Intrări și ieșiri de pe lista Guvernului Ponta II în cea de-a doua zi de negocieri în USL pe ministere. Din cărți au ieșit doi actuali miniștri, Puiu Hașotti, de la PNL, și Ecaterina Andronescu, de la PSD. Puiu Hașotti a fost transferat de Crin Antonescu de la Ministerul Culturii în funcția de lider de grup al senatorilor PNL, pentru a-i bloca ascensiunea și, implicit, influența lui Călin Popescu Tăriceanu, aspirant la șefia senatorilor liberali, după încălzirea de la Camera din legislatura abia încheiată. În locul lui Hașotti, a fost propus Daniel Barbu, fost consilier prezidențial pevremea interimatului lui Crin Antonescu și ales acum senator USL de București.
Numele Ecaterinei Andronescu a fost retras de pe listă, actualul ministru nemaidorind să-și asume un mandat, iar în locul său a fost propus Remus Pricopie. Acesta a fost ultimul nume pentru care liderii PSD au ajuns la un acord la întâlnirea informală de la Rin Hotel, înaintea sa fiind vehiculat numele lui Mihnea Costoiu. Totodată, pentru Ministerul Energiei, la discuțiile nocturne, balanța a înclinat în favoarea lui Constantin Niță, în detrimentul lui Iulian Iancu. Ultimul cuvânt și lista finală urmează să fie definitivată în cadrul Comitetului Executiv al PSD, care s-a reunit la Palatul Parlamentului.
Pe lista noilor miniștri, în a doua zi a negocierilor a intrat Varujan Vosganian, pentru portofoliul Industriilor și Comerțului, deși luni acesta anunța că nu va accepta un post în guvern, iar ministeriabil era Claudiu Doltu, secretar de stat la Finanțe. La Energie, pesedistul Iulian Iancu l-a înlocuit pe Constantin Niță, dat inițal ca potențial ministru. De asemenea, Ministerul Tineretului și Sportului i-a revenit în a doua zi de negocieri pesedistului Nicolae Bănicioiu, deși inițial era vehiculat numele lui Alin Petrache.
Citește și CONTRE ÎN USL. Orban îl atacă pe Ponta pentru pactul semnat cu Băsescu și cooptarea lui Oprea în guvern
Lista noilor miniștri va fi supusă, miercuri dimineață, aprobărilor conducerilor PSD și PNL. Ulterior aceasta va fi prezentată de Victor Ponta și președintelui Traian Băsescu, după care va fi depusă la Parlament, cel mai probabil joi, la pachet cu programul de guvernare. În estimările premierului, audierile noilor miniștri ar urma să aibă loc joi seară, iar învestitura și jurământul vineri, astfel încât prima ședință a noului cabinet să se desfășoare sâmbătă.
LISTA MINIȘTRILOR
1. Buget – Liviu Voinea(PSD)
2. Marile Lucrări Publice – Dan Șova (PSD) (departament în cadrul Secretariatului General al Guvernului cu ministru delegat)
3. Energie – Constantin Niță (PSD)
4. Comunicații – Dan Nica(PSD)
5. Apărare – Mircea Dușa(PSD)
6. Exerne – Titus Corlățean(PSD)
7. Administrație Dezvoltare regională – Liviu Dragnea(PSD)- vicepremier
8. Fonduri Europene – Eugen Teodorovici(PSD)
9. Industrie – Comerț -Competitivitate – Varujan Vosganian(PNL)
10. Mediu – Rovana Plumb(PSD)
11. Educație – Remus Pricopie (PSD)
12 Interne – Radu Stroe(PNL)
13. Muncă – Mariana Câmpeanu (PNL)
14. Cultură – Daniel Barbu(PNL)
15. Transporturi – Relu Fenechiu (PNL)
16. Finanțe – Daniel Chițoiu(PNL), vicepremier.
17. Agricultură – Daniel Constantin(PC)
18.IMM-Turism- Mediul de Afaceri – Maria Grappini(PC)
19. Sănătate – Eugen Nicolaescu(PNL)
20. Justiție – Mona Pivniceru
21. Păduri și Ape – PNL – Lucia Varga (PNL)
22. Ministerului Tineretului și Sportului – Nicolae Bănicioiu (PSD)
23. Relația cu parlamentul – Mihai Voicu(PNL)
24. Dialog Social – Doina Pană
25. Românii din Diaspora – ministrul Delegat Cristian David (PNL)
26. Vicepremier – Gabriel Oprea (UNPR)
27. Cercetare – Mihnea Costoiu (PSD) – ministru delegat