Audierile pentru miniștrii Cabinetului Orban 2 s-au încheiat. Doar patru din 16 au primit aviz pozitiv

Publicat: 19 02. 2020, 15:00
Actualizat: 19 02. 2020, 18:39
AMENZI. Orban: „Am solicitat să nu se dea amendă din prima, ci să existe întâi un avertisment” / Sursa FOTO: Mediafax Foto

Doar patru din cei 16 miniştri propuși și audiați în comisiile de specialitate, respectiv Nicolae Ciucă, Bogdan Aurescu, Virgil Popescu şi Adrian Oros, au obţinut un aviz pozitiv din partea parlamentarilor. Restul au fost avizaţi negativ. Scandalul dintre parlamentarii PSD și cei de la PNL a continuat și miercuri, a treia zi de audieri. Avizele sunt consultative, iar tot Executivul propus de Ludovic Orban urmează să fie supus votului plenului Parlamentului pe 24 februarie.

Și Lucian Bode, propus pentru portofoliul Transporturilor, a primit aviz negativ

Ministrul propus a avut 20 de voturi pentru și 25 împotrivă. La audieri ministrul a vorbit despre situația Tarom și a CFR, despre drumurile care pot fi date în folosință în acest an sau despre finanțarea lucrărilor de infrastructură.

Comisiile reunite au decis întreruperea sesiunii de întrebări și răspunsuri, cu 28 de voturi pentru.

Aviz negativ și pentru Violeta Alexandru, ministrul desemnat pentru portofoliul Muncii

Și Violeta Alexandru, ministrul desemnat pentru portofoliul Muncii, a fost avizată negativ în comisiile reunite ale Parlamentului.

Audierea, care a durat circa trei ore, a fost scena unei dispute între aleși, care şi-au lansat acuzaţii grave. Liderul deputaţilor PNL a acuzat-o pe fostul ministrul de Interne Carmen Dan că a dat dispoziţie ca jandarmii să bată românii la protestul din 10 august

Aviz negativ pentru Marcel Boloş la portofoliul Fondurilor Europene
Marcel Boloş a primit, în comisiile parlamentare reunite de specialitate, aviz negativ pentru portofoliul Fondurilor Europene. Boloş a avut 17 „respingeri”, 12 voturi „pentru” şi 2 „abţineri”.
Victor Costache, avizat negativ
Victor Costache a fost, miercuri, avizat negativ, în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului. Avizul este unul consultativ, iar votul pentru învestirea Guvernului Orban 2 va fi dat într-un plen reunit lunea viitoare. Au fost 20 de voturi „pentru” avizul de respingere, şase „împotrivă” şi o abţinere.
Oros, despre programul de irigații

Programul naţional de reabilitare a infrastructurii de irigaţii va continua şi anul acesta, suma alocată fiind de 232 de milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

El a precizat că a dispus acţiuni de verificare a modului de realizarea a obiectivelor de investiţii, care au fost deja realizate în 5 judeţe, dar şi stabilirea unui standard de cost şi preţuri de referinţă pentru aceste lucrări. Potrivit sursei citate, în 2020 va continua şi programul apa gratuită pe canale până la staţiile de punere sub presiune, iar suma alocată este 32 de de milioane de lei.

Costache: Am avut 40 de operații de când sunt ministru
Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri, la audierea din comisiile parlamentare de specialitate că a operat aproape 40 de pacienţi de când a intrat în Guvern. Referindu-se la sistemul informatic al CNAS, ministrul a menţionat că a fost semnat un contract de modernizare a acestuia prin fonduri europene, urmând a fi crescută capacitatea de stocare, astfel încât să nu mai existe blocaj.
Costache la audieri: Demiterea din funcţia de şef de secţie a medicului Beuran nu-mi aparţine

Ministrul desemnat al Sănătăţii, Victor Costache, a spus miercuri, în cadrul audierii sale în comisiile de sănătate reunite, că demiterea din funcţia de şef de secţie a medicului Mircea Beuran nu-i aparţine.

„Să lămurim, demiterea din funcţia de şef de secţie a medicului Beuran nu-mi aparţine, nu cunoaşteţi faptul că medicul Beuran a fost demis de manager: Ministrul Sănătăţii nu poate demite nici măcar un medic din spital, managerul răspunde în faţa unui consiliu de administraţie. Dacă aţi urmărit declaraţiile mele publice, nu l-am acuzat pe profesorul Beuran, este o anchetă în curs, aşteptăm rezultatul anchetei”, a spus Victor Costache.

Mai multe aici

Nechita-Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Durabile, aviz pozitiv
Nechita-Adrian Oros a primit aviz pozitiv la audierile din Parlament, cu 18 voturi „pentru” și 16 „respingeri”,  transmite corespondentul Gândul.ro.
Tucan: Audierile, un purgatoriu necesar
Audierile maraton cărora trebuie să le facă față miniștrii desemnați în Guvernul Orban doi nu reprezintă decât un purgatoriu prin care trebuie să treacă PNL pentru a se ajunge la alegeri anticipate, a spus vicepremierul Raluca Turcan, miercuri, invitată în cadrul unei emisiuni la RFI. Mai multe aici
Victor Costache își apără Ordonanța controversată

Ministrul propus al Sănătății Victor Costache este audiat la această oră de comisiile de sănătate reunite din Parlament.

Ordonanța privind spitalele private nu este o privatizare a sănătății, ci o modernizare a legii sănătății în beneficiul pacienților, a declarat miercuri Victor Costache, la Parlament. Detalii aici

Victor Costache și-a trecut în revistă principalele realizări ale celor trei luni de mandat la Ministerul Sănătății: punerea în linie dreaptă a contractelor de finanțare pentru spitalele regionale sau extinderea examenului de rezidențiat în mai multe spitale, care ar duce la „repopularea spitalelor cu rezidenți”.

În cele două zile de audieri, luni şi marţi, doar trei miniştri propuşi au primit avizul pozitiv în comisiile permanente reunite ale Parlamentului – este vorba despre ministrul propus al Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul propus la Economie, Energie şi Mediu de Afaceri, Virgil Popescu, şi ministrul propus al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Ce proiecte are ministrul propus al Agriculturii

Principala noastră preocupare în această perioadă este aceea de a scrie un Program Naţional Strategic (PNS) cât mai bun posibil şi în folosul agricultorilor, a declarat, miercuri, ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audierile din cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Adrian Oros spune că a identificat foarte mari nereguli în programul „Lâna” în anul 2019; din păcate au câştigat doar intermediarii, arată ministrul propus.

„Programul privind susţinerea crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii a fost mult mai slab accesat de către beneficiari în anul 2019, dar am identificat şi foarte mari nereguli în acest program din care au câştigat mai mult intermediarii”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, la audieri.

Cine este programat la audieri pentru miercuri

În cea de a treia zi de audieri, programate de Parlament, miercuri, în comisiile reunite vor intra: Adrian Oros – ministrul propus al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (ora 9,00), Victor Costache – ministrul propus al Sănătăţii (10,00), Marcel Boloş – ministrul propus al Fondurilor Europene (12,00), Violeta Alexandru – ministrul propus al Muncii (13,00) şi Lucian Bode – ministrul propus al Transporturilor (ora 15,00).

Marea majoritate a miniștrilor care au intrat în sceneta audierilor au primit aviz negativ la comisii.

Este cazul lui Florin Cîţu – Ministerul Finanţelor, Costel Alexe – Ministerul Mediului, Marcel Vela – Ministerul Afacerilor Interne, Ion Ştefan – Ministerul Dezvoltării, Ionuţ Stroe – Ministerul Tineretului şi Sportului, Cătălin Predoiu – Ministerul Justiţiei, Monica Anisie – Ministerul Educaţiei şi Bogdan Gheorghiu – Ministerul Culturii.

Ludovic Orban: „Nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea”

Premierul interimar Ludovic Orban s-a adresat echipei sale de miniștri, înainte de debutul audierilor spunându-le acestora „să fie la înălțime”:

„Luni, marți și miercuri sunt programate audierile. Dle ministru Cîțu, știu că sunteți primul. Sunt programate audierile în comisii. Aici vreau să fiți la înălțime. Avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile lăsate de guvernările habarniste PSD. Nu trebuie să vă pese de voturi efectiv, pentru că nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea. Acolo important este că audierile vor fi publici. Am așteptări mari de la dvs”, le-a transmis Ludovic Orban, săptămâna trecută.

Cu pânzele sus spre Alegerile anticipate

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru este audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Pe 24 februarie este programat, în plenul Parlamentului, votul de învestitură a noului Cabinet.

Liberalii au anunțat că se vor abține de la votul propriului cabinet, scopul declarat al PNL și al președintelui Iohannis fiind alegerile anticipate.