Prima pagină » Știri politice » Tudorel Toader, discuții pe Legile justiției cu Tăriceanu, în biroul președintelui Senatului

Tudorel Toader, discuții pe Legile justiției cu Tăriceanu, în biroul președintelui Senatului

Tudorel Toader, discuții pe Legile justiției cu Tăriceanu, în biroul președintelui Senatului
Detalii pe Gândul.

Subiectul cel mai probabil al convorbirii este legat de legile justiției care se află, în acest moment, în procedură parlamentară.

Călin Popescu-Tăriceanu afirma, pe 29 octombrie, că ALDE este interesată de modificarea legilor Justiției, pentru a destrăma „statul paralel” și pentru ca cei care comit abuzuri să răspundă în fața legii. Președintele ALDE susține că reacțiile pe marginea subiectului sunt caracteristice „republicii procurorilor”.

„Pe noi ne interesează modificarea legilor Justiției pentru a accelera demantelarea „statului paralel”, pentru ca grozăviile puse în operă de indivizii care au format „statul paralel” să nu se mai repete și pentru ca toți cei care participă la înfăptuirea actului de Justiție să răspundă atunci când comit abuzuri”, transmite Călin Popescu Tăriceanu, într-un comunicat de presă.

Tăriceanu precizează că propunerile coaliției parlamentare pentru modificarea legilor Justiției generează „un tip de război întâlnit de regulă în regimurile dictatoriale, gen „republica procurorilor” „Constatăm cu regret că indivizii, care compun și se luptă pentru supraviețuirea „statului paralel” sub pretextul luptei anticorupție, dețin pârghii importante ale unor instituții de forță și ale media și se află la comanda unei adevărate armate de mercenari bine instruiți și plătiți cu mijloace financiare obținute ca urmare a unor fapte de corupție și felurite ilegalități”, susținea președintele Senatului.

Liderul ALDE s-a pronunțat, de altfel, de mai multe ori pentru modificarea legilor justiției, el afirmând că se impune eliminarea președintelui României din procedura de numite a șefilor de parchete și modificarea statutului Inspecției Judiciare.

„Dacă ar fi să facem un sumar al principalelor subiecte în dispută. Punctul unu – cine va face în viitor numirea procurorilor – eu am susținut că numirea procurorilor trebuie să fie depolitizată, de aceea am propus ca CSM să fie cel care să facă numirile, evitând factorul politic, care este în prezent președintele. Al doilea element important este locul în care va fi situată instituțional și organizațional Inspecția Judiciară. Am văzut ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă și cred că toate scandalurile din CSM și de la Inspecția Judiciară îmi întăresc și mie convingerea că Inspecția Judiciară trebuie luată în mod obligatoriu de la CSM, pentru că CSM nu poate să fie în același timp și arbitru și jucător și va trebui să găsim o soluție corectă, care să îi dea Inspecției Judiciare independența de care are absolută nevoie”, a declarat, pe 17 octombrie, Călin Popescu Tăriceanu.

Autor

Citește și