„Recomandarea în grup, luată cu majoritate, a fost să votăm împotriva Guvernului, dar trebuie să subliniem că nu este un vot pentru textul moțiunii de cenzură. E greu să faci această diferențiere, dar vom face și în intervenția de mâine, fac și eu de data aceasta, această separare, fiindcă e bine să încercăm să nuanțăm subiectele și să avem o poziție nuanțată, nu una foarte brutală. Știu că lucrurile sunt albe sau negre, nu prea e loc pentru nuanțe în zilele noastre, dar eu cred că e nevoie de nuanțe. Deci, împotriva Guvernului se va îndrepta votul nostru și nu pentru textul moțiunii de cenzură”, a explicat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului, la finalul ședinței grupurilor reunite ale UDMR, scrie Agerpres.
Potrivit acestuia, UDMR consideră că în Parlament nu se poate vota pe un astfel de subiect, pentru că este treaba Justiției.
„Fiind vorba despre un singur subiect și anume despre acuzațiile aduse premierului, noi considerăm că în Parlament nu se poate vota despre un astfel de subiect, este treaba Justiției, judecătorilor, în primul rând. În al doilea rând, și instituția moțiunii de cenzură este o instituție politică împotriva Guvernului, nu împotriva prim-ministrului și, bineînțeles, este și un precedent periculos pentru fapte presupuse care nu au legătură directă, nici indirectă cu funcția guvernamentală, cu poziția de prim-ministru. Ar fi o greșeală să spunem că acest text este un text care poate fi susținut ca și text de moțiune de cenzură. Acesta este și motivul pentru care colegii noștri nu au semnat săptămâna trecută moțiunea de cenzură. Suntem o formațiune politică de Opoziție și sigur e bine să te comporți consecvent și logic ținând cont de unde te afli în Parlament și ne aflăm în băncile Opoziției — este un alt argument pentru votul nostru de mâine”, a punctat Kelemen Hunor.
El a spus că votul la moțiunea de cenzură este o recomandare pentru parlamentarii UDMR, nu o obligație de serviciu. „Mandat imperativ nu există, dar regulamentele grupurilor reunite ne indică într-un articol că un vot majoritar este obligatoriu pentru membrii grupului. E greu să spui (…) că este o obligație de serviciu, este o recomandare, dar eu sunt convins că membrii grupurilor noastre fac exact ceea ce am discutat. Suntem un grup disciplinat. Soarta Guvernului nu stă în voturile noastre. Nu stă nici măcar în voturile actualei Opoziții. Asta nu înseamnă că într-o societate democratică, într-un Parlament democratic nu trebuie să folosești instrumentele constituționale pentru a trimite un mesaj, inclusiv prin votul tău la o moțiune de cenzură către cei care se află la guvernare”, a spus liderul UDMR.
Potrivit acestuia, parlamentarii UDMR vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii, mai puțin trei sau patru care sunt plecați în delegații.
Moțiunea de cenzură „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, inițiată de PNL, va fi dezbătută și votată marți de Parlament.