Uioreanu: Băsescu, un adevărat Gică contra al reformei sistemului de educație

Uioreanu: Băsescu, un adevărat Gică contra al reformei sistemului de educație
Publicat: 10/10/2012, 13:45
Actualizat: 31/07/2014, 14:54

Vicepreședintele PNL Cluj Horea Uioreanu spune că Traian Băsescu „se dovedește a fi un adevărat Gică contra” al reformei educației, retrimiterea în Parlament a legii privind bacalaureatul profesional fiind o dovadă a faptului că „ura” acestuia față de Guvern îl împiedică să vadă lucrurile obiectiv.

Vicepreședintele PNL Cluj Horea Uioreanu, care este și președintele Consiliului Județean Cluj, susține, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că Traian Băsescu „își bate din nou joc de educație, de profesori și de elevi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Președintele ilegitim al României se dovedește a fi un adevărat Gică contra al reformei sistemului de educație. Retrimiterea în Parlament a legii privind bacalaureatul profesional este o dovadă în plus a faptului că ura lui Traian Băsescu față de actualul Guvern îl împiedică să vadă lucrurile obiectiv. Traian Băsescu își bate din nou joc de educație, de profesori și de elevi. El continuă politica prin care obligă tinerii să emigreze, să-și caute norocul și un loc de muncă peste hotare”, spune Uioreanu.

Potrivit sursei citate, „cel care se autointitulează șef al statului și președinte al tuturor românilor” dovedește, din nou, inconsecvență în declarații, dar și un dezinteres total pentru nevoile românilor, „alții decât membri ai PDL și ai camarilei politice prezidențiale”.

Uioreanu afirmă că, în urmă cu doar trei ani, Traian Băsescu reclama faptul că școala românească pregătește doar filozofi și că lipsesc meseriașii, între care enumera tinichigii și frizeri.

„Acum, pus în fața deciziei de a da tinerilor posibilitatea să aleagă bacalaureatul profesional, deci și o șansă în plus pe piața muncii, domnul Băsescu se sucește și uită de propriile declarații. Gestul prezidențial nu e foarte greu de înțeles, deoarece nici actualul locatar de la Cotroceni și nici sfătuitorul său, Daniel Funeriu, nu sunt iubitori de școală, cu atât mai puțin de reforma adevărată și potrivită a sistemului de educație”, spune Uioreanu.

El adaugă că Funeriu a desființat școlile de arte și meserii, care ofereau elevilor o meserie, și era de așteptat ca șeful său, Traian Băsescu, să nu fie de acord cu propunerea de a reda tinerilor României șansa de a se profesionaliza și pentru că această propunere aparține unui ministru al Guvernului USL.

Președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, în sensul eliminării dispozițiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional, susținând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învățământului și buna desfășurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

Președintele afirmă că pentru competitivitatea educațională a României este nevoie de stabilitate și predictibilitate în arhitectura sistemului educațional și, concomitent, de intervenție pe proces educațional – calitatea cadrelor didactice, relația cu angajatorii – și pe conținuturi – programa școlară, practica.

Potrivit șefului statului, având în vedere dispozițiile Legii educației naționale, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă și fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerența sistemului de educație.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, declara marți seară la RFI că „președintele a fost dezinformat de consilierul domniei sale pe educație, care-și imaginează că legea pe care Guvernul Boc și-a asumat răspunderea nu este deloc perfectibilă”.

În replică, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, actual consilier prezidențial, a declarat, la RFI, că este inacceptabil să modifici Bacalaureatul la o lună după începerea școlii și că ministrul Ecaterina Andronescu trebuie „să decidă în sfârșit să fie contemporană cu anul 2012”.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să susțină în continuare în Parlament adoptarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, chiar dacă președintele Traian Băsescu „își mai dorește din când în când să fie prim-ministru”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?