„Am spus că așteptăm de la noul Guvern să nu își asume răspunderea guvernamentală și să nu dea OUG în Justiție, pe sistemul electoral și administrație.Rectificarea de buget trebuie să o faci prin OUG.Am spus și am recomandat să fie respectate toate legile adoptate în Parlament și tratatele internaționale ratificate de România în ceea ce privește drepturile minorităților etnice și nu numai și trebuie să încercăm să relansăm tot ce nu s-a făcut în domeniul restituirii proprietăților în limita competențelor guvernului(…) „, a declarat Kelemen Hunor, marți, după consultările cu premierul desemant.
Liderul UDMR a afirmat că are încredere în șansele Guvernului de a trece de Parlament.
„Noi credem că sunt șanse serioase, bune, ca să treacă acest Guvern în săptămânile care urmează, dar trebuie să așteptăm să vină premierul desemnat cu programul de guvernare și cu lista miniștrilor în fața Parlamentului, ceea ce se va întâmpla în această săptămână” a adăugat Hunor.
Hunor a precizat importanța proiectului de buget în discuțiile avute cu premierul desemnat și a cerut liberalilor să vină cu proiectul în Parlament până pe 15 decembrie.
„Cu toții avem de discutat bugetul pentru anul viitor. Noi am recomandat să vină cu proiectul de buget, dacă trece de votul Parlamentului, până pe 15 decembrie în Parlament, ca să avem timp să discutăm și să votăm acest buget pentru anul viitor. Trebuie să fie un buget prin care se alocă resursele necesare tuturor activităților guvernamentale și ale administrației publice locale, un buget care țintește investiții.
Totodată, printre condițiile UDMR, s-a numărat și demararea discuțiilor cu Comisia Europeană pentru realicarea fondurilor europene de la POIM la POR și alocarea a 6% din PIB pentru Educație.
„Am recomandat să se înceapă cât mai curând discuțiile cu Comisia Europeană pentru a aloca, realoca, direcționa fondurile europene de la POIM la POR, pentru că există multe proiecte eligibile, dar fără finanțare în POR și nu există proiecte aprobate în POIM. Am spus că în bugetul pentru 2020 pentru Educație trebuie să fie o alocare de 6%, fără discuții, din care sigur trebuie 1.5 % pentru investiții în educație, infrastructură, în școli”, a mai precizat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a adăugat că printr-una cord scris, se poate ridica nivelul de încredere între PNL și UDMR.
„Noi am spus că e necesar un acord scris. Am lăsat un text la colegii liberali. Noi de fiecare dată când am susținut un guvern minoritar și majorirtar dar am avut o colaborare parlamenatră am făcut mereu printr-un acord scris. Putem depăși ceea ce în această perioadă de 2-3 ani de zile ne-a despărțit și să ridicăm nivelul de încredere între PNL și UDMR.”, a conchis acesta.
Premeirul desemnat a avut, marți, a doua rundă de necogieri cu PMP, ALDE și UDMR, pentru susținerea Guvernului, urmând să negocieze ,din nou cu liderii USR.