Prima pagină » Știri politice » UDMR IESE DE LA GUVERNARE

UDMR IESE DE LA GUVERNARE

UDMR IESE DE LA GUVERNARE
UDMR a decis astăzi să iasă de la guvernare, a anunțat președintele Uniunii, Kelemen Hunor.

UDMR rupe coaliția cu PSD la nici două săptămâni de la prezidențialele în care Victor Ponta a pierdut cursa pentru Cotroceni.

„Am făcut un calcul și am constatat că și fără noi guvernul Ponta are majoritate, deci stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenție de a da un vot negativ Guvernului, care și fără noi poate funcționa (…) Recomandarea Consiliului Permanent pentru CRU care va avea loc pe 13 decembrie este ieșirea de la guvernare”, a declarat Kelemen.

Șeful UDMR a precizat că la alegeri Uniunea a primit „un mesaj foarte clar din partea alegătorilor”.

„Am înțeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noștri, către maghiarii din România care ne-au susținut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliția de guvenare”, a afirmat Kelemen, precizând că în turul II al prezidențialelor 80% dintre maghiarii din România au votat cu Kelemen Hunor.

Întrebat dacă CRU, care va avea loc la Târgu Mureș, ar putea întoarce propunerea, liderul Uniunii a spus că „orice este este posibil”, dar nu crede că se va întâmpla.

„Considerăm necesar dialogul, în continuare, cu toate forțele politice, cu cei care guvernează și cu cei care au avut votul cetățenilor în 2012 de a guverna pînă în 2016. Cred că, în continuare, vom susține demersurile care, pentru fiecare cetățean, inclusiv pentru maghiarii din România, înseamnă un pas înainte, înseamnă creșterea nivelului de trai, a salariilor, locuri de muncă, stabilitate economică. În același timp, vrem să menținem ceea ce am obținut în 25 de ani în ceea ce privește drepturile maghiarilor și acest lucru înseamnă un dialog permanent cu toate forțele politice”, a spus Kelemen.

„Nu există nicio solicitare nici din partea PNL, nici din partea noastră pentru un dialog”

Cât privește o colaborare cu opoziția PNL, șeful UDMR a precizat că „nu există nicio solicitare nici din partea PNL, nici din partea noastră pentru un dialog”. „Am înțeles că PNL nu dorește să guverneze, nu există o astfel de posibilitate. Guvernul Ponta are majoritate, există stabilitate politică și guvernamnetală, nu trebuie să ne gândim la alte posibilități, pentru că nu există o astfel de dorință din partea nimănui, din partea noastră în niciun caz”, a arătat Kelemen.

Ieșirea UDMR de la guvernare nu pune, matematic, probleme PSD. Social-democrații au asigurată majoritatea alături de UNPR, PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu și minorități, respectiv 345 de parlamentari din 572. Victor Ponta va fi nevoit, după retragerea maghiarilor, să ceară un vot de încredere parlamentului pentru noua echipă pe care o vrea la Palatul Victoria.

 

Autor

Citește și