Tudose s-a întâlnit cu reprezentanții organizațiilor civice. Cele trei cereri punctuale puse pe masa premierului. „ Am primit un singur răspuns care nu e categoric la acest moment”. UPDATE

Tudose s-a întâlnit cu reprezentanții organizațiilor civice. Cele trei cereri punctuale puse pe masa premierului. „ Am primit un singur răspuns care nu e categoric la acest moment. UPDATE
Publicat: 27/12/2017, 15:17
Actualizat: 27/12/2017, 20:47

„Am fost astăzi la întâlnire cu premierul Mihai Tudose, unde am livrat un mesaj foarte clar și am avut trei solicitări. Mesajul este că România este la un moment de derapaj major de la standardele democratice și de la standardele statului de drept și că premierul trebuie să asume responsabilitățile pe care le are și să folosească pârghiile instituționale pentru a stopa aceste derapaje majore”, a spus Polițeanu.

El a arătat că cele trei solicitări adresate de reprezentanții organizațiilor civice lui Tudose au vizat sesizarea Comisei de la Veneția în legătură cu pachetul de legi ale justiției și, în viitor, cu legile privind modificarea codurilor penale, prorogarea aplicării legilor justiției prin OUG până la momentul în care Comisia de la Veneția își spune opinia și demiterea imediată a ministrului justiției, Tudorel Toader, despre care a spus că nu mai este un partener credibil din punct de vedere moral și profesional, atât pentru societatea civilă, instituțiile independente ale statului, cât și pentru partenerii externi.

„Acestea au fost cele trei solicitări. Din cele trei solicitări am primit un singur răspuns și răspunsul este pe sesizarea Comisiei de la Veneția. Nu este un răspuns categoric la acest moment. A zis că în următoarele zile se va interesa asupra discuțiilor pe care le-a avut ministrul justiției cu Comisia de la Veneția și va lua o decizie în consecință”, a spus Polițeanu, întrebat care a fost răspunsul lui Tudose la aceste solicitări.

Întrebat dacă, în aceste condiții, vor mai exista proteste, Polițeanu a răspuns: „Această întâlnire nu este îmbucurătoare din punctul nostru de vedere și evident soluția este în continuare: proteste și încă o dată proteste până când aceste legi ale justiției și modificările la legislația penală vor fi stopate cu totul!”.

Premierul Mihai Tudose s-a întâlni, miercuri, la Palatul Victoria, cu delegații celor 43 de organizații civice care au cerut o discuție privind legile Justiției și modificările la Codurile Penale. Întrevererea a durat peste două ore.

La întâlnire au participat 7 reprezentanți ai organizațiilor civice: Alexandru Socol – Corupția Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurențiu Ștefănescu – Inițiativa Timișoara, Marius Deaconu – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Mihai Polițeanu – Inițiativa România, Mihai Tudorică – #REZISTENȚA, Radu Dumitriu – delegat al organizațiilor din Diaspora.

Cele 43 de organizații civice i-au trimis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose o scrisoare deschisă prin care îi solicită o întâlnire în care să discute despre legile justiției, motivând că România riscă „un derapaj fără precedent de la valorile democratice”.

Premierul Mihai Tudose a răspuns, tot sâmbătă, scrisorii deschise și a acceptat să se întâlnească pentru a discuta despre Legile Justiției miercuri, 27 decembrie.

„Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie. Sunt convins că putem comunica eficient în beneficiul României și al românilor, iar acest lucru nu este posibil fără toleranțã și deschidere la opinii contrare. Crăciun fericit!”, a scris Tudose într-un comentariu la scrisoarea deschisă publicată pe pagina de Facebook Corupția Ucide.

Cele 43 de organizații civice și-au manifestat intenția de a se întâlni cu Tudose în perioada 27-30 decemebrie. „Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice și statul de drept, libertatea și bunăstarea concetățenilor noștri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluție pentru prezervarea și consolidarea democrației. În adoptarea legilor justiției și în discuțiile privind modificarea codurilor penale au existat deficiențe majore ale dialogului și consultării dintre legiuitor și societate în ansamblu. Mai mult, fracturarea dialogului dintre legiuitor și instituțiile independente ale statului, dintre legiuitor și instituțiile europene, dintre legiuitor și partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO pune într-un pericol major și iminent separația puterilor în stat, respectiv rolul și credibilitatea noastră în lume. Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice și de la drumul nostru alături de lumea liberă, punând în pericol viitorul nostru ca națiune”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tudose.

Asociațiile civice semnatare ale scrisorii deschise sunt: #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Alianța Națională a Organizațiior Studențești din România (ANOSR), Asociația Aradul Civic, Asociația Civică ProFest, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Consiliul Tineretului din România, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Diaspora Franța solidară cu România, Evoluție în Instituție, Geeks for Democracy, Grupul civic #Insist, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Inițiativa România, Inițiativa Timișoara (federație a 10 ONG-uri), Oradea Civică, Rădăuțiul Civic, Rezist Birmingham WMW, Rezist Dublin, Rezist în Bacău, #Rezist Liguria, #Rezist Milano, Rezist München, Rezist Râmnicu Vâlcea, #Rezistam si la Paris, Rezist Zürich, #REZISTENȚA, România As We Want It- Milano, România Vie, Save Montana-New York, Ștafeta Steagului U.E., Valea Jiului Society, Vă vedem din Sibiu.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță