Prima pagină » Știri politice » Ultima împărțire pe șest a milioanelor din Fondul de Rezervă al lui Ponta spre primării și biserici. Cum a cheltuit Guvernul în 2013 „bugetul paralel”

Ultima împărțire pe șest a milioanelor din Fondul de Rezervă al lui Ponta spre primării și biserici. Cum a cheltuit Guvernul în 2013 „bugetul paralel”

Pe final de an, Guvernul Ponta a trecut, după modelul predecesorilor Tăriceanu și Boc, la împărțirea banilor din Fondul de rezervă al prim-ministrului, așa-numitul "buget paralel", îndelung criticat de Consiliul Fiscal și de Curtea de Conturi pentru că dă posibilitatea alocărilor discreționare.

Ultimii bani rămași în rezervele bugetare au ajuns, în cea mai mare parte, la autoritățile locale, cu toate că premierul Victor Ponta își lua încă din 2012 angajamentul public că Fondul „va fi folosit numai pentru situații de urgență, conform prevederilor legale, nu pentru finanțarea o dată la două luni a propriilor primari și președinți de consilii județene”.

Numai în ședința de Guvern de miercuri, prin nouă hotărâri ale Executivului, au fost scoase din Fondul de Rezervă 269 de milioane de lei, 180 de milioane ajungând în județe, iar restul la Interne și Apărare, în special pentru uniformele polițiștilor. Suma reprezintă mai mult de o treime din Fondul total, Guvernul rămânând pe zero. Dacă 121 de milioane din cele 269 au fost alocate la vedere, restul de 148 de milioane de lei, mai bine de jumătate, au plecat fie spre Ministerul Dezvoltării, pentru primării, fie spre Secretariatul pentru Culte pentru biserici în condițiile în care 5 din cele 9 hotărâri de Guvern aferente au fost ținute la secret, inclusiv purtătorul de cuvânt al Executivului, Mirel Palada, negând la finalul ședinței de joi că ar exista  vreun alt act normativ aprobat în afara celor anunțate.

Gândul a analizat cum a cheltuit în 2013 Guvernul Fondul de Rezervă pe care Ponta promitea în fața Parlamentului, în mai 2012 să  îl reducă drastic și să nu-l mai folosească „niciodată, în niciun fel, pe criterii politice sau pentru campanii electorale, ci doar pentru situații cu adevărat de urgență, conform legii”.

Chiar dacă la începutul anului, în buget au fost trecute doar 207.000.000 de lei fondurile speciale de rezervă aflate la dispoziția Guvernului s-au ajustat cu 76,5 milioane în iulie și s-au dublat, ajungând la 557.305.000 de lei la rectificarea din 30 octombrie, în condiâțiile în care mai toate autoritățile au pierdut bani.

221 de milioane de lei dintr-o lovitură

Existența Fondului de Rezervă la dispoziția Guvernului, mai exact în pixul premierului, apare printre punctele din buget criticate în Raportul Consiliului Fiscal pe 2012. Motivul este acela că, deși banii sunt destinați unor situații neprevăzute, cum sunt calamitățile, ajung să fie cheltuiți fără criterii precise, fără control parlamentar, neexistând limitări impuse de vreo lege. Se creează astfel „spațiu pentru alocări discreționare și netransparente”, susțin membrii Consiliului Fiscal în raport, concluzie confirmată prin verificările Curții de Conturi finalizate în ianuarie 2013 pentru cheltuielile din 2011.

În 2013, deși în prima parte a anului banii s-au dus mai ales spre achitarea arieratelor, datorii mai vechi ale spitalelor,  reclamate Guvernului de delegația Fondului Monetar Internațional, spre final, primăriile și consiliile județene au fost reconectate la Fondul de Rezervă, fără a fi prezentate criterii transparente de prioritate la aceste alocări.

Astfel, în ședința de Guvern din 11 decembrie, două orașe au primit câte 10 milioane de lei pentru a finaliza, înaintea celor două runde electorale din 2014, spitalele municipale. Este vorba despre Fălticeni – condus de un primarul Cătălin Coman (PSD) – și de Bacău – unde a fost reales Romeo Stavarache (PNL).

25,9 milioane din același Fond vor ajunge la școlile din mai multe județe și din București, iar 75 de milioane de lei vor acoperi jumătate din banii de uniforme datorați polițiștilor.

În Monitorul Oficial au fost însă publicate, joi, încă 5 hotărâri de Guvern ținute până atunci secrete.

Prin acestea bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este suplimentat cu 100 milioane lei din același Fond de Eezervă bugetară, pentru Programul Național de Dezvoltare Locală, la fel Secretariatul pentru Culte (20 de milioane de lei), Consiliul Județean Cluj (15 milioane de lei pentru o pistă a aeroportului), Ministerul de Interne (12 milioane pentru bunuri și servicii) și Ministerul Apărării (1.800.000 de lei fără destinație explicită).

Cele 5 acte normative nu au figurat nici pe agenda oficială a ședinței, nici în comunicatul public emis la finalul acesteia. Mai mult, întrebat de jurnaliști după ședință dacă există și alte alocări bugetare în afara celor anunțate, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, a negat ferm. Banii s-au dat însă.

Sursa: Monitorul Oficial

Sursa: Monitorul Oficial

Cu două săptămâni înainte de finalul anului, Guvernul rămâne astfel cu cu 19.099.000 de lei în Fondul de Rezervă pentru a îndeplini promisiunea lui Ponta către primării. „Tot ce economisim până la sfârșitul anului vom da pentru necesități urgente. Suntem în decembrie, iarna nu-i ca vara, cum spun unii clasici care se pregătesc de pensie, și, da, îi dau toți banii, puteți să mă certați dumneavoastră că dau la aleși locali, bine fac!”, și-a anunțat Ponta intențiile.

Peste 100, așa cum a estimat public vicepremierul Liviu Dragnea înainte de Biroul Permanent al PSD pe 2 decembrie, sunt pe lista de așteptare. Un exemplu este cazul orașului Panciu, care cere de la Guvern nu mai puțin de 8,2 milioane de lei pentru a-și achita ratele la creditul luat tot de la Guvern, prin Ministerul Finanțelor, la începutul anului. Situația nu este singulară, așa cum susține vicepremierul Daniel Chițoiu pentru gândul, ministrul Finanțelor fiind însă tentat să nu dea curs acestor cereri.

Rectificare prin dublare

Așa-numitele fonduri de rezervă, două la număr – Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului și Fondul de Intervenții – însumau, în legea bugetului trecută prin Parlament, doar 207 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor, 200 de milioane se regăseau în Fondul de Rezervă, cel pentru intervenții fiind unul modic – 7 milioane de lei.

Sursa: Legea bugetului pe 2013

La prima rectificare bugetară, în iulie, fondurile de rezervă, per total, au fost suplimentate cu 76.550.000 de lei. La a doua, cea din 30 octombrie, s-au dublat însă, chiar dacă majoritatea ministerelor au pierdut bani în condițiile în care încasările au fost sub așteptări.

Sursa: Ordonanța de rectificare 99 din 30 octombrie

Din cele 557,3 milioane de lei, cei mai mulți bani au ajuns în arieratele spitalelor – 76 de milioane la începutul anului și 200 de milioane în noiembrie. Consiliul Fiscal avertizase însă, în raportul amintit că, „potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2012 prin derogare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pot fi alocate sume, prin hotărâri ale Guvernului, și pentru plata arieratelor, dar numai până la sfârșitul anului 2012„. Raportul ia act însă și de faptul că „Guvernul a apelat la o derogare similară de la Legea finanțelor publice, inițiind o ordonanță care prevedea posibilitatea alocării de sume din Fondul de rezervă pentru stingerea arieratelor și în 2011”. Or, arată Cosniliul Fiscal, „alocarea de sume din fondul de rezervă pentru acest scop poate fi justificată doar pe termen scurt”. Pe termen mediu soluția indicată a fost îmbunătățirea programării bugetare și găsirea de soluții pentru eliminarea cauzelor care au dus la acumularea acestor datorii.

Pe lista alocărilor în 2013 urmează autoritățile locale care au început să prtimească ban din noiembrie: 20 de milioane de lei au fost alocate Ministerului Dezvoltării pentru a fi împărțite de Liviu Dragnea prin ordin de ministru, 3,5 s-au dus spre primăriile Brad și Galați. Acestora li se adaugă cele de 120 de milioane din ultima ședință de Guvern.

10.000.000 de lei au luat drumul penitenciarelor, mai mult de 5 milioane s-au cheltuit pentru parada și recepțiile de Ziua Națională, dincolo de sumele prevăzute inițial în buget, situațiilor de urgență pentru care a fost gândit acest fond revenindu-le doar 661.000 de lei, banii cheltuiți pentru repatreierea victimelor accidentului din Muntenegru și 493.000 de lei trimiși prin MAE Guvernului filipinez după taifunul diin noiembrie.

Fondul de Interveții, pe de altă parte a ajuns la câteva diguri din Tulcea și din Ialomiția și numai 27.000n de lei au fost alocați primăriilor din Galați afectate de calamități.

Cum a cheltuit Guvernul rezervele în 2013

Decembrie 2013

Ultima ședință de Guvern, 11 decembrie

Acordați în secret: 100 de milioane de lei pentru primării prin Ministerul Dezvoltării, 20 de milioane pentru biserici prin Secretariatul pentru Culte, 12 milioane pentru Ministerul de Interne, 15 milioane pentru CJ Cluj și 1.800.000 pentru Ministerul Apărării

Acordați transparent: 20.000.000 de lei pentru autoritățile locale din Fondul de Rezervă, împărțiți egal între investiția de la Spitalul municipal din Fălticeni, județul Suceava și cea de la Spitalul municipal Bacău; 75.000.000 de lei din Fondul de Rezervă pentru Ministerul Afacerilor Externe reprezentând 50% din acoperirea fondurilor pentru uniformele polițiștilor; 25.905.000 de lei pentru școli din mai multe județe și din municipiul București – plata unor restanțe legate de indexări și drepturi salariale câștigate în instanță.
HG 954/2013 – Ministerul Sănătății – alocarea a 231.000 de lei pentru prima fază a programului de specializare a medicilor de la „Marie Curie” în chirurgie infantilă cardiacă, în Italia.

Noiembrie 2013

HG 927/2013 – Ministerul Dezvoltării – 20 de milioane de lei pentru finanțarea bugetelor locale.

HG 920/2913 – Ministerul Sănătății – 200 de milioane de lei pentru decontarea la spitale a serviciilor medicale efectuate, raportate și validate pe luna octombrie astfel încât la finele lunii noiembrie acestea să nu înregistreaze arierate.

HG 893/2013 – Ministerul Dezvoltării – 3,5 milioane de lei pentru bugetele locale – primăria Brad.

HG 904/2913 – Ministerul Afacerilor Externe – 493.000 de lei, ajutor umanitar pentru Republica Filipine, după taifunul din 8 noiembrie.

HG851/20134.804.000 de lei pentru finanțarea paradei de 1 Decembrie prin suplimentarea bugetelor MApN (3,5 milioane), SRI (204.000 de lei), MAI (1 milion), SPP (100.000 de lei).

HG 850/2013 – Ministerul Afacerilor Externe – 500.000 de lei, acțiuni de diplomație publică și reprezentare în misiunile din străinătate, pe 1 Decembrie. Altfel spus, bani destinați recepțiilor de Ziua Națională în ambasade.

Octombrie 2013.00

HG 742/2013 – Ministerul Afacerilor Interne – 1.020.000 de lei, bani pentru Jandarmerie.

Septembrie 2013

HG 702/2013 – Din Fondul de intervenții la dispoziția Guvernului, separat de cel de rezervă, sunt alocați 27.000 de lei pentru Consiliul Județean Galați, bani destinați autoritățile locale afectate de calamități în luna septembrie.

Iunie 2013

HG 412/2013 – Ministerul Apărării primește 661.000 de lei, pentru finanșarea unor acțiuni umanitare. Banii au fost folosiți pentru repatrierea victimelor accidentului din Muntenegru

HG 374/2013 – din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, diferit se cel de Rezervă, Ministerul Mediului primește 2 milioane de lei din cele 9,6 necesare pentru refacerea digului de pe Brațul Borcea al Dunării, din dreptul comunei Stelnifa din județul Ialomița.

HG 326/20131.667.000 de lei alocați Ministerului Transporturilor pentru participarea în societatea româno-bulgară care urma să opereze podul peste Dunăre Calafat-Vidin.

Mai 2013

HG227/2013 – Ministerul Justiției primește 10 milioane pentru Administrația Națțională a Penitenciarelor.

HG 278/2013 – Ministerului Sănătății i se alocă 76.092.000 de lei pentru plata arieratelor spitalelor, la presiunea negocierilor cu FMI pentru finalizarea acordului precedent.

Aprilie 2013

HG 167/2013 – Din Fondul de intervenții la dispoziția Guvernului, diferit de Fondul de rezervă, se alocă 4 milioane de lei pentru lucrări hidrologice în județul Tulcea.

Cum s-au cheltuit banii în 2012

Deși Fondul a fost redus la jumătate față de 2012, direcția pe care au luat-o banii nu diferă cu mult. Din analiza Consiliului Fiscal rezultă că anul trecut s-au alocat 1.376.000 de lei rezervelor, din care 600 de milioane au ajuns la autorități centrale și 700 de milioane la cele locale.

Sursa: Raportul Consiliului Fiscal pe 2012

Din calculele Consiliului Fiscal, atât cuantumul cât și numărul hotărârilor de Guvern pentru împrțirea banilor din Fondul de Rezervă sunt însă în scădere. Boom-ul a fost în 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, susținute tacit din Parlament de PSD, mai exact înaintea alegerilor parlamentare când primăriile au primit sume record pentru investițiile de campanie. La acel moment, Fondul de Rezervă a fost majorat de patru ori peste nivelul anului precedent, cele peste 4 miliarde de lei fiind împărțite prin 90 de hotărâri de Guvern, majoritatea – 50 – destinate autorităților locale.

Sursa: Calculele Consiliului Fiscal

Autor

Citește și