Kelemen Hunor, președintele UDMR, a admis, marți, că organizația pe care o conduce este interesată, ca orice partid, să participe la guvernare și că ar fi de dorit o majoritate de centru-drepta, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, în perspectiva cărora se declară optimist.
Președintele UDMR a declarat România va avea nevoie de o perioadă de stabilitate politică după alegerile parlamentare, pe care Uniunea este pregătită să o asigure dacă va depinde de ea, susținând că ar fi de dorit alcătuirea unei majorități de centru-dreapta.
După „rezultatul extrem de bun” la alegerilor locale, Kelemen Hunor s-a declarat optimist în privința rezultatelor pe care UDMR le va obține la scrutinul legislativ.
„Dacă noi în 2016 cu 195 primării câştigate am obţinut aproape 7% la alegerile parlamentare, sunt optimist că după acest rezultat de la alegerile locale, cu 199 primării câştigate, vom avea un rezultat similar la alegerile parlamentare. (…) Sunt optimist, dar ştiu că avem enorm de lucru, enorm de mult de mers în teritoriu şi trebuie să prezentăm un program credibil despre modernizarea României, despre tot ce înseamnă modernizare, economie, transparenţă şi despre comunitatea maghiară şi păstrarea identităţii comunităţii noastre”, a spus, marți, la Arad, Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
Potrivit liderului maghiar, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, România va avea nevoie de stabilitate politică și că în măsura în care aceasta va depinde de UDMR, atunci „va exista”.
„Din punctul nostru de vedere, o majoritate de centru-dreapta ar fi de dorit, dar trebuie să aşteptăm rezultatul alegerilor, până atunci nu putem să spunem mai mult”, a declarat preşedintele UDMR.
Întrebat dacă UDMR ar fi interesată să participe la următoarea guvernare, el a răspuns: „Orice partid doreşte acest lucru. Dacă găsiţi un partid care spune că se prezintă la alegeri ca să stea în opoziţie, să puneţi ştampila pe noi, să nu puneţi ştampila pe acel partid. În politică acesta este scopul, să pui în aplicare programul politic cu care te duci în faţa electoratului, nu este nicio ruşine, dar acest lucru nu înseamnă că vei reuşi după fiecare alegeri să mergi în Executiv”.
În cadrul conferinței de la Arad, preşedintele UDMR s-a declarat ferm împotriva propunerii de amânare a alegerilor parlamentare, considerând că nu există nici bază legală şi nici garanţii că situaţia privind pandemia de SARS-CoV-2 va fi mai bună la începutul anului viitor, potrivit Agepres.
Întrebarea despre participarea UDMR la guvernare i-a fost adresată și președintelui PNL, Ludovic Orban, înaintea alegerilor locale, în contextul în care maghiarii renunțaseră să susțină poziția Guvernului la votul din plenul comun al celor două camere ale Parlamentului privind revenirea la creșterea punctului de pensie cu 40%, susținută de PSD, din proiectul rectificării bugetare.
„Pe noi, PNL, ne interesează să câștigăm alegerile cu un scor cât mai mare, astfel încât să nu fie necesare alianțe foarte ample care să complice guvernarea României”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă din 22 septembrie, de la Cluj-Napoca, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor privind decizia UDMR de a nu vota conform poziției PNL și faptul că UDMR ar vrea să intre la guvernare după alegerile parlamentare.
„Este regretabil că, după ce au fost alături de noi în comisia de buget finanțe și nu au participat la această decizie, (cei din UDMR – n.r.) au schimbat poziția și într-un fel au avut o contribuție la această decizie a PSD”, spuse Orban despre votul UDMR.
Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat cu 242 de voturi „pentru”, 148 „împotrivă” și 11 abțineri și un parlamentar care nu a votat. Au votat „da” 16 deputați și 7 senatori UDMR, doar unul din parlamentarii maghiari prezenți votând împotrivă.