Prima pagină » Știri politice » Tudose, întâlnire cu Hans Klemm, după criticile la adresa programului de guvernare lansate de 400 de companii americane

Tudose, întâlnire cu Hans Klemm, după criticile la adresa programului de guvernare lansate de 400 de companii americane

Tudose, întâlnire cu Hans Klemm, după criticile la adresa programului de guvernare lansate de 400 de companii americane
Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit luni cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, aceasta fiind prima întâlnire oficială între noul premier și șeful misiunii diplomatice americane în România. Klemm a fost însoțit de adjunctul șefului misiunii diplomatice a SUA, Dean Thompson. Pe parcursul întrevederii, prim-ministrul a dat asigurări că Guvernul României va continua Parteneriatul Strategic cu SUA și a subliniat că a dorit ca prima întâlnire cu un diplomat străin să fie cea cu ambasadorul american, Hans Klemm, tocmai pentru a transmite un „mesaj puternic".

UPDATE: „Vom continua să fim un partener de încredere al SUA în această parte a Europei, avem capacitatea de a crea un mediu atractiv pentru investitori”, i-a spus, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, premierul Mihai Tudose ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, în timpul întâlnirii de lucru pe care cei doi au avut-o luni la Palatul Victoria, care a fost agreată de comun acord.

Conform sursei citate, prim-ministrul Tudose a dat asigurări că Guvernul României va continua Parteneriatul Strategic cu SUA și a subliniat că a dorit ca prima întâlnire cu un diplomat străin să fie cea cu ambasadorul american tocmai pentru a transmite un mesaj puternic.
 
„Cele două decenii de Parteneriat Strategic între România și SUA reprezintă o garanție a relației puternice dintre țările noastre, relație care trebuie continuată și consolidată. Sunt convins că avem potențialul de dezvoltare a relației bilaterale”, a afirmat premierul Tudose.
 
Un punct important al discuțiilor l-a reprezentat modul în care bugetul de 2% din PIB alocat Apărării va relansa colaborarea militară dintre România și SUA de pe noi baze.
 
De asemenea, discuțiile au vizat necesitatea consolidării relațiilor economice bilaterale, șeful Executivului și ambasadorul SUA fiind de acord că nivelul acestora nu reflectă încă stadiul excepțional al relațiilor politico-militare. Ambasadorul Hans Klemm a subliniat că după ultima întâlnire româno-americană la nivel înalt credibilitatea României la Casa Albă a crescut, fapt ce se va reflecta și în încrederea investitorilor americani în economia românească.
 
În acest context, premierul Mihai Tudose va avea, în luna octombrie, o întâlnire cu potențiali investitori americani în România, pregătită de Guvernul României împreună cu Ambasada SUA. „România oferă un mediu de afaceri prietenos. Aș vrea să prezint investitorilor americani oportunitățile de afaceri din țara noastră și să îi asigur că în calitate de prim-ministru înțeleg că afacerile se dezvoltă pe stabilitate și predictibilitate”, a subliniat șeful Executivului.

În jurul orei 13:00, Hans Klemm a ajuns la Palatul Victoria.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali vine în contextul în care, săptămâna trecută, AmCham România, o organizație care reprezintă peste 400 de companii americane, internaționale și locale, cu investiții totale de peste 20 miliarde dolari și 250.000 de locuri de muncă a criticat programul economic al noului Executiv, afirmând că schimbările de politică fiscală anunțate în acesta produc turbulențe în mediul economic și afectează grav stabilitatea și încrederea în economia românescă, care plătește deja prețul instabilității în plan politic.

„Atât eventuala adoptare rapidă, fără consultări și evaluări de impact, cât și potențialul impact economic al măsurilor propuse, generează dezechilibre macroeconomice greu de recuperat și izolează România din punct de vedere investițional”, a constatat organizația.

De asemenea, organizația consideră inoportună înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri începand cu 01 ianuarie 2018, măsură care ar face România singura țară membră a Uniunii Europeane care ar aplica acest tip de impozitare pentru toate categoriile de contribuabili.

„Un asemenea mecanism se aplică în general ca o procedură de simplificare fiscală pentru microintreprinderi și IMM-uri. Mai mult, măsura propusă contravine noi directive europene în dezbatere publică, Common Consolidated Corporate Tax Base – CCCTB, plasând astfel România în afara tendințelor nucleului dur al UE”, spunea AmCham.

Citește și