Tudor Ionescu, secretar adjunct ALDE, la GÂNDUL LIVE: Traseismul politic este o înșelăciune morală a votului și a încrederii primite de cetățeni / Orban anunța în februarie că nu primește oameni din PSD- VIDEO

Tudor Ionescu, secretar adjunct ALDE, la GÂNDUL LIVE: Traseismul politic este o înșelăciune morală a votului și a încrederii primite de cetățeni / Orban anunța în februarie că nu primește oameni din PSD- VIDEO
Tudor Ionescu, secretar adjunct ALDE, la GÂNDUL LIVE: Traseismul politic este o înșelăciune morală a votului și a încrederii primite de cetățeni
Publicat: 20/08/2020, 13:37
Actualizat: 20/08/2020, 15:43

Secretarul adjunct al ALDE, Tudor Ionescu, a discutat la GÂNDUL LIVE despre moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Orban de către PNL, dar și despre organizarea alegerilor în toamnă, începerea anului școlar și „traseismul politic”. 

„Vom vedea câți dintre parlamentari vor vota moțiunea. Scopul ei, cel puțin așa cum îl înțeleg eu, și motivul pentru care înțeleg că a fost depusă este de a bloca această inacțiune sau acțiune în sens negativ la care asistăm din partea Guvernului. Nu vedem o creștere a numărului de teste făcute în fiecare zi, dimpotrivă, chiar scădere, nu vedem o gratuitate sau o decontare a acestor teste care costă coinsiderabil – între 340 și 500 de lei – poate însemna și jumătate din venitul unui pensionar, vorbim de 2 milioane de pensionari care trăiesc cu sub 1.000 de lei pe lună. Deci o decontare din partea Casei naționale de Asigurări pentru aceste teste…

Nu vedem o suplimentare a paturilor de la Terapie Intensivă, dar vedem o creștere a numărului de persoane internate la ATI. Și, al treilea element, nu vedem nicio sancținare drastică a tuturor celor care nu respectă prevederile legale, deci această inacțiune per total nu face decât să erodeze încrederea pe care cetățenii de bună-credință… și anume – să purtăm mască, mânuși, să păstrăm o distanță fizică, să ne spălăm pe pâini. Toate acestea lucruri pe care noi le respectăm, sectorul HoReCa care se închide la ora 23.00 sau 24.00, dar nu vedem partea cealaltă, adică ce măsuri de sprijin și de susținere vin din partea Guvernului.

Și în acest sens, cred că Guvernul a avut cu totul și cu totul alte priorități și le vedem – organizarea alegerilor este o prioritate. Eu a trebuit să mă dus pe stradă și să strâng, în condiții extrem de anevoioase din punct de vedere al interacținii și al încrederii și al temerii justificate a cetățenilor, un număr de semnături pentru a candida la primăria Sectorului 6. La fel și colegii mei și toți din celelalte partide. Prioritatea este că transfere foarte mulți primari de la PSD care să candideze din partea PNL. Deci astea sdunt prioritățile.

Și în momentul în care mai vine și Curtea de Conturi și ne spune că 600 de milioane de lei au fost cheltuiți pe contracte nelegale, permiteți-mi să cred și să constat și eu că are alte priorități decât testarea masivă, izolarea consensuală și asigurarea condițiilor în cazurile de terpaie intensivă și amendarea persoanelor care nu respectă aceste reguli”, a declarat Tudor Ionescu la GÂNDUL LIVE.

Alegerile locale, controversate: „Ce aș putea să le spun eu cetățenilor?”

„Cetățenii, pe de-o parte, spun – voi veniți să ne cereți semnături, veniți cu alegeri, dar pensii mici, dar alocațiile nu sunt dublate, profesorilor nu le este crescut salariul, antreprenorii din sectorul HoReCa suferă enorm și închid pe bandă rulantă firmele din toate domeniile din România, și pe voi vă preocupă alegerile?

Ce aș putea să le spun eu cetățenilor? N-aveți dreptate? Au dreptate perfectă. Dar în același timp mă obligă Guvernul să ies pe stradă, să discut cu cetățenii, să particip în această competiție, pentru că asta este esența democrației, dar nu înțeleg de ce trebuie să organizăm acum alegeri și să nu ne asigurăm întâi că toate celelalte lucruri, sănătatea, în primul rând, este garantată pentru toți copiii, în primul rând, începe școala peste două săptămâni, înainte alegerilor, dar nu știm în ce condiții; sănătatea cetățenilor – avem o stabilizare și poate chiar un trend descendent al persoanelor infectate și al celor la ATI și abia după aceea se pot face, bineînțeleles, alegerile pentru că eu, de exemplu, în calitate de consilier general, sunt într-o prelungire a mandatului meu, mă apropii de 4 ani și jumătate, tocmai din aceste motive.

Dar, ca exercițiu, și acum vă vorbesc din punct de vedere al unui politolog, al democrației, câtă legitimitate au persoanele care ar fi alese de 30%, de 20%, din electorat, restul neparticipând la alegeri din motive absolut întemeiate?

Am auzit foarte mult în ultimii ani această retorică a legitimității, primari care aiu fost ales cu 7% din numărul persoanelor cu drept de vot și care erau constatți pentru toate acțiunile. Vă dați seama, în acest context, la ce se va ajunge? Nu este deloc benefic pentru noi ca societate și democrație.

Alternativa ar fi implementarea unui sistem de vot online, pe care nu l-am văzut implementrat până acum, să avem o promovoare a votului prin corespeondență, să ni se asigure și Guvernul să folosească această canale de comunicare, pe care le folosește doar ca să ne arate sumt să putăm mască, ca să ne explice și să ne spună tuturor cum se va desfășura acest proces electoral. Pentru că altceva decât ce am folosit în presă… de exemplu, o ipoteză – limitarea orelor de vot pentru segmentul de vârstă ded peste 65 de ani. Asta e soluția la care acest Guvern s-a gândit? Cum votează persoanele care sunt bolnave, la care trebuie să se deplaseze urna mobilă? Ce se întâmplă cu toate aceste lucruri? Acestea sunt întrebări la care dacă acest Guvern ar răspunde în mod clar, tranșant, direct, încă de pe acum, ar putea să crească măcar încredere cetățenilor că în momentul în care se duc la vot nu își vor pune sănătate în pericol.

Există aproximativ 19.00 de secții de vot, în fiecare trebuie să ținem cont că există aproximativ 10 persoane care stau acolo începând cu ora 7.00 dimineața, până la terminarea votului, ora 21.00, după care rămân acolo pentru numărarea voturilor. Apoi, luni dimineața, trebuie să intre elevii. Este un risc fantastic.

Poate că se poate organiza, dar nu știu. Această lipsă de comunicare, această închidere, toate aceste lemente nu fac decât să erodeze și să nu ducă la nimic pozitiv. Eu mi-aș dori ca acest Guvern să fi gestionat această situație, să fi putut să testăm milioane de persoană, persoanele bolnave să stea în izolare consensuală, nu coercitivă, persoanele care nu respectă să fie amendate, și acum poate să fi avut și noi o stabilizare a numărului, poate chiar un număr descrescător, în așteptarea acestui vaccin”, a explicat invitatul Emmei Zeicescu.

„Condamn traseismul politic. Este o înșelăciune morală a votului și a încrederii primite de cetățeni”

„Eu condamn, indiferent de partidul din care s eîntâmplă sau în care intră sau din care pleacă persoana respectivă, că vorbim de de un ales local, sp zicem că aici exista posibilitatea de retragere a sprijinului politic, sau de un parlamentar, eu condamn acest traseism politic pentru că este o înșelăciune morală a votului și a încrederii primite de cetățeni.

Eu am fost ales pe listele ALDE, în 2016, în calitate de consilier general, înțeleg să-mi temrin mandatul în funcția de consilier general pentru că și acest lucru este important, nu să plec din Consiliul General cum am prins un loc la guvernare sau prin alte părți, și să rămân aici. Dacă vreau să mă retrag nu este niciun fel de problemă.

Dar acest traseism politic și aceste piruete pe care mulți primari le fac, și acum le vedem într-un sens – din partea PSD-ului către PNL. Domnul Orban, și cred că este singurul președinte important de partid din România, ne spunea în luna februarie, dacă nu mă înșel, că niciun reprezentant al PSD nu va fi primit în PNL. Același lucru ni-l spunea și domnul europarlament Rareș Bogdan. Ce s-a întâmplat între timp, domnilor? La doar câteva luni. Ni se spunea că s-a luat o decizie în forurile de conducere ale PNL, ca niciun primar să nu fie primit, dar nicio persoană din PSD. Ș‌i ne uităm la Iași unde fostul primar al PSD candidează acum susținut în spate de ministrul Mediului de la PNL, Costel Alexe, care ne spunea acum 2 zile că își dorește ca analfabetismul să nu părăsească niciodată orașul lor”, a mai precizat secretarul adjunct al ALDE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online