Prima pagină » Știri politice » UDMR protestează față de încercarea de hărțuire a lui Marko Attila și se declară solidară cu el

UDMR protestează față de încercarea de hărțuire a lui Marko Attila și se declară solidară cu el

UDMR protestează față de încercarea de hărțuire a lui Marko Attila și se declară solidară cu el
UDMR protestează față de încercarea de hărțuire a lui Marko Attila și se declară solidară cu el

Potrivit unui comunicat al UDMR transmis, miercuri, și semnat de președintele Kelemen Hunor, împotriva deputatului Markó Attila s-a început procesul de urmărire penală, „fără a se lua în considerare faptul că acesta nici măcar nu a fost prezent la ședința de comisie la care Parchetul face referire”.

„UDMR își exprimă solidaritatea cu deputatul Markó Attila după ce plenul Camerei Deputaților a decis în ședința de miercuri să încuviințeze măsura arestării preventive a politicianului UDMR. Împotriva deputatului Markó Attila s-a început procesul de urmărire penală, fără a se lua în considerare faptul că politicianul nici măcar nu fost prezent la ședința de comisie la care Parchetul face referire în acest caz. Protestăm față de încercarea de hărțuire a colegului nostru, avem încredere în nevinovăția sa, respectiv și în faptul că justiția va finaliza cât mai curând procesul de urmărire penală demarat în cazul său. Suntem nedumeriți de evoluția acestui caz și așteptăm cât mai curând o decizie cu privire la finalitatea sa”, se arată în documentul citat.

Reprezentanții UDMR au susținut că Uniunea este solidară cu deputatul Markó Attila întrucât este vorba despre un politician care timp de foarte mulți ani „a acționat strict pentru binele și interesul comunității maghiare”.

„Există dovezi clare care confirmă că, la 15 martie 2011, data întrunirii respectivei comisii, deputatul Markó Attila se afla la Brașov pentru a participa și susține un discurs la manifestarea dedicată comemorării revoluției pașoptiste. De asemenea, colegului nostru nu i-a fost prezentat conținutul dosarului de acuzare, și nici nu i-a fost acordată șansa de a fi ascultat și de a oferi explicații în acest caz. De-a lungul carierei sale politice, Markó Attila a contribuit, prin sprijinul său, la retrocedarea a peste 1.000 de imobile bisericești și private, însă procesul restituirilor este încă departe de a fi luat sfârșit”, se mai arată în comunicatul UDMR.

Camera Deputaților a decis, cu 171 voturi „pentru” și 111 „împotrivă”, încuviințarea arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila. Anterior, la Comisia juridică nu s-au întrunit numărul necesar de voturi pentru a aproba încuviințarea arestării lui preventive.

Tot miercuri, cererea de încuviințare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu nu a întrunit numărul de voturi pentru aprobare, rezultatul votului indicând 146 de opțiuni favorabile. Secretarul Camerei, Marcel Ciolacu, a precizat că, potrivit articolului 76 din Constituție și potrivit Rregulamentului, hotărârea de încuviințare se adoptă cu votul majorității celor prezenți, iar acest număr de voturi nu a fost întrunit.

Ulterior, deputatul UDMR Mate Andras-Levente a declarat că votul dat de Camera Deputaților privind ridicarea imunității în cazul colegului său, Marko Attila, a fost unul etnic, bazat pe etnia maghiară a acestuia, el arătând că va sesiza acest aspect ambasadelor acreditate la București.