UDMR cere „înțelepciune, cumpănire și simțul echilibrului” privind cazul elevei de la liceul din Covasna
UDMR a adresat un apel participanților la viața publică să se raporteze „cu înțelepciune, cumpănire și simțul echilibrului” la situația creată în cazul elevei de la liceul din Covasna, atrăgând atenția că s-a amplificat o atmosferă antimaghiară „care împinge societatea românească înapoi în anii ’90”
Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, luni, și semnat de președintele formațiunii, Kelemen Hunor, Uniunea respinge cu fermitate „orice tentativă de a ațâța la diferende și vrajbă între majoritate și minoritate”.
„UDMR a adresat un apel ferm participanților la viața publică să se raporteze cu înțelepciune, cumpănire și simțul echilibrului la situația care s-a creat în jurul elevei de la Liceul «KÅ‘rösi Csoma Sándor», din Covasna. Exagerând artificial, cu scopul de a ațâța, semnificația gestului elevei din Covasna, unii au stârnit și au amplificat la nivelul întregii țări o atmosferă antimaghiară care împinge societatea românească înapoi în anii ’90. (…) Respingem cu fermitate orice tentativă de a ațâța la diferende și vrajbă între majoritate și minoritate”, se arată în documentul citat.
Reprezentanții UDMR consideră că printre valorile fundamentale ale comunității naționale maghiare din Transilvania s-au numărat întotdeauna „toleranța, coexistența pașnică și respectul reciproc”.
„Membrii comunităților naționale care trăiesc în România sunt cetățeni cu drepturi egale ai acestei țări, au aceleași îndatoriri și aceleași drepturi ca membrii națiunii majoritare. UDMR îi asigură de sprijinul său pe toți cei care, în zilele din urmă, nevinovați fiind, au devenit ținta acuzațiilor sau jignirilor. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că, în zilele următoare, acest gest amplificat în mod artificial nu va mai avea valoare de știre, însă și de acum înainte, elevii și profesorii Liceului «KÅ‘rösi Csoma Sándor», maghiari și români, se vor duce, zi de zi, în aceeași școală, se vor întâlni pe coridoarele școlii și în sălile de clasă. Demoralizarea pe care au provocat-o prin acest scandal mediatic nu reflectă realitatea cotidiană din Ținutul Secuiesc”, se mai arată în comunicatul UDMR.
Reprezentanții Uniunii roagă partidele politice din România, participanții la viața publică și mass-media, „să se raporteze cu deplin simț de răspundere la acest subiect, să se delimiteze de retorica anti-minoritate și să nu dea dovadă de nici un fel de toleranță față de declarațiile și manifestările extremiste”.
Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câțiva elevi români din clasa a IX-a au mers la școală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiță tricoloră și a cărei fotografie a fost postată pe o rețea de socializare, susținea că ar fi primit amenințări.
Șeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara că eleva de clasa a IX-a de la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din orașul Covasna, care a mers la școală cu o bentiță în culorile tricolorului românesc și-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un „incident copilăresc” și „un teribilism”.
Poliția Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei amenințate pe o rețea de socializare după ce a purtat o bentiță cu tricolorul românesc la școală, fiind luate măsuri de prevenire a violenței în zona liceului.
Totodată, Ministerul Educației a anunțat că face verificări la Liceul „Korosi Csoma Sandor”.
Vineri și sâmbătă, mitinguri de solidaritate cu eleva din Covasna au avut loc în mai multe orașe, printre care Ploiești, Craiova, Alba-Iulia și Cluj-Napoca, dar și București.