„Aceste semnale publice de jignire la adresa poporului român, a istoriei sale și a existenței sale au deja loc în România, așa încât o măsură de oprire a lor este strict necesară pentru restabilirea suveranității statului român și, în sens mai general”, se arată în expunerea de motive a legii.
Bogdan Diaconu susține că data de 4 iunie este foarte importantă în istoria statului român, „o dată pe care anumite cercuri extremiste, mai ales din Transilvania, o batjocoresc și o contestă de fiecare dată, în fiecare an”. Acesta se referă la politica pe care o duce UDMR, pe care îl numește „braț politic al Ungariei” care acționează împotriva interesului național.
„Problema este cu politicienii care se bat cu cărămida în piept că reprezintă electoratul român de etnie maghiară din Transilvania, și mă refer la UDMR, PCM și toate aceste formațiuni pe criterii etnice extremiste care au în ultimul timp niște obiective asumate, cum ar fi autonomia teritorială sau secesionismul teritorial, care sunt împotriva Constituției României și împotriva ideii de suveranitate și împotriva conceptului de stat unitar”, a declarat el pentru gândul.
Guvernul a dat aviz negativ propunerii, susținând că „măsurile vizează limitarea libertății de exprimare și de întrunire și contravin prevederilor constituționale ce garantează aceste drepturi, dar impun și limite ale acestora”. Mai mult, a constatat că aplicarea acestei propuneri ar fi un atac la dreptul la liberă exprimare, iar măsurile sugerate sunt catalogate drept mult prea drastice și incompatibile cu standardele CEDO. Tot aviz negativ a primit și de la Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului, și de la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități.
Cu toate acestea, Bodgan Diaconu a comparat inițiativa sa legislativă cu legea nr. 217 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii. „Dacă vreți să vorbim de cenzură, putem să vorbim despre celebra lege 217, așa-numita lege anti-legionară, care cenzurează efectiv cinstirea unor personalități și a unor valori autentice ale neamului românesc”, a spus el deputatul.
Diaconu s-a întreabat retoric de ce, prin comparație, legea 217 a fost adoptată de către Parlament cu votul majorității formațiunilor politice. „Simplu, pentru că atât PSD, cât și PNL își doresc o colaborare și speră la o alianță cu UDMR pentru asigurarea unei majorități parlamentare și atât PNL, cât și PSD pun mai presus voturile UDMR și majoritățile parlamentare decât interesele poporului român”, își răspunde Diaconu.