru suma de 11.000 lei. Acesta le-a vândut, la rândul său, companiei CAST SRL pentru suma de 200.000 lei. Banii ar fi ajuns în realitate la Mircea Cosma. Procurorii spun, însă, că în realitate terenurile sunt folosit de o companie la care este acționară soția lui Mircea Cosma.

2. Cumnata care acoperă șpaga

O altă presupusă șpagă documentată de procurori este legată de două terenuri în suprafață totală de 10.000 metri pătrați. Potrivit DNA, această tranzacție ar fi trebuit să acopere o mită de 700.000 lei. Irimescu Vasilica Silvia, cumnata lui Mircea Cosma, sora soției sale, a cumpărat în 2010 două terenuri la prețul de 25.000 lei. Acesta era prețul trecut în acte. În realitate, prețul plătit a fost de 50.000 lei. Cumnata lui Cosma a revândut apoi terenul către Cast SRL, compania abonată la contractele CJ, cu suma de 700.000 lei. Aceasta a fost suma trecută în acte. Din această sumă au fost plătiți efectiv doar 350.000 lei.

3. Subcontractarea fictivă a lucrărilor

Consiliul Județean condus de Mircea Cosma supradimensiona bugetul unei lucrări. Firma era apoi obligată să subcontracteze lucrările către o firmă deținută de către Răzvan Alexe, mâna dreaptă a deputatului Vlad Cosma. În realitate, firma lui Alexe nu executa niciun fel de lucrări, ci doar încasa banii. „În acest context am fost pus în legătură cu Alexe Răzvan, prieten cu Vlad Cosma, astfel încât prin firma Marconstruct, coordonată de Alexe Răzvan și căreia trebuia să subcontractez fictiv lucrări câștigate de SC Cast, să îi plătesc „comisionul” 10% la care adăuga și TVA” a relatat denunțătorul Palada Costin Gimi – reprezentant al SC Cast SRL Bănești, unul dintre cei trei oameni de afaceri care au denunțat la DNA practicile rețelei Cosma.

Cu aceste practici, în conturile lui Mircea Cosma și ale fiului său Vlad Cosma s-au strâns, în perioada 2012-2013, 1 milion de euro. Pe de altă parte, atât Mircea Cosma cât și fiul său se află pe lista oficială a sponsorilor direcți ai PSD care au cotizat sau au donat, după caz, mai mult de 10 salarii minime brute la nivel național în anul 2013, an fără miză electorală. Președintele CJ Prahova figurează în registrele oficiale, publicate în Monitorul Oficial cu o donație de 10.000 de lei făcută partidului, o cincime din cât a câștigat de la Consiliul Județean în decursul întregului an. Fiul său, pe de altă parte, a cotizat cu 22.000 de lei, echivalentul indemnizației de deputat pe 5 luni. Dincolo de donațiile sau cotizațiile propriu-zise, politicienii cu funcții publice implicați în organizarea campaniilor plătesc în mod direct sau prin firmele proprii diverse servicii, de la publicitate până la materiale publicitate și „voluntari” cooptați în acțiunile electorale.

Dosarul „Cosma-Păvăleanu” include însă, între altele 141, și o firmă-cheie anchetată în același caz. Este vorbe despre Coneco Serv SRL, o companie specializată oficial în achiziții de site-uri web și montaj de structuri metalice specifice industriei de telecomunicații cu un rol esențial într-un circuit financiar amplu care implica, din informațiile anchetatorilor, și comisioane încasate la negru pentru lucrări publice. Circuitul a fost dezvăluit în aprilie de o serie de investigații ale Rise Project care au arătat, cu datele din dosarul fiscal de la Ministerul Finanțelor al Coneco Serv ce legătură există între această companie, grupul Asesoft fondat de deputatul PSD Sebastian Ghiță și firmele apropiate lui Mircea Cosma. Jurnaliștii Rise Project au refăcut astfel traseul a 10 milioane de lei veniți de la societățile componente ale grupului Asesoft (Asesoft Internațional, 2KTelecom, AccesNet International, Teamnet Business și Divasoft), intrați în contul intermediarului Coneco Serv, pompați, în cuantum de peste 5,5 milioane de lei în alte patru companii parte a unei platforme de firme-„fantomă”(Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard și Narsam Invest), de unde erau scoși „la pungă”. O parte din sume se întorceau la sursă. Detalii AICI și AICI. Aceeași platformă de firme-„fantomă” era alimentată, susțin anchetatorii, și de firmele grupării Cosma. În acest fel s-au scos, potrivit informațiilor din dosar, 90 de milioane de lei cash.

Asfaltatorii din Prahova în an electoral

Gândul a analizat ce direcție au luat în anul electoral 2014 banii gestionați de Mircea Cosma la consiliul Județean. Cei mai mulți din banii contractați anul acesta au ajuns în întreținerea și plombarea de drumuri, în amenajarea unei intersecții, dar, mai ales, în ecologizarea gropilor de gunoi, o direcție în care consiliile județene s-au întrecut în acest an să absoarbă bani europeni, direcționându-i inclusiv spre presa locală cu care au legături vechi.

În Prahova, beneficiarii contractelor încheiate în an electoral sunt 12 firme sau asocieri, între care se numără și două dintre cele trei care au reclamat obligația de a plăti 10% din valoarea contractului pentru partid și o treime pentru rețeaua din jurul familiei Cosma. Este vorba despre firmele de construcții CAST SRL și CONI SRL cu 250.600 de euro, respectiv cu 194.800 de euro.

Marii câștigători ai anului în județul lui Cosma sunt însă Dan Besciu și Sorin Vulpescu, a căror companie, Euro Construct Trading 98, apare, din analiza Gândul asupra contractelor locale, în top 10 al clienților statului după ce și-a adjudecat construcția pasajului subteran de la Piața Sudului din București și un act adițional pentru reabilitarea unei linii de tramvai din Sectorul 3.

EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL a încheiat în Prahova, în asociere cu ECOVIABLE INGINERIE SRL, un contract de 19,8 milioane de euro cu TVA inclus pentru construirea unei stații de tratare mecano-biologice a deșeurilor biodegradabile în Ploiești. Asociatul Euro Construct, o companie de consultanță, îi apaține lui Teddy Robert Lebrun, cetățean francez, cooptat în 2010 ca manager de proiect pentru achizițiile de software prin fonduri POSDRU la Centrul Național de Dezvoltare a învățământului Profesonal și Tehnic, din subordinea Ministerului Educației. La licitația la care au participat 10 competitori, oferta Euro Construct Trading 98 a fost singura admisă ca fiind compatibilă cu caietul de sarcini.


Infografic Gândul // Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de Achiziții Publice

Foști sponsori de partid ecologizează gropile de gunoi

În aceeași schemă a ecologizării gropilor de gunoi a intrat și al doilea mare contract atribuit de CJ Prahova în 2014. Este vorba de închiderea depozitului neconform din Ploiești și execuția lucrărilor la stațiile de transfer din Bușteni, Urlați, Drăgănești și Valea Doftanei. Un contract de 7,1 milioane de euro cu TVA inclus adjudecat de grupul IRIDEX în asociere cu URBAN ELECTRIC SRL.

Patronat, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, de fostul senator PC Corneliu Pascu – ales de două ori în Parlament pe liste comune cu PSD și apropiat al lui Dan Voiculescu – și de Valentin Feodorov, grupul Iridex a primit lucrarea pentru închiderea „depozitului neconform din Ploiești” și construirea altora noi în condițiile în care gunoiul din municipiu este strâns de mai mulți ani de firma de salubrizare a aceluiași fost deminitar – Servicii Salubritate București (SSB).

O altă investigație Rise Project a arătat legăturile din trecut ale grupului IRIDEX cu Sebastian Ghiță, actual deputat PSD și unul dintre cei mai puternici oameni din partidul de guvernământ dată fiind relația sa apropiată cu premierul Victor Ponta: în mai 2005, Mircea Cosma, Corneliu Pascu împreună cu societatea lui, Iridex Group, Sebastian Ghiță, unchiul său, Domente Vasile, și Nicolae Oprea, fostul viceprimar al Ploieștiului și tatăl actualului senator PSD, Radu Oprea – un alt asociat de-al lui Ghiță au devenit oficial parteneri în firma Ecoprod Energy din Ploiești, radiată apoi în 2008. Detalii despre evoluția Ecoprod Energy, transferată în prezent din Prahova în Buzău și patronată de Vasile Domentre, AICI.

Din contractele primite anul acesta de la stat, Iridex s-a instalat, pe cont propriu, în afara asocierilor cu alte companii, pe locul 38 în topul clienților statului la nivel local, cu 9 milioane de euro câștigate din patru contracte, fără a pune la sociteală afacerea din Prahova, parafată în asociere.

Astfel, SC Iridex Construcții SRL se ocupă în egală măsură în acest an de furnizarea de alimente în programul „Cornul, mărul și laptele” pentru Consiliile Județene Suceava (PSD) și Mehedinți (PSD) și construiește stații de transfer pentru managementul integrat al deșeurilor la cererea CJ Brăila (PSD). PRECIZARE

Rapoarte anterioare de donații ale partidelor consacră Iridex Construcții drept sponsor oficial al partidelor care au făcut parte până acum câteva luni din USL. În 2008, spre exemplu, înainte de nașterea alianței, Iridex Construcții apărea în documentele oficiale cu 30.000 de lei dați la PNL, cu 20.000 la PSD și 10.000, suplimentar, Alianței PSD-PC și cu alți 30.000 de lei la PC. În virtutea bunelor relații cu Dan Voiculescu, o bună parte din trustul de presă al familei sale Jurnalul Național, Income Magazin și Intact Images s-a instalat multă vreme în clădirea Iridex de pe șoseaua București-Ploiești.

Peste 20 de milioane de euro date în lipsa concurenței reale

Un milion de euro, ca urmare a unei achiziții fără licitație, doar prin cerere de ofertă, a obținut PRAGOSA ROMÂNIA SRL, o firmă deschisă în Prahova de un grup portughez de construcții și o sumă similară, dar pentru asistența tehnică în programul de management al deșeurilor RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE SRL, o filială din Târgoviște a unei companii daneze cu legături cu Mohammad Murad, omul de afaceri care deține lanțul hotelier Phoenicia.

Sume mai mici au fost atribuite Hill International SRL (503,766.42 de euro pentru asistență tehnică în supervizarea proiectului de management al deșeurilor), ROMAIR CONSULTING SRL (348,438.28 de euro, prin negociere fără anunț de participare, pentru asistență tehnică pe durata execuției aceluiași proiect), CAST SRL și CONI SRL din fonduri interne pentru prombări de drumuri județene și amenajarea unei intersecții, EUROTOTAL COMP SRL (55,195.39 de euro pentru serviciile de curățenie în sesdiul CJ), UNION CO SRL (31,026.83 de euro pentru furnizarea de cartușe pentru imprimantele CJ), DAM FISCALITY SRL ( 9,102.73 de euro pentru audit fiscal în același proiect de management integrat al deșeurilor) și C&D PERFORM CONSULT SRL pentru consultanță în restaurarea și consolidarea unei clădiri istorice.

Programul de management al deșeurilor a însumat, în final, până la această dată, 28,8 milioane de euro din cele 30,4 atribuite de CJ Prahova. Cei mai mulți bani, 21,3 milioane de euro, s-au adjudecat în ultimele trei luni, adică între campania pentru europarlamentare și cea pentru alegerile prezidențiale. Mai mult de două treimi din sumă au ajuns să fie date fie prin proceduri directe și discuții cu o singură companie, fie prin licitații la care caietul de sarcini s-a dovedit în final compatibil cu o singură ofertă.



Infografic Gândul // Sursa informațiilor: Sistemul Electronic de Achiziții Publice

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu