„Condamnă pe inculpatul Voicu Mihai Alexandru la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. (…) Suspendă condiționat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani”, se arată în minuta Înaltei Curți. Decizia poate fi contestată.
Mihai Voicu a fost trimis în judecată, în decembrie 2017, de procurorii DNA, pentru că, în calitate de președinte al unei organizații județene de partid și vicepreședinte al aceleiași formațiuni politice la nivel național, beneficiind de ajutorul lui Mogoș Dan Lucian Ștefan (secretar general), și-ar fi folosit influența și autoritatea determinate de funcțiile deținute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuții individuale.
„Concret, „donațiile” respective condiționau candidaturile pe un loc eligibil pe listele de vot la alegerile locale 2012 ori parlamentare din toamna anului 2012 sau susținerea politică pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o instituție publică. Procedând în această manieră, 20 de membri ai organizației de partid au fost determinați să remită diverse sume de bani (între 5.000 – 20.000 lei) în valoare totală de 290.450 lei. Din această sumă de bani, inculpatul Enea Constantin Cosmin a primit 156.680 lei pentru a fi folosiți la achiziționarea de materiale promoționale ce urmau a fi folosite în campania electorală din vara anului 2012. Din această sumă, în realitate au fost folosiți în scopul menționat mai sus doar 24.873 lei, restul fiind însușiți de inculpatul Enea Constantin Cosmin prin intermediul SC Coliseum SA.”, preciza DNA la acel moment.
Orban: Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E suspendat din această calitate
Ludovic Orban a declarat, joi pentru Mediafax, că Mihai Voicu, condamnat de ÎCCJ la 3 ani de închidoare cu suspendare, nu mai este membru al PNL, această calitate fiindu-i suspendată, conform prevederilor statutului partidului.
„Vom aplica prevederile statutare. Având prevederi clare legate de situația aceasta, dacă un membru al PNL are o condamnare în instanță este suspendat din calitatea de membru, își pierde calitatea de membru, pe care o dobândește numai dacă este achitat de instanța de fond. Practic Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. E o consecință directă, dar ca să fie clară probabil o să luăm act în reuniunea Biroului Executiv”, a afirmat Ludovic Orban, joi, pentru Mediafax.
Liderul PNL a adăugat că pierderea calității de membru al partidului nu duce automat la pierderea calității de deputat, în cazul lui Mihai Voicu. Acesta a mai spus că liberalii vor lua act de suspendarea lui Voicu, la următoarea ședință a Biroului Executiv al formațiunii.
„În legătură cu mandatul său de deputat, faptul că nu mai este membru nu duce la pierderea calității de deputat. Până se va pronunța decizia definitivă a instanței, Mihai Voicu nu mai este membru al PNL. Revine în calitatea de membru numai dacă este achitată. Dacă este condamnat și în instanța de apel atunci își pierde definitiv calitatea de membru al PNL și nu se mai poate reînscrie până la reabilitare”, a conchis Orban.
Articolul 22, alineatul 4 din statutul PNL, referitor la modul în care este pierdută, prin retragere, radiere sau excludere, calitatea de membru al partidului, prevede că: „Fără a afecta prevederile alin 1.3, persoana condamnată penal este suspendată de drept din calitatea de membru PNL”.
Foto: Mediafax Foto / Răzvan Lupică