Jurnalistul american Tucker Carlson a fost la Budapesta pentru câteva zile unde a ținut discursuri în aer liber despre libertatea presei din Statele Unite, în comparație cu cea din Ungaria. Cum era de așteptat Carlson i-a luat un interviu și premierului ungar Viktor Orbán. A fost o discuție lejeră, despre război, Putin și Administrația Biden, un schimb de replici atât de lejer, încât jurnalistul american a simțit nevoia să se descalțe de pantoful stâng, la un moment dat.
Interviul a fost postat pe contul lui Tucker Carlson de pe rețeaua X și a ajuns la 30 milioane vizualizări, în câteva ore.
Despre război, Viktor Orbán i-a spus lui Tucker Carlson că Ucraina este pe cale să piardă, pentru că a fost depășită numeric de trupele ruse.
Deci, în Statele Unite, opinia este că Ucraina câștigă acest război. Nu pare că este adevărat, a comentat Carlson.
Nu, este o minciună. Nu este doar o neînțelegere. E o minciuna. Este imposibil. Toți cei care fac politică și înțeleg logica, cifrele, datele, în niciun caz. De ce este imposibil? Pentru că așa mor bieții ucraineni în fiecare zi. Da. Sute și mii, știi. (…) Și rușii sunt mult mai puternici. Mult numeroși. Mai numeroși decât ucrainenii.
Orbán a transmis puterilor occidentale că strategia pe care o folosesc este total greșită. Asta pentru că „este dificil să-i înțelegi pe ruși”, mai ales când te desparte un ocean. Rusia nu se concentrează pe conceptul de libertate, așa cum face Occidentul, ci pe a ține țara unită, pentru că „este o țară mare”.
Iar, strategia pe care o folosesc Statele Unite împotriva lui Putin este complet greșită.
Dar trebuie să înțelegem că nu îi putem învinge așa cum facem acum. Este imposibil. Nu-l vor ucide pe lider. Nu vor renunța niciodată la el. Vor ține împreună țara și o vor apăra. Finanțăm mai mult, ei vor investi mai mult. Deci, nu se vor sătura de Putin și îl vor da afară. Haide. Este o gluma.
Despre aderarea Ucrainei la NATO, Orbán crede că fereastra de oportunitate din 2008, apărută la summitul de la București, s-a închis.
Subiectul aderării Ucrainei la NATO a fost ridicat la summitul NATO de la București, 2007 sau 2008. Rusia nu era suficient de puternică să o oprească. La acel moment, era o șansă reală de a integra Ucraina în NATO. Dar, a fost respinsă. Nu a fost un acord între marile țări occidentale și a fost amânată. Dar, doi-trei ani mai târziu, rușii au devenit din ce în ce mai puternici. Și acum sunt și mai puternici. Deci, am ratat această ocazie istorică iar această fereastră de oportunitate nu mai este deschisă. Deci, nu putem face asta. Nu ne permitem să avem acea linie de frontieră lungă între Rusia și Ucraina, care aparține NATO. Asta ar însemna pericol de război imediat pentru noi toți, chiar și pentru Washington.
„Ar trebui să facem o înțelegere cu rușii cu privire la noua arhitectură de securitate pentru a oferi securitate și suveranitate Ucrainei, dar nu aderarea la NATO”, a spus Orban.
Foto: X/ Tucker Carlson