Prima pagină » Știri politice » Premierul Orban, anunț despre starea de urgență. „Nu vor fi tancuri pe străzi. Vom plafona prețurile la unele produse. Se va face o rectificare bugetară”

Premierul Orban, anunț despre starea de urgență. „Nu vor fi tancuri pe străzi. Vom plafona prețurile la unele produse. Se va face o rectificare bugetară”

Premierul Orban, anunț despre starea de urgență.
Foto: Gandul.ro

Premierul Ludovic Orban a explicat ce presupune starea de urgență în care România va intra de luni 16 martie pentru cel puțin 30 de zile. „Vor fi luate numai măsurile necesare, nu vom vedea tancuri pe străzi”, a precizat premierul. Măsurile concrete urmează să fie cuprinse într-un decret al președintelui Iohannis. 

Ludovic Orban a susținut duminică seara, timp de două ore, o conferinţă de presă, urmată de răspunsuri la întrebărilor jurnaliștilor. Totul s-a petrecut de la distanță, prin teleconferință.

Este prima ieșire oficială a premierului Ludovic Orban după învestirea de la Palatul Cotroceni și după anunțul instituirii stării de urgență în România, anunț făcut de Klaus Iohannis.

„Vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare. E nevoie de materiale, substanțe, medicamente, materiale de protecție. Există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare: măști, dezinfectanți, biocide”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Premierul a precizat că se va face o rectificare bugetară mai curând decât prevedea legea în mod normal.

„Am inclus în decretul referitor la starea de urgență posibilitatea de a da o rectificare bugetară mai rapid. Vom face o rectificare bugetară imediat ce vom avea imaginea de ansamblu cu privire la nevoia refinanțării domeniului sănătății”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a dat explicații și despre starea în care se află. „Am fost contact al unei persoane diagnosticate pozitiv, după cum știți. Mi-am făcut analizele și rezultatul testului e negativ, dar în conformitate cu legea, voi sta în izolare o perioadă de 14 zile de la momentul contactului. Am decis să mă izolez într-un sediu oficial și nu acasă pentru a avea toate condițiile ca să îmi desfășor atribuțiile de premier”, a declarat Ludovic Orban.

„Vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”

Guvernul va încerca, prin măsurile care vor fi incluse în cadrul stării de urgenţă, să limiteze la maximum afectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a mai spus Orban.

„Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgenţă va fi o măsură pe care noi o vom considera absolut necesară şi vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”, a precizat Ludovic Orban, duminică, într-o conferinţă de presă online.

Premierul a precizat că, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă, a cerut miniştrilor să vină cu propuneri de măsuri care să fie introduse în planul aferent decretului prezidenţial.

„Am văzut foarte multe informaţii difuzate în mod iresponsabil despre eventualele măsuri care ar urma să fie adoptate în cadrul stării de urgenţă. La solicitarea preşedintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale care să fie introduse în planul de măsuri aferente decretului prezidenţial prin care se instituie starea de urgenţă să vină cu aceste măsuri şi vreau să încredinţez cetăţenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare. Am să vă dau numai câteva exemple. Se ştie că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanţe, de medicamente, echipamente de protecţie, pentru care există în momentul de faţă o dificultate foarte mare în obţinerea lor, datorită cererii crescute din partea tuturor statelor pentru astfel de materiale. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obţinem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcţionarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus”, a afirmat Orban.

Măsuri care să întărească instituțiile din „prima linie”

El a adăugat că, de asemenea, e nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei.

„Întărirea direcţiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacităţii spitalelor de a primi pacienţi şi de a furniza serviciile de sănătate, care sunt absolut necesare”, a spus Orban.

Principalele declarații ale premierului Orban au fost redate în LIVE TEXT pe Gândul.ro.

https://www.facebook.com/Gandul.info/videos/2481648315274004/

Prima ședință de Guvern, prin teleconferință

Prima şedinţă a noului guvern va avea loc miercuri, prin videoconferinţă. Premierul Ludovic Orban anunţă că Executivul va pregăti şi o rectificare bugetară, astfel încât sectoarele publice să primească ajutor, în contextul crizei generate de coronavirus.

„ Mâine va fi pus în funcţiune un sistem de videoconferinţă care să ne permită să organizăm şedinţele de guvern fără prezenţa fizică a miniştrilor care se află în izolare. Cel mai probabil meircuri va avea loc şedinţa de guvern. Până miercuri pregătim primele măsuri care trebuie adoptate, pe deoparte într-o mai bună acţiune pentru limitarea răspândirii infecţiei cu coronavirus, pe de altă parte măsurile de care suntem siguri că sunt serioase şi pot fi un sprijin real pentru domeniile economice”, a spus Ludovic Orban, în cadrul unei videoconferinţe de presă.

Premierul a anunţat o rectificare bugetară pentru a sprijini sectoarele publice.

„Am introdus şi posibilitatea rectificării bugetare înainte de termenul care era permis prin intermediul legislaţiei anterioare. Vom avea cu siguranţă nevoie de o rectificare bugetară şi o vom face imediat după ce vom avea o imagine clară asupta nevoilor din sectoarele publice, nevoile spitalelor”, a completat Orban.

Mesajul lui Orban pentru românii care se întorc în țară

Premierul Orban le-a transmis cetăţenilor români aflaţi în străinătate că dreptul acestora de a veni în ţară nu va fi restrâns, dar, în funcţie de zona din care vin, au obligaţia „fie să intre în carantină, fie să intre în izolare pe o perioadă de 14 zile”.

„Le transmit tuturor cetăţenilor români că nu le vom restrânge dreptul de a veni în ţară, dar există această obligaţie, ca în funcţie de ţara sau zona din care vin şi de nivelul restricţiei impuse, fie să intre în carantină, fie să intre în izolare pe o perioadă de 14 zile. În ceea ce priveşte transportul persoanelor din Italia, nu putem să transportăm. În Italia sunt peste un milion de români, nu se poate organiza transport rutier, se ştie foarte clar că există restricţii împotriva cărora sigur că ne luptăm, restricţii care au fost introduse de alte state. Se ştie de Ungaria, care a introdus restricţii, se ştie de Slovenia, care a introdus restricţii. Transportăm pe calea aerului doar cazuri, de exemplu, de turişti, cum a fost situaţia unor turişti care au fost surprinşi de declararea stării din Italia şi care efectiv nu aveau niciun mijloc de trai, se aflau şi într-o situaţie dificilă, numai cazuri speciale, în care putem interveni pentru un număr mai restrâns”, a afirmat Ludovic Orban, duminică, într-o conferinţă de presă online.

Premierul a lansat şi un apel către românii din Italia, în special cei care au lucrat în industria hotelieră, să apeleze la formele de sprijin pe care le oferă statul italian.

„De asta apelez la toţi cetăţenii români care se află în Italia, poate şi în Spania, că acum şi în Spania este introdusă starea specială, să caute, în cazul în care au lucrat… în Italia ştiu că au lucrat în industria hotelieră sau în alte ramuri în care firmele au trebuit să închidă, să apeleze la toate formele de sprijin pe care le oferă statul italian. Sigur că suntem într-o permanentă legătură cu ambasada, cu consulatele şi, la nivel diplomatic, păstrăm legătura şi încercăm să găsim soluţii de susţinere a românilor care se află în situaţii deosebite în Italia sau în alte ţări, în funcţie de evoluţia evenimentelor”, a mai spus Orban. AGERPRES/(A – autor: Daniel Florea, editor: Oana Popescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

DECLARAȚII premierul Ludovic Orban:

– Începând de ieri avem un guvern stabil

-În 26 februarie, când în România era un singur caz, în Spania erau 2 cazuri
Ieri, România avea 123 cazuri, Austria peste 500, Spania 4.221 de cazuri

– Faptul că în România răspândirea s-a realizat mult mai încet este cea mai bună dovadă că măsurile luate au fost eficiente și, chiar dacă au părut severe și au fost criticate, au produs rezultate bune

-După votul de învestitură, avem posibilitatea să emitem acte normative cu valoare de lege, OUG, suntem în deplină capacitate de exercițiu și o vom folosi

– În Comitetul pentru Situații de Urgență au fost luate măsuri extrem de importante

– În țările cu peste 500 de cazuri se va institui obligația izolării la domiciliu a cetățenilor care vin din aceste state

– Am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune a diferitelor instituții ale statului implicate în acest efort de reducere răspândirii virusului.

– Deși numărul de cazuri arată că am luat măsuri cu efecte favorabile, începând de acum limitarea răspândirii virusului depinde în mare parte de un comportament respobsabil

-Vă cer să respectați toate recomandările specialiștilor, ale doctorilor
E foarte important ca orice cetățean român să respecte măsurile luate: carantina, izolarea la domiciliu

-Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal, căutați să respectați recomandările: evitarea unui salut foarte apropiat, știm că suntem un popor foarte cald, afectuos. Va trebui să ne manifestăm afecțiunea de la distanță

Umărim cu mare atenție evoluțiile din economie. Din păcate, epidemia are un efect negativ asupra multor domenii economice. Am constituit un grup de lucru pentru analiza impactului economic al epidemiei. E clar că în transporturi, industriei ospitalității, publicitate, organizare de evenimente, impactul epidemiei este foarte mare și guvernul e pregătit săptămâna viitoare să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor și pentru susținerea angajaților

Câteva cuvinte despre anunțul președintelui despre starea de urgență. Am văzut multe informații iresponsabile despre măsurile care ar urma să fie luate. Am cerut fiecărui ministru să ceară măsuri speciale pe care le vor

Vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare. E nevoie de materiale, substanțe, medicamente, materiale de protecție

-E o nevoie acută de materiale, echipamente, medicamente pentru care există o dificultate foarte mare în obținere datorită cererii crescute. Avem nevoie de proceduri de achiziție rapide, prin negociere directă
Avem nevoie de măsuri care să întărească instituțiile din prima linie a bătăliei: DSP, ministerul de Interne, spitalele
O altă măsură posibil a fi luată este limitarea creșterii prețurilor la medicamente pentru a nu permite specula

-Există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare: măști, dezinfectanți, biocide
Orice măsură care va fi impusă va fi absolut necesară și vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi și libertăți care să fie afectate”

În cursul zilei, Marcel Vela, ministrul de Interne a anunțat într-o conferință de la MAI care sunt deciziile luate până în acest moment. „De aseară, am lucrat non-stop îmreună cu o echipă spre a trimite premierului nota de fundamentare, pentru a fi prezentată președintelui pentru emiterea decretului”, a precizat Marcel Vela.

PRIMELE DECLARAȚII de la MAI, după anunțarea stării de urgență