Ultimele discuții pentru formarea Cabinetului Ciolacu. Lider UDMR: „Se pare că degeaba am devenit flexibili”
Premierul desemnat, Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, împreună cu liderul Partidului Național Liberal, care a condus până luni Palatul Victoria, poartă ultimele discuții cu reprezentanții Uniunii Democrate Maghiare din România, pentru finalizarea listei cu propuneri de miniștri care să fie prezentată în Parlament, alături de un program de guvernare pentru viitorul an și aproape jumătate, până la alegerile generale la termen din 2024.
Lista viitorului Cabinet depinde de discuțiile cu UDMR, anunțate de premierul desemnat marți, de Klaus Iohannis, după consultările de la Cotroceni, dar și de liderul PNL, nou președinte al Senatului.
La seria de întâlniri cu șeful statului, UDMR a mers separat de partenerii din Coaliția formată la sfârșitul anului 2024.
Înainte de consultări, cele două partidele aveau câteva nume – surpriză pe listă, pentru ambele variante de decizie din partea UDMR.
Csoma Botond, liderul grupului maghiarilor din Camera Deputaților, că UDMR nu fuge de povara guvernării.
„Nu poate să spună nimeni că nu am devenit flexibili, dar se pare că degeaba am devenit flexibili”, a declarat Csoma Botond, spunând că UDMR a acceptat portofoliile Mediului și Energiei în schimbul susținerii guvernării, dar care nu ar fi pe placul PNL.
Potrivit surselor Hotnews, UDMR ar fi făcut o concesie, pentru a face parte în continuare din echipa guvernamentală. Mai concret, maghiarii ar fi acceptat să rămână titular la Mediu și, în locul Dezvoltării să primească Energia în noul guvern. Aceasta ar fi propunerea lui Marcel Ciolacu.
PNL se opune însă acestei variante, arată sursele citate, avându-l pe Sebastian Burduja în pole position pentru Portofoliul Energiei.
După discuțiile cu Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu a refuzat să spună care este concluzia. Întrebat dacă discuțiile vor continua, Ciolacu a răspuns: „Întotdeauna continuă discuțiile”, potrivit Hotnews.
Numele vehiculate înainte de desemnarea premierului
„Îmi doresc un Guvern al României performant. Nu mă voi întoarce la modelul guvernării de dreapta când miniștrii se trăgeau din căciulă. O să susțin viitorii și actualii miniștri care livrează rezultate”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, luni, 12 iunie, mesaj publicat și marți, înainte de consultări, pe contul de Facebook.
„Sunt miniștri care și-au desfășurat activitatea în Guvernul pe care l-am condus. Pe baza evaluărilor, o parte dintre ei se vor regăsi și în noul Cabinet, iar pentru celelalte poziții, la nivelul partidului vom veni cu propuneri care vor fi votate și aprobate astăzi, în Biroul Politic Național, astfel încât să avem acea nominalizare a miniștrilor care au profesionalismul necesar pentru a putea să îndeplinim obiectivele din programul de guvernare”, a spus fostul premier, votat marți președinte al Senatului.
Din partea PNL, Bogdan Mateescu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, ar urma să fie propus la Ministerul Justiției, iar actualul ministru și premier interimar, Cătălin Predoiu, ar urma să preia portofololiul Internelor, conform surselor politice citate de Libertatea. Marcel Boloș ar pleca de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene la Finanțe, iar Sebastian Burduja ar merge de la Cercetare la Ministerul Energiei, în locul liberalului Virgil Popescu.
„Este vorba despre o persoană care este deocamdată doar în discuție, este în analiză. Dacă ne uităm la CV-ul domniei sale putem să vedem că discutăm despre un profesionist, cel care a fost președintele CSM. Ca atare, trebuie să mergem mai departe pe parcursul pe care România s-a încadrat foarte bine după ce nu mai avem aplicat MCV-ul și trebuie să ne menținem în această linie de modernizare și de menținere a independenței Justiției în România”, a spus Nicolae Ciucă, întrebat de presă despre varianta Bogdan Mateescu.
O variantă de ultimă oră indică însă că noul ministru al Justiției ar putea fi Alina Gorghiu.
La Ministerul de Externe ar urma ca Luminița Odobescu să îl înlocuiască pe Bogdan Aurescu. „Deocamdată nu este decis”, a spus Nicolae Ciucă, întrebat de jurnaliști.
„Marcel Boloș a fost un ministru foarte bun și poate să-și îndeplinească în continuare îndatoririle chiar și la Ministerul de Finanțe”, a spus liderul liberal, la întrebarea presei.
Întrebat dacă PNL face planuri pentru ca UDMR să nu mai fie la guvernare, liderul PNL a spus că Partidul Național Liberal a avut două ipoteze de lucru.„ O ipoteză, prima dintre ele, a fost aceea în care am respectat și ne-am dorit să respectăm protocolul. Cea de-a doua: cea în care acest protocol nu va putea fi respectat și pe baza negocierilor va exista o nouă formulă de guvernare. Până în momentul de față, sigur că există câte o variantă pentru fiecare dintre aceste două ipoteze”, a spus actualul președinte al Senatului.
„Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul președinte Ciolacu a reieșit foarte clar că vom mai avea discuții cu UDMR”, a spus el referitor la semnificația lipsei UDMR de la ședința de luni a coaliției Se va discuta cu Kelemen Hunor până în momentul în care se va lua o decizie, probabil nu mai târziu de seara aceasta.
„Domnul Marcel Ciolacu și-a exprimat disponibilitatea ca după nominalizare să mai aibă încă o discuție cu partenerii noștri de la UDMR”, a adăugat el.
Raluca Turcan e favorită pentru Ministerul Culturii, potrivit surselor din conducerea PNL. Ministerul a fost cedat de PSD, iar actualul ministru Lucian Romașcanu urmează să devină liderul grupului social-democrat din Senat.
Ligia Deca, fost consilier prezidențial, își va menține poziția la Ministerul Educației.
Pentru Ministerul Dezvoltării, dorit de UDMR în continuare, este vehiculat numele lui Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov. Pentru Mediu, tot deținut de UDMR, deputatul Mircea Fechet, cel care conduce organizația PNL Bacău, ar avea cele mai mari șanse.
Liberalii au intrat în ședință pentru decizia finală privind numele viitorilor miniștri e luată în ședința de azi a Biroului Politic Național al PNL.
Potrivit surselor Libertatea, PSD ar urma să aducă trei nume noi în viitorul Guvern: Radu Oprea – Economie, Bogdan Ivan – Digitalizare și Florin Barbu – Agricultură. Cei care pleacă sunt Florin Spătaru, Petre Daea și Lucian Romașcanu.
Ar rămâne în funcții miniștrii Marius Budăi – Muncă, Gabriela Firea – Familie, Angel Tîlvăr – Armată, Sorin Grindeanu – Transporturi și Alexandru Rafila – Sănătate. Adrian Câciu ar putea meargă la MIPE, portofoliu deținut acum de PNL.