Prima pagină » Știri politice » Un DETALIU RELEVANT despre premierul interimar Sorin Cîmpeanu: ordonanța care ÎL SCĂPA pe Ponta de problema plagiatului

Un DETALIU RELEVANT despre premierul interimar Sorin Cîmpeanu: ordonanța care ÎL SCĂPA pe Ponta de problema plagiatului

Un DETALIU RELEVANT despre premierul interimar Sorin Cîmpeanu: ordonanța care ÎL SCĂPA pe Ponta de  problema plagiatului
Ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu inițiat o ordonanță de urgență prin care orice deținător al titlului de doctor poate renunța la el. Decizia a venit la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a anunțat public că renunță la titlul de doctor în drept cu o teză pe care mai multe comisii academice au dat verdictul plagiat, dar care a fost albită de comisia politică a Ministerului Educației.

Ordonanța prin care Victor Ponta poate să renunțe fără niciun fel de consecință la titlul de doctor, obținut cu o teză dovedită plagiat de două comisii universitare și albită de una politică,  a fostdenunțată de mediul academic din România. „Este o hoție ordinară, este o mascaradă, o porcărie făcută de Ponta ca să se salveze și trebuie denunțată. (…) Ceea ce mie mi se pare un lucru foarte grav este faptul că prin ordonanță de urgență se legiferează în favoarea unui singur om, și acela prim ministru”, a susținut profesorul universitar Andrei Cornea, care consideră că – prin adoptarea unei astfel de măsuri – România arată că nu este de fapt stat de drept. „Mâine, poimâine ne trezim cu ordonanță de urgență prin care să renunți la certificatul de naștere, cum îmi zicea cineva zilele trecute”, a afirmat universitarul Radu Gologan. După adoptarea ordonanței, mai mulți profesori universitari din România și din străinătate au semnat o petiție online în care cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în privința actului normativ.

Ce explicații a dat Ministrul Educației, într-un interviu Gândul

Nu am discutat despre ordonanță cu dumnealui (Victor Ponta – n.r.), am discutat în mod firesc despre problemele care au fost ridicate ca fiind de importanță în cadrul audierilor prin care orice ministru trece prim comisiile din Cameră și Senat, și bineînțeles, am menționat și această problemă care a fost ridicată la nivelul comisiei, în opinia mea considerând că în cadrul unei audieri ar trebui să punem accentul pe problemele de interes general”

„În primul rând, vreau să fac o precizare foarte importantă: ordonanța nu are o singură prevedere, ordonanța are șase prevederi care privesc sistemul de educație. Deci, alături de aceste prevederi, existând o solicitare de renunțare la titlu, solicitare care a generat o presiune, presiune mai mare decât s-ar fi cuvenit poate, pot să înțeleg, din partea mass-media și a mediului academic, a trebuit să ne concentrăm pe identificarea de soluții pentru rezolvarea unei probleme care a apărut independent de voința Ministerului Educației

„Pe 23 decembrie, am transmis către toate universitățile din România, către rectorii din universități, intenția ministerului de a promova această ordonanță de urgență. Cele 13 universități care asigură conducerea Consiliului Național al Rectorilor și-au dat acordul în mod expres cu privire la oportunitatea și necesitatea acestor măsuri

„În condițiile în care nu exista un cadru legal, se cerea un răspuns și nu aveai niciun răspuns, a trebuit să identificăm soluția. La momentul respectiv, dată fiind și perioada scurtă de timp în care a trebuit să luăm această decizie, care decizie a fost bazată și pe acordul Consiliul Național al Rectorilor, prin consultarea cu colegii care au o pregătire juridică a fost identificată această formă din perspectiva posibilității renunțării la un drept personal. Trebuie să vă spun că sunt și alte solicitări de renunțare la un titlu științific. Sunt chiar trei”

„Nu poți să renunți la titlul de doctor pentru că ordonanța spune că procedura de revocare va fi promovată printr-un ordin de ministru. Până când nu apare această procedură de revocare aprobată prin ordin de ministru nu poți renunța. Iar această procedură de revocare aș vrea să o inițiez după ce Ministerul Educației s-a asigurat că și Parlamentul are aceeași viziune. Dacă va avea o opțiune diferită și va anula această inițiativă, sigur că procedura de revocare rămâne fără obiect”

„În ultimii 15 ani s-au validat 53.000 de teze de doctorat. Sigur că mai este perioada 1990-2000 în care n-aș vrea să mă hazardez cu un număr exact, dar numărul este ceva mai redus”

Autor

Citește și