UDMR pregătește un raport din „umbră” privind acordul cadru pentru minorități al Consiliului Europei
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) ai UDMR de la Târgu Mureș că raportul din umbră al Uniunii va fi finalizat la sfârșitul lunii martie și va fi făcut public.
„UDMR pregătește un raport din umbră privind acordul cadru pentru minorități al Consiliului Europei. Guvernul României a trimis în februarie acest raport, prezentat cu o întârziere de doi ani și fără o consultare a minorităților și noi am constatat că raportul e plin de inexactități, de constatări care nu sunt conforme cu realitatea, lucrurile nefiind prezentate corect. De aceea, vom veni cu precizări și sperăm ca raportul nostru să fie gata la sfârșitul lunii martie, când va fi făcut public. Cele mai multe lipsuri din raportul Guvernului României se referă la drepturile minorităților privind folosirea limbii materne în justiție și administrație.
Când România a semnat, în urmă cu 21 de ani, acordul cadru privind minoritățile, s-a angajat să facă o lege a minorităților, care lipsește însă”, a declarat Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, raportul Guvernului a fost transmis Consiliului Europei, iar reprezentanții acestei instituții vor veni în România pentru a verifica pe teren dacă situația reală corespunde cu cea prezentată de autorități, urmând să aibă o întâlnire și cu conducerea UDMR.
„Au fost câteva decizii în ultima perioadă referitor la folosirea limbii materne, de inscripțiile în limba maternă. Cu mijloace politice nu putem lupta împotriva sentințelor definitive, care sunt puse în aplicare, dar e
greu de acceptat că, după 26 de ani, drepturile minorităților naționale, care au fost deja prinse în diferite legi, sunt anulate prin hotărâri judecătorești. Acest lucru nu poate fi acceptat pentru că duce și la o lipsă de încredere în una dintre cele mai importante instituții ale statului de drept, justiția, ceea ce noi nu dorim”, a subliniat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a mai spus că formațiunea pe care o conduce susține lupta împotriva corupției, considerând că aceasta trebuie să continue, dar a avertizat că ea nu trebuie folosită ca pretext pentru a lovi în toți politicienii, în cei care se află în diverse funcții în administrația locală.
„Sunt primari puși sub control judiciar și nu mai pot să își exercite atribuțiile. Ceea ce este corupție trebuie eradicat, trebuie condamnat, dar dacă există greșeli administrative care nu înseamnă corupție, acolo trebuie avut grijă pentru că intrăm pe un teren periculos”, a mai declarat Kelemen Hunor.