„În primul rând, unii lideri au fost rupți de această realitate, de realitatea celor mulți, preocupați să-și construiască un destin prin muncă și prin respectarea legii. (…) N-aș vrea să pun eu degetul pe fiecare persoană ci, mai degrabă, pe o conduită politică: atunci când spui ceva să faci, atunci când te angajezi la niște criterii. să le respecți de sus până jos, până în pânzele albe, să consulți oamenii nu de dragul de a bifa niște acțiuni, ci pur și simplu pentru a-i înțelege, și mă raportez la tot ce am făcut în organizația pe care am condus-o și unde am câștigat net față de PSD, cu 40%.”, a declarat Turcan miercuri, la Interviurile Gândul.
Aceasta a vorbit despre decizii luate „instituțional”, dar cu implicarea unui grup restrâns de liberali, sugerând că nu a existat suficient de multă corectitudine și nici disciplină și implementarea strategiei PNL: „Au fost consultări, deciziile s-au luat instituțional, nu voi spune niciodată că nu s-au luat instituțional, însă nu după ce au fost ascultați foarte mulți membri de partid. Eu cred că această forță a partidului trebuie valorificată cu atuurile pe care ea le are, sunt argumente pro și contra. De asemenea, ai nevoie și de o mult mai mare corectitudine și disciplină, în momentul în care iei o decizie să te asiguri că o respectă cu toții”.
Întrebată de ce consideră că Alina Gorghiu, șefa liberalilor în perioada alegerilor, nu s-a putut asigura de implementarea până la capăt a hotărârilor luate la nivel de formațiune, Turcan a replicat că probabil „nu s-a urmărit cu toată forța o linie dreaptă pentru PNL, să știi exact unde vrei să ajungi”, arătând că liberalii au avut, într-adevăr, un program de guvernare cu niște soluții concrete, ancorate în realitate, care trebuia prezentat zi și noapte pe toate canalele. „L-am avut pe hârtie, dar câți au vorbit despre el?”, s-a întrebat șefa PNL.
Referitor la tactica adoptată de PNL în timpul campaniei electorale și la promovarea programului lui Dacian Cioloș, „România 100″, în detrimentul unui program de guvernare propriu, Turcan a recunoscut că și pentru ea rămâne „un mister” de ce direcțiile din strategia partidului nu au fost promovate la nivel național.
„E greu să spun dacă a fost disperare sau lipsă de intuiție politică. Pentru mine rămâne un mister de ce PNL, la nivel național, nu a vorbit despre programul de guvernare, ci despre programul domnului Cioloș. (…) Feedback-ul din partea colegilor a fost pe două căi: una, că lipsa unei căi de acțiune ne-a costat la nivel național. De exemplu în domeniul oamenilor de afaceri, PNL ar fi trebuit să fie cel mai vocal. Trebuia mai multă consecvență, nu lucruri pe care biroul de conducerea le urmărea astăzi apoi uita de ele, nu urmărea finalitatea. (..) Apoi, a fost important că am avut oameni noi, dar aceștia nu se puteau substitui celor cu experiență, specialiștilor, oameni care au performat, care pot să urmărească implementarea unor decizii”, a explicat președintele liberalilor. (…) Am vorbit foarte puțin de soluții pe fond și am încercat polarizarea pe persoane”, a explicat Raluca Turcan.
Concret, unul dintre factorii care au influențat înfrângerea PNL a fost lipsa de organizare. „De asemenea, și la nivel de organizații a existat în unele locuri o lipsă de mobilizare, și această lipsă e mobilizare cred că a venit din faptul că cei care conduceau interimar organizațiile n-au reușit să mențină acel echilibru, dintre cele două formațiuni care au fuzionat. De exemplu, tensiunile interne, modul în care au fost stabilite listele, uneori fără criterii, au dus la demobilizarea organizațiilor județene.
Un alt motiv ar fi promovarea figurilor noi în detrimentul oamenilor cu experiență politică, dificultatea de a găsi o cale de mijloc: „A fost o decizie politică asumată ca toată campanie de comunicare a partidului să fie axată pe oameni noi, nu e un secret pentru nimeni. Sunt evenimente, momente, care arată lucrul acesta. Se pare că ne-a costat”, a completat șefa liberalilor.
Mai jos interviul integral cu Raluca Turcan: