„Cred că soluția nu este să cercetăm pe unul sau pe altul cum s-a finanțat o campanie, ci să o reglăm la nivelul legislativ ca lucrurile să nu se mai întâmple. Finanțările partidelor au devenit ilegale în parte pentru că în campanie aveai o sumă limitată pe care aveai voie să o cheltui și atunci, pentru a nu depăși acea sumă, fiecare partid făcea și plăți neîngregistrate. De aici a venit toată ilegalitatea partidelor”, a declarat Elena Udrea, după audieri.
Udrea a ținut să precizeze că a spus la DNA „tot ce știe”.
„Știu că numirile se făceau cum se fac la toate partidele, pe recomandare politică”, a spus Udrea, adăugând că, teoretic, oricine în campanie electorală care încasa sume neînregistrate putea să le ducă și acasă.
Elena Udrea a fost audiată, miercuri, la DNA Ploiești, ca martor în dosarul în care este urmărit penal pentru trafic de influență Vasile Blaga, acuzat că ar fi primit, în trei rânduri, prin interpus, 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.
La intrarea în sediul DNA Ploiești, Udrea a fost întrebată ce știe despre dosarul în care Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influență.
„Vă dați seama că dacă aș ști ceva nu v-aș spune dumneavoastră”, a răspuns Udrea.
Totodată, întrebată dacă este surprinsă de inculparea lui Vasile Blaga, Elena Udrea a răspuns: „Da, e destul de neașteptată”.
„Având în vedere că sunt întrebată de vreo doi ani de zile despre campaniile electorale, mă gândesc că pot fi întrebați și cei care au condus campanii electorale”, a adăugat aceasta.
DNA a început urmărirea penală a lui Vasile Blaga pentru trafic de influență, după ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.
De altfel, în acest dosar sunt urmăriți penal și fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, și omul de afaceri Horațiu Brună Berdilă.
Potrivit DNA, Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influență, Gheorghe Ștefan pentru trafic de influență și folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă pentru cumpărare de influență.
DNA susține că în anul 2009 în formațiunea politică aflată la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid.
„Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să
Procurorii au susținut că Gheorghe Ștefan, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat atunci la guvernare, și-a folosit în mod direct influența politică și a determinat persoane cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană, agreată atât de Gheorghe Ștefan, cât și de Blaga, și care a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.
„Totodată, în perioada 2011 – 2012, Gheorghe Ștefan l-ar fi informat pe Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naționale din domeniul energiei, se urmărea obținerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma lui Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor”, arăta DNA.
„Astfel, în perioada 2011 – 2012 suspectul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de Berdilă Horațiu Bruno o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT. În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum și de la suspectul Ștefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror proveniență avea cunoștință, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfințirea înțelegerii anterioare”, a scris DNA.
Vasile Blaga a fost audiat, miercuri, circa două ore la DNA Ploiești, după care a fost plasat sub control judiciar și a anunțat că își depune demisia din funcția de copreședinte al Partidului Național Liberal și din cea de șef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.