Ultimul bilanț al infracțiunilor electorale în București. O zi destul de liniștită, comunică Poliția

Ultimul bilanț al infracțiunilor electorale în București. O zi destul de liniștită, comunică Poliția
European elections 2024 - Ambiance shots of polling stations in The Netherlands
Publicat: 09/06/2024, 20:00
Actualizat: 09/06/2024, 20:43

Poliția a actualizat bilanțul infracțiunilor și neregulilor raportate în secțiile de votare din Capitală. Până la ora 17.00, neregulile au fost minore, inerente. Din fericire nu a fost semnalate conflicte sau încăierări între simpatizanți, și nici între observatorii partidelor. De asemenea, în centrele de detenție ale secțiilor de poliție votul s-a desfășurat fără probleme.

UPDATE: Ora 20.o0. Incidente minore la secțiile de votare

Până la ora 20.00, în urma actiunilor întreprinse de către Structurile Ministerului Afacerilor Interne menționate anterior, la nivelul Municipiului București, au fost semnalate 65 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, 11 nu s-au confirmat, iar 17 sunt în curs de verificare.

În acest context, angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

În ceea ce privește misiunile Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, până la ora 20.00, nu au fost înregistrate situații de urgență în încăperile unde se exercită dreptul de vot.

De asemenea, echipajele SMURD au acționat pentru acordarea primului ajutor în cazul unor persoane, în proximitatea sau în curtea instituțiilor unde au fost amenajate secții de votare, pentru diverse probleme medicale constatate.

În perioada de referință, au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 24.800 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru 17 posibile infracțiuni.

Știrea inițială, ora 17.00

Duminică structurile Ministerului Afacerilor Interne, respectiv polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București,  jandarmi ai Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, au continuat activitățile  pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, anunță IGPR.

Până la ora 17.00, la nivelul municipiului București, au fost semnalate 41 de incidente în legătură cu procesul electoral.

Dintre acestea, nouă nu s-au confirmat, iar opt sunt în curs de verificare. Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. De asemenea, în perioada de referință, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 10.600 de lei și au fost întocmite dosare penale pentru 13 posibile infracțiuni, se arată în bilanțul provizoriu.

Polițiști din cadrul Secției 5, au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că în zona unor secții de votare din Sectorul 1, mai mulți alegători ar fi transportați cu autoturisme la secțiile de votare, de către reprezentanți ai unor partide politice. În urma verificărior efectuate, au fost identificate două autoturisme, cu ajutorul cărora ar fi fost transportate mai multe persoane la o secție de votare.

În interiorul acestora au fost identificați doar șoferii care au declarat faptul că nu au nicio legătură cu situația precizată anterior.

La unul dintre autoturisme, s-a constatat că Inspecția Tehnică Periodică era expirată, astfel că s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare și sancționarea șoferului, conform OUG  195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Nu au fost constatate alte aspecte de natură penală sau contravențională.

Polițiști din cadrul Secției 6 Poliție au fost sesizați, prin sistem 112, de către un candidat la alegerile locale, cu privire la faptul că, într-o secție de votare s-ar fi găsit un buletin de vot ștampilat. Polițiștii din cadrul subunității s-au deplasat cu operativitate la fața locului, unde au luat legătura cu membrii comisiei de votare. Astfel, în urma verificărilor efectuate s-a constatat prezența unui buletin de vot ștampilat în cabina de votare. S-a procedat la anularea respectivului buletin de vot.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de frauda la vot. Cercetările sunt continuate de către Secția 6 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Polițiști din cadrul Secțiilor 2 și 5 Poliție s-au sesizat din oficiu despre faptul că o persoană a postat pe o rețea de socializare un mesaj cu privire la faptul că, în proximitatea unei secții de votare ar aștepta mai multe persoane pentru a primi bani, în urma exercitării dreptului de vot. De asemenea, ar fi fost făcute referiri și la faptul că un reprezentant al unei formațiuni politice ar fi introdus mai multe buletine de vot, într-un dulap din secția de votare.

Deplasându-se cu operativitate la fața locului, polițiștii au efectuat verificări în zonă, constatând că aspectele sesizate nu se confirmă.

Cum au votat persoanele reținute

În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de reținere și arestare preventivă, de la nivelul Poliției Capitalei, au fost dispuse măsurile necesare pentru permiterea exercitării dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale.

Și în orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text