„Mie mi se pare că declarațiile ministrului Justiției sunt declarațiile PSD, că teoria domniei sale se suprapune pe tezele PSD. Au mai fost conflicte instituționale după care nu s-a vorbit despre demiterea conducerii instituțiilor. Pare mai degrabă că există alte interese în spatele acestei declarații decât cele pentru o justiție independentă”, a declarat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan.
Raluca Turcan a afirmat că legea prevede mecanisme pentru recredibilizarea Justiției și corectarea abuzurilor, refuzând să comenteze decizia CCR cu privire la ancheta DNA asupra emiterii OUG 13.
„Nu comentăm deciziile CCR. Ele trebuie respectate. De asemenea, am văzut și din partea celor două instituții disponibilitatea de a verifica cum pot fi respectate deciziile CCR. Așadar, dacă vrem o justiție cu adevărat independentă și credibilă, mecanismele există în momentul de față prin lege pentru a se recredibiliza și a corecta derapajele sau abuzurile. În ceea ce privește deciziile CCR cât timp voi putea sa comentez politic nu mă voi referi la ele”, a răspuns Turcan, solicitată să comenteze decizia CCR în cazul anchetei DNA asupra adoptăriii OUG 13.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, duminică seara, că va avea zilele următoare discuții separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, și cu procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, după apariția motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern și că în paralel va face o evaluare a instituțiilor.
Ministrul Justiției a sugerat că nu exclude o demisie a celor doi.
„Eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine, să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice individuale privind modul în care s-au poziționat la dispozițiile legale, constituționale și chiar în dezbaterile din spațiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire desebită, o așteptare deosebită, în 2017, când ne aflăm”, a mai declarat Tudorel Toader.
Ulterior, acesta și-a nuanțat declarația, declarând, luni, că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, și procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, să demisioneze, ci că doar „a evocat o instituție din Codul Muncii”.
„Nu am sugerat să își dea (demisia -n.r.), am spus și am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta și am evocat o instituție care există în Codul Muncii. Oricine poate să își dea demisia, nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie (să își dea demisia -n.r.), am evocat o instituție din dreptul muncii”, declara ministrul Justiției, luni dimineață, într-o conferință la sediul ministerului.
O primă reacție a venit din partea procurorului general, Augustin Lazăr, care a spus că nu va demisiona din funcție.