La ultima ceremonie de învestire de Guvern din mandatul său, președintele Traian Băsescu a început cu excepție de la regulile de protocol, cerând să vorbească înainte de jurământul celor nouă noi miniștri, pentru a-și clarifica opoziția față de numirea a doi dintre ei. Este vorba despre Liviu Pop și despre Sorin Cîmpeanu, implicați în 2012 în „albirea” lui Victor Ponta în episodul plagierii lucrării de doctorat. De altfel, Băsescu a evitat la final să dea mâna cu Liviu Pop.
Dacă Liviu Pop era ministru al Educației și a dispus înființarea unei noii Comisii de Etică, Cîmpeanu era membru CNATDCU, Comisia națională care a răsturnat decizia de plagiat a Universității București.
Băsescu a justificat astfel primirea celor doi la Cotroceni cu argumentul obligației pe care are instituit-o în acest sens o decizie mai veche a Curții Constituționale din care a citat: „Numirea de către Președinte a miniștrilor este un act de executare a hotărârii Parlamentului”. „Hotărârea Parlamentului este un act obligatoriu pe care președintele nu îl va refuza. ACesta este motivul pentru care voi primi azi jurământul domnului Pop și al domnului ministru al Educației care au contribuit prin distrugerea de instituții ale educației la un fals în interes public”, a spus Băsescu, dându-le apoi miniștrilor microfonul pentru jurământ.
În loc de discursul de final, Băsescu a spus doar: „Vă doresc succes”.
Ieșit de la Cotroceni, ministrul Sorin Cîmpeanu s-a declarat surprins de criticile lui Băsescu. „M-a surprins, nu înțeleg. În rest, nu am niciun fel de comentariu”, a spus el, într-o intervenție la Digi 24.
Înainte de ceremonia de învestitură, Sorin Cîmpeanu a relatat pentru Gândul versiunea sa asupra momentului în care s-a dat votul care l-a scos, scriptic, pe Victor Ponta de sub acuzația de plagiat. „Una dintre multele întrebări primite în comisiile reunite a fost și asta, despre plagiatul lui Victor Ponta și despre faptul că eu eram membru al Consiliul Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNADTCU). Or, eu am explicat că nu am nicio tagență cu acest lucru. Eu am devenit simplu membru CNADTCU în aprilie 2012. Președinte al comisiei de specialitate am devenit în septembrie, când nu se mai discuta nimic despre plagiat. Asta le-am explicat celor care m-au întrebat”, a spus noul ministru.
Nouă miniștri au depus astăzi jurământul. Este vorba despre Grațiela-Leocadia Gavrilescu, ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor în locul lui Korodi Attila și al Doinei Pană, despre Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerțului și Turismului care preia portofoliul de la Constantin Niță și, parțial, de la Florin Jianu, de Andrei-Dominic Gerea, numit ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri în locul lui Răzvan Nicolescu și al lui Florin Jianu, despre Sorin Grindeanu care devine ministrul pentru Societatea Informațională prin plecarea lui Răzvan Cotovelea, despre Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice, despre Ioan Vulpescu, ministrul Culturii, despre Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste hotare și despre Liviu-Marian Pop, numit a doua oară ministru delegat pentru Dialog Social.
De asemenea, Darius Vâlcov va fi învestit la Finanțe, cooptând și fostul său portofoliu, Bugetul, iar Liviu Dragnea și Daniel Constantin și-au reluatjurământul de ministru după pierderea funcției de vicepremier.