Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a afirmat, joi, că Ucraina nu a informat Executivul despre intenția de a stabili o rută temporară de transport maritim prin apele teritoriale şi zona economică maritimă exclusivă a României.
Însă, dacă acest lucru se va întâmpla, partea română „nu este dispusă să nu aibă un dialog cu Kievul”, a transmis Constantin.
Pe fondul disponibilității de a-i ajuta, în continuare, prin infrastructura maritimă, prin Constanța, prin Galați, prin canalul Sulina, chiar, se vor declanșa discuții și se va ajunge la o înțelegere, probabil. Nu suntem dispuși să nu avem un dialog cu partea ucraineană și să nu le auzim părerea.
Mihai Constantin subliniază faptul că poziția Guvernului României este una consecventă și că „rămânem angajați în a susține țara vecină, care se află într-un conflict de peste un an de zile”.
Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat, miercuri, că țara sa are vedere un „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei.
Ulterior, Ucraina a informat Organizaţia Internaţională pentru Transport Maritim, printr-o scrisoare oficială, că stabileşte o rută temporară de transport maritim.
Scopul este de „a facilita deblocarea transporturilor maritime internaţionale în partea de nord-vest a Mării Negre”, informează Vasil Şkurakov, ministrul interimar al comunităţilor, teritoriilor şi dezvoltării infrastructurii din Ucraina, conform Reuters.
După încetarea acordului privind transportul de cereale, Rusia a anunțat că, de joi dimineața, toate navele care călătoresc prin Marea Neagră către porturile Ucrainei vor fi considerate ca fiind potențiali transportatori de mărfuri militare.
Dar nicio navă nu a plecat din porturile ucrainene de luni, când Moscova s-a retras din acord, informează Reuters.
Mai mult decât atât, s-au întețit atacurile Moscovei asupra celor mai mari două orașe-port ale Ucrainei, Odesa și Nikolaev, în fiecare noapte.
Anton Gherașcenko, consilierul ministrului de Interne ucrainean, a postat pe Twitter imagini cu ruinele unei clădiri administrative din Odesa, care a fost lovită miercuri seara de o rachetă rusă.
„Racheta rusă era una de croazieră, numită Oniks. Apărarea antiaeriană ucraineană nu are în prezent niciun mijloc de a o doborî, deoarece zboară cu o viteză de peste 3.000 km/oră și joasă deasupra apei – purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.”
Ruins of an administrative building in Odesa that was hit by a Russian missile last night.
extpoli
The Russian missile was an anti-ship one called Oniks. Ukrainian air defense currently has no means of shooting them down as they fly at a speed of more than 3,000 km/hour and low over the… pic.twitter.com/bxVxNdcTb2— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) July 20, 2023
Foto: Mediafax