Tudor Chiuariu propune ca avocații să nu mai plătească TVA pentru serviciile prestate
Senatorul PNL Tudor Chiuariu a anunțat vineri, în timpul lucrărilor Congresului Avocaților, că se lucrează la o inițiativă legislativă care să prevadă scutirea serviciilor avocațiale de TVA și a arătat că astfel se restabilește o situație de normalitate în privința acestei profesii.
Avocatul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiției, a declarat că are câteva proiecte privind sfera justiției. Astfel, a arătat fostul ministru al Justiției, s-a propus printre tezele de revizuire a Constituției consacrarea principiului egalității de arme între acuzare și apărare în procesul penal.
Chiuariu a spus că există o inițiativă legislativă pe care o are în cadrul PNL și a coaliției guvernamentale prin care este urmărită scutirea de TVA a serviciilor avocațiale.
„Vă mai informez despre o inițiativă pe care o am în cadrul PNL și a coaliției guvernamentale, aceea ca serviciile avocațiale să nu mai trebuiască să fie supuse TVA. Este o măsură pe care trebuie să o luăm, nu este nicio logică juridică în această măsură și nici de altă natură, este împotriva reglementării TVA așa cum ea este făcută la nivelul Uniunii Europene și eu cred că vom găsi înțelegere și resurse ca să revenim la o situație de normalitate”, a declarat Chiuariu.
Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, Gheorghe Florea, a declarat, vineri, că majorarea gradului de fiscalizare a accesului la justiție fie prin modificarea taxelor judiciare, fie prin instituirea obligatorie de taxe de acces la informații produce distorsionări privind apărarea cetățenilor.
„Avocații constată că, în perioada analizată, costurile accesului la informații cu conținut juridic sau a accesului la justiție cresc și au tendință de creștere. Majorarea gradului de fiscalizare a accesului la justiție fie prin modificarea taxelor judiciare, fie prin instituirea obligatorie a unor taxe de acces la informații organizate prin registre de interes public încredințate unor centre de control private și prin proceduri prealabile prin care legea însăși proclamă avantajul unor servicii profesionale plătite în raport cu exercitarea a însăși puterii judecătorești a produs și produce distorsionări privind apărarea cetățenilor”, a spus Florea.
În opinia șefului UNBR, este prioritară orientarea avocaților pentru sprijinirea politicilor publice de inițiere și dezvoltare a asigurărilor private pentru cheltuieli juridice pentru acoperirea de către asigurator a cheltuielilor de consultanță juridică, a costurilor legate de proceduri judiciare, inclusiv a celor de obținere și realizare a apărării prin avocat.
„În majoritatea țărilor europene cetățenii pot încheia o asigurare pentru acoperirea costurilor procedurilor juridice, judiciare sau extrajudiciare de reprezentare sau apărare ori de consultanță prin avocat. Informarea completă asupra tuturor metodelor legale de soluționare alternativă a conflictelor cu conținut juridic – consiliere, tratative, arbitraj, tranzacționare, mediere a fost și poate fi făcută totdeauna, prin avocat”, a explicat, la Congresul Avocaților, Gheorghe Florea.