Prima pagină » Știri politice » Turcan: Guvernarea USL face educația accesibilă doar pentru cei cu bani

Turcan: Guvernarea USL face educația accesibilă doar pentru cei cu bani

Turcan: Guvernarea USL face educația accesibilă doar pentru cei cu bani
Vicepreședintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, joi, că prin reducerea bugetului alocat Educației cu 135 de milioane de lei "guvernarea USL face educația accesibilă doar pentru cei cu bani", deoarece nu vor mai exista fonduri, printre altele, pentru naveta elevilor și after-school.

Vicepreședintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, joi, că prin reducerea bugetului alocat Educației cu 135 de milioane de lei „guvernarea USL face educația accesibilă doar pentru cei cu bani”, deoarece nu vor mai exista fonduri, printre altele, pentru naveta elevilor și after-school.

Vicepreședintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, joi, că prin reducerea bugetului Ministerului Educației cu 135 de milioane de lei „guvernarea de stânga USL face educația prohibitivă pentru marea masă a românilor și accesibilă doar pentru cei cu bani”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Decontarea transportului elevilor și profesorilor navetiști, achiziționarea mijloacelor de transport școlar în siguranță, asigurarea stocului de manuale școlare gratuite și oferirea unei soluții la nivel național pentru problema after- school sunt doar câteva dintre restanțele pe care Guvernul le are și care erau prioritare până la sfârșitul acestui an. Ce face guvernul USL în schimb? La rectificarea bugetară Guvernul Ponta ia bani de la Educație. Această decizie acutizează lipsa cronică de finanțare a acestui domeniu. Demonstrează că Educația nu este o prioritate pentru USL, iar consecințele sunt dramatice”, a declarat Turcan.

Potrivit acesteia, reducerea bugetului Ministerului Educației are câteva consecințe imediate, respectiv „afectarea pregătirii anului școlar viitor, mai exact afectarea cheltuielilor cu igienizarea, renovarea școlilor, a sălilor de curs, dotarea lor, asigurarea combustibililor, a stocurilor de manuale scolare”, „periclitarea sau chiar anularea introducerii manualelor transdisciplinare”, „amânarea refacerii curriculei pentru învătâmântul profesional” și „neasigurarea în continuare a banilor pentru decontarea transportului elevilor și profesorilor navetiști”.

„Una dintre problemele cel mai sever resimțite de mii de familii este cea a after-school-ului. În România anului 2013, nivelul de trai s-a diminuat cu circa trei procente față de aceeași perioadă a anului 2012. Astfel, venitul pe persoană este de 882 lei, iar un after-school costa lunar între 800 și 1.200 de lei. La televizor sau la Guvern, Victor Ponta trebuie sa răspundă: ce soluție oferă pentru miile de familii care trăiesc cu un venit mediu pe persoană de 882 lei și care sunt nevoite să ofere copiilor supraveghere pe timpul zilei în condițiile în care programele after-school costă între 800 și 1200 de lei?”, a întrebat Turcan.

Ministerele Educației, Muncii, Transporturilor și Agriculturii se află pe lista instituțiilor ale căror bugete totale de cheltuieli vor fi tăiate la prima rectificare bugetară din acest an, în timp ce de alocări suplimentare vor beneficia Dezvoltarea Regională, Justiția, Interne, SRI, SIE, DNA, CSM.

Citește și