UDMR intră la guvernare ca să „nu se chinuiască echipa Ponta”

UDMR intră la guvernare ca să nu se chinuiască echipa Ponta
Publicat: 01/03/2014, 17:35
Actualizat: 28/09/2018, 13:18

Fostul președinte UDMR Marko Bela a declarat, sâmbătă, că ar fi „o greșeală” ca Uniunea să intre la guvernare în condiții nefavorabile și „un păcat” să nu intre la guvernare în condiții corespunzătoare, adăugând că „echipa Ponta nu trebuie lăsată să se chinuiască în continuare”.

Senatorul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, în fața celor peste 100 de delegați la Consiliul Reprezentanților Unionali, că este pe deplin de acord cu raportul liderului formațiunii, Kelemen Hunor, și că toată lumea îi cunoaște punctul de vedere „referitor la intrarea la guvernare, în condiții potrivite”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a atras atenția că nu trebuie comisă „o greșeală” – să se intre la guvernare fără condiții sau în condiții nefavorabile – sau „un păcat” – să nu se intre la guvernare în condiții corespunzătoare.

„UDMR a dorit să apere interesele comunității maghiare întotdeauna prin asumarea răspunderii participării la guvernare. Cu anumite condiții. Noi putem comite o greșeală sau un păcat. Greșeala – să intrăm fără condiții sau în condiții nefavorabile. Păcatul – să nu intrăm la guvernare în condiții corespunzătoare. Ar trebui să ne gândim la aceste lucruri cu toții. E vorba de lucruri mai importante, specifice, care țin de minoritate, de conducerea minorității maghiare din România”, a spus Marko Bela.

Acesta a precizat că, în opinia sa, trebuie găsite soluții, astfel încât nimeni să nu fie supus la „chinuială”.

„Eu consider că în acest moment noi nu trebuie să lăsăm ca această echipă Ponta să se chinuiască în continuare fără noi, ci să creăm o situație care să nu fie chinuială nici pentru noi, nici pentru țară, să aducă rezultatele care au lipsit în ultimii doi ani”, a spus Marko Bela.

Acesta a arătat că el nu crede că ar trebui să se aștepte „vremuri mai bune”, pentru că există probleme în întreaga regiune și „nu numai România se luptă cu reorganizarea, ci întreaga zonă”.

„Ce să facem, să așteptăm vremuri mai bune? Nu vor sosi vremurile mai bune fără noi. Avem politicieni care să împingă în direcția reformelor. Avem forța a 1,3 milioane de cetățeni. Dacă putem ajunge la un consens, în probleme socio-economice, atunci trebuie să intrăm la guvernare”, a spus Marko Bela.

Senatorul a mai afirmat că împărtășește opinia potrivit căreia „nu există partid pro-maghiar în România, există interese în politica din România și altundeva”.

Marko Bela a spus că, dacă ar gândi altfel, ar spune că datorează „recunoștință veșnică” Guvernelor Victor Ciorbea, Radu Vasile, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu și „Boc-Băsescu” pentru deciziile luate în favoarea maghiarimii, legate de folosirea limbii maghiare, a simbolurilor comunității, Statuia Libertății de la Arad, legi ale învățământului, primul salut adresat de 15 Martie și „restabilirea sistemului ședințelor comune româno-maghiare”.

„Dar ei ne datorează recunoștință, pentru că am pornit țara spre calea integrării EU și NATO. Intrarea s-a datorat și prezenței UDMR (în guverne – n.r.). Boc-Băsescu ne datorează recunoștință că am ținut spatele la anumite măsuri nepopulare care au salvat țara de la dezastru, în perioadă de criză. Nu e vorba de recunoștință, ci că prețuim aceste asumări, sperăm că și dânșii le apreciază. Va fi sprijin reciproc, cooperare, muncă pentru o reformă generală și ne așteptăm ca trendul antimaghiar să se oprească și să intrăm pe trendul care va duce la reglementarea relațiilor interetnice în România”, a adăugat Marko Bela.

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) a votat, sâmbătă, la Târgu Mureș, în unanimitate, împuternicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri privind eventuala intrare la guvernare a formațiunii.

Totodată, CRU a adoptat și o decizie referitoare la alegerile europarlamentare, fiind votată lista definitivă a UDMR pentru PE, pe care sunt 32 de nume, primele patru poziții fiind ocupate de Winkler Gyula, Sogor Csaba, Vincze Lorand și Hegedus Csilla.

Ambele decizii au fost luate „cu unanimitate”, potrivit președintelui de ședință, Peter Ferenc.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Șoferii nu mai scapă de închisoare. 10 ani chiar dacă NU ești la volan
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
În concediu cu mașina prin Europa, în vara anului 1914