Prima pagină » Știri politice » Udrea, prima zi de campanie, la ICCJ: ”Mă simt ca Băsescu în 2004”

Udrea, prima zi de campanie, la ICCJ: ”Mă simt ca Băsescu în 2004”

Udrea, prima zi de campanie, la ICCJ: ''Mă simt ca Băsescu în 2004''
Elena Udrea, fost ministru și candidat pentru un loc Parlament, a mers în prima zi a campaniei electorale la sediul instanței supreme unde se judecă un nou termen din dosarul Gala Bute, parlamentarul precizând că se simte ca Traian Băsescu în 2004 când "era purtat la instanțe în campanie".

„Mă simt ca Traian Băsescu în 2004, când era purtat pe la toate instanțele în campania electorală. Știam că așa se va întâmpla, vedeți că am termene cam la o săptămâna, fie la ÎCCJ, fie la DNA. Știam că voi fi subiect de campanie fără voia mea, așa că am decis să candidez daca tot se face o campanie cu Elena Udrea, adică scoasă în față pentru a arăta publicului politicienii corupți. Foarte bine, atunci intru eu în campanie și spun ce am eu de spus, nu ce vor să spună alții despre mine. Președintele (n.r. Traian Băsescu) mi-a spus să nu candidez pentru că dacă voi face asta se va abate asupra mea ploaie de noi dosare penale, ceea ce s-a și întamplat. Au mai apărut acuzații legate de campania din 2009, dar știind lucrul acesta mi-am asumat să duc această campanie cu un mesaj cinstit, transparent, despre lucrurile care se întâmplă și sigur, așa cum mă știți, recunoscând greșelile care s-au făcut, dar afirmând cu toată onestitatea și buna credință că nu vânătoarea de politicieni cu justiția este soluția. Justiția între ghilimele, adica cea care își caută ținte într-o campanie electorală. Soluția este o dezbatere transparentă cu toată societatea asupra problemelor care au existat în ultimii 27 de ani în funcționarea clasei politice, a societății, a finanțării partidelor”, a declarat Elena Udrea vineri, la sediul ÎCCJ.

Întrebată dacă îl vede capabil pe Traian Băsescu să ia mită în anul 2000 când era ministru al Transporturilor, Elena Udrea a răspuns: „Categoric nu. Cred că președintele cu greu recunoaște mărcile de mașini. Cunoscându-l pe Traian Băsescu în ultimii 12 ani, eu pot să spun fară nicio ezitare că nu există nimeni care să poată să spună că i-a dat vreodată ceva președintelui. Probabil o sticla de vin bun de ziua lui.”

La termenul de judecată anterior Elena Udrea le-a solicitat magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție să ceară de la Serviciul Român de Informații (SRI) și DNA Alba note informative care ar arăta „situații cu posibil caracter ilegal create între angajați ai ministerului și firme din afara instituției”.

„Am solicitat note secrete primite de la SRI atât de mine, cât și de fostul președinte sau fostul prim-ministru. Există text de lege pentru declasificarea acestora atunci când conțin informații importante pentru o cauză penală, pentru a se vedea relațiile care existau între inculpații din dosar, angajații ministerului și oameni de afaceri, cu care eu nu am fost niciodată amestecată. De asemenea, astfel de date au fost trimise către un dosar instrumentat de DNA Alba în 2011, în care părți din acel dosar au fost cel puțin domnul Gărdean și Ștefan Lungu și am cerut și acest dosar pentru a se vedea notele trimise în instrumentarea lui și ce s-a întâmplat atunci, ce declarații s-au dat”, a mai spus Elena Udrea la sediul instanței supreme.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, susține că în 2011, fiind citat într-o cauză la DNA Alba Iulia, moment în care ar fi mers la Elena Udrea pentru a discuta despre această situație.

„Acolo am primit un bilețel cu ceea ce urma să fiu întrebat la DNA, bilețel primit de la doamna Udrea. (…) Nu am vrut să vorbesc până în ziua de astăzi despre asta dintr-un singur motiv. Consider că bunul simț îmi impune să stau acasă și să las justiția să-și facă treaba. Am crezut din prima secundă a noii mele vieți că e onest să le spun procurorilor ce știu. (…) Însă în momentele în care informațiile sunt eronate, mincinoase, iar realitatea este diferită, am simțit nevoia să strig”, a declarat Ștefan Lungu, la Antena 3 pe 2 noiembrie.

Fostul ministru a legat existența bilețelului.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimiși în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naționale de Investiții Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Botoroag.