UDMR dezertează din Coaliția 344 anti-Băsescu. La nervi, Ponta semnează cu Diaconescu
PSD și PPDD au semnat la câteva minute după votul din Parlament privind Declarația anti-Băsescu, un acord politic la nivel guvernamental, parlamentar și teritorial. Documentul este semnat din partea PSD de premierul Victor Ponta și președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, iar din partea UDMR, de președintele PP-DD, Simona Man și de secretarul general al PP-DD, Liviu Neagu.
„Reprezentarea PP-DD în funcțiile politice, din cadrul administrației publice centrale și locale, se va realiza în funcție de ponderea PP-DD în Parlamentul României și respectiv la nivel teritorial, consilieri județeni și locali. PSD va susține și promova, în cadrul coaliției de guvernare, unele politici publice și proiecte guvernamentale cuprinse în Proiectul celor 100 de puncte ale PP-DD, în ordinea priorității acestora, stabilită de comun acord de către președinții PSD și PP-DD”, se arată în documentul semnat de cele două partide.
Premierul a ținut să precizeze că PP-DD va avea un candidat propriu la președinție, dar că va exista o susținere între cele două partide în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
„Am discutat cu reprezentanții PP-DD de mai mult timp, dar astăzi a fost un moment esențial în decizia noastră de a colabora, faptul că la votul din Parlament privind declarația politică prin care se cere demisia președintelui Traian Băsescu, parlamentarii PP-DD au confirmat un lucru pe care azi au putut să-l vadă toți românii, cine este împotriva președintelui Băsescu și toți parlamentarii PP-DD au votat pentru declarația politică, cine susține în continuare regimul Traian Băsescu. Mă bucur că doar Blaga și cu doamna Udrea au rămas partizani ai regimului Băsescu, toți ceilalți, inclusiv colegii liberali, au fost totuși credincioși votului dat în 2012 și au votat această declarație”, a spus după semnarea acordului cu PP-DD, premierul Victor Ponta.
Deși în acord se precizează că este vorba de un acord la nivel guvernamental, parlamentar și teritorial, premierul a vorbit doar despre ultimele două componente. Ponta a explicat că electoratul PP-DD este un electorat care are nevoie de politici publice de centru stânga.
La punctul zece al acordului politic, se precizează că „în funcție de evoluția situației politice, prezentul acord politic poate fi completat de anexe, semnate de ambele părți”.
Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că poziția parlamentarilor PPDD de a vota pentru declarația prin care se cere demisia președintelui Train Băsescu contează atât de mult încât s-ar putea ca PSD să semneze un acord cu PPDD „poate chiar acum”.
Întrebat cât contează poziția PPDD pentru cooptarea acestui partid la guvernare, Liviu Dragnea a răspuns: „Contează atât de mult încât s-ar putea să și semnăm un acord, poate chiar acum”.El a adăugat că este posibil ca acest acord să fie semnat chiar azi.
Parlamentul a adoptat, miercuri, declarația prin care se cere demisia președintelui Traian Băsescu, urmare a scandalului în care e implicat fratele său, cu 344 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” și 17 abțineri. UDMR nu a votat, liderii Uniunii anunțând de zilele trecute că nu susțin acest demers.
Kelemen: PSD e în opoziție în teritoriu
Cât privește colaborarea PSD-PPDD, UDMR nu are vreo obiecție dacă aceasta vizează susținerea în teritoriu a majorităților pierdute de PSD după ruperea USL.
„În coaliție nu am discutat și nu a fost avansată o astfel de temă de intrare la guvernare pentru că asta înseamnă vot în parlament, audieri în parlament pentru că se schimbă structura guvernului. Eu săptămâna trecută am spus care este părerea mea personală despre o astfel eventualitate, despre intrarea PPDD la guvernare, nu mi-am schimbat punctul de vedere, că ar fi un dezastru”, a declarat recent Kelemen Hunor la GÂNDUL LIVE.
În ceea ce privește structurile locale, „este altceva”, spune Kelemen, precizând că inclusiv UDMR are alianțe în teritoriu cu PPDD.
„Există foarte multe situații în care există fel de fel de coaliții locale. Acolo fiecare caută soluții, își face calculele necesare. După ce PNL a plecat din USL , PSD în peste 30 de județe, nu știu cifra exactă, 36-37 de județe, încet încet este în opoziție. Acest lucru pentru ei nu e foarte comod: în București ești la guvernare, în județe ești în opoziție. De altfel, trebuie să vă spun că în municipiul Arad există din 2012 o coaliție pentru municipiul Arad PDL-UDMR-PPDD. În 2012 asta era soluția bună, cred că este soluția bună în continuare. Cum în Cluj suntem în coaliție cu PDL-ul din 2012 și nu este un lucru care trebuie schimbat sau pe care îl vom schimba. Să intri în guvern e altceva. Trebuie să ceri votul Parlamentului, trebuie să depui jurământul în fața președintelui. Despre acest lucru vorbeam că și în ceea ce privește imaginea, și în ceea ce privește conținutul, ar fi un lucru rău, un dezastru”, a explicat liderul UDMR.