Udrea, audiată la DNA: Avem partide care nu trebuie să intre în Parlament
„Deci avem partide care nu trebuie să între în Parlament, au fost nominalizate: PMP, ALDE, PRU și, desigur, candidați care nu ar trebui să între în parlament, Elena Udrea. Acesta este un dosar de campanie electorală, se referă la campania electorală din 2009 și are că țintă campania electorală din 2016”, a declarat fostul ministru al Turismului, la ieșirea din sediul DNA.
Fostul ministru al Turismului a precizat că se așteaptă ca și alți lideri politici să fie anchetați pentru maniera în care au fost sponsorizate campaniile electorale, excluzându-i pe „PNL, USR, cei care sunt în planul acesta de preluare a puterii după 11 decembrie”, despre care afirmă că nu se așteaptă „să li se întâmple absolut nimic” și „să nu fie deranjați nici măcar cu o adiere”.
„Asta este ținta, să afecteze imaginea lui Traian Băsescu pentru că aici este și Ioana Băsescu și este vorba despre finanțarea campaniei din 2009, chiar dacă în ceea ce privește ultimele acuzații este vorba despre finanțarea referendumului pentru 300 de parlamentari, nu a campaniei fostului președinte. (…) Cel puțin în ceea ce privește acuzațiile care mi se aduc, sunt cheltuieli făcute pentru publicitarea, promovarea referendumului de reducere a Parlamentului”, a mai spus Elena Udrea.
Elena Udrea a ajuns, vineri dimineață, la sediul DNA, pentru a fi audiată în dosarul în care deputații au încuviințat urmărirea penală pentru acuzația de instigare la luare de mită privind finanțarea campaniei electorale prezidențiale din 2009.
„Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) și Tarhon Victor (la data faptei președintele Consiliului județean Tulcea) pentru luare de mită, precum și față de Udrea Elena Gabriela pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani. În urma probelor administrate ulterior au fost obținute probe noi cu privire la săvârșirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale”, se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupție postat pe site-ul instituției.
Elena Udrea le-a spus deputaților, marți, că ar face un bine dacă ar vota cererea DNA de urmărire penală pe numele său, spunându-le totodată colegilor că actualul Parlament ”este cel mai laș și nepregătit din istoria de după 1989”.
„Este ceva între la revedere și o slujbă de veșnică pomenire pentru actualul legislativ. Parlamentul acesta ales în 2012 este cel mai laș și nepregătit din istoria de după 1989. Dintr-un amestec de frică, incompetență și ignoranță, noi am permis ca această țară să fie acaparată de sistem. Am scăpat serviciile de sub control. Nu se mai poate respira în România fără ca un băiat cu ochi albaștri să fie implicat. Ne-am întors pe vremea lui Ceaușescu, totul este raportat la noua securitate”, spunea Udrea.