„Am trimis o scrisoare colegilor europarlamentari pentru a condamna ceea ce eu consider ca fiind o imixtiune de nepermis în mersul unei anchete judiciare perfect legitime și legale din Romania. Nu putem accepta dubla măsură, dublu standard și nu putem accepta să vedem un dublu limbaj din partea unor lideri europeni mai ales când vine vorba de statul de drept și de principiile acestuia”, a scris Renate Weber, marți, pe Facebook, ea atașând și conținutul scrisorii.
Redăm integral scrisoare trimisă de europarlamentarul ALDE Renate Weber:
„Dragi colegi,
Câțiva dintre liderii noștri și-au exprimat recent îngrijorările cu privire la ancheta care o vizează pe Laura Codruța Kovesi și au solicitat, nici mai mult nici mai puțin, ca ancheta să fie oprită și toate măsurile luate împotriva doamnei Kovesi să fie înlăturate. Nu știu care sunt probele din dosar și nu trebuie să știu, în această etapă procesuală, legal și normal, ancheta având caracter confidențial, nu public. Dar știu că respectarea independenței magistraților, inclusiv a procurorilor, implică să nu faci nimic din ce ar putea fi considerat presiune asupra lor. Mai mult, potrivt legislației din România măsurile procedurale ale controlului judiciar pot fi revizuite de un judecător. Cazul doamnei Kovesi va fi tranșat de un judecător independent de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în data de 3 aprilie.
Postările de pe Twitter și Facebook ale președintelui Tajani și ale altor lideri de grup, inclusiv ideea de a discuta cazul acesta în Conferința Președinților de mâine, în aceeași zi în care cazul doamnei Kovesi va ajunge în instanță, ar putea fi văzută ca o imixtiune în activitatea sistemului judiciar din România. Nu de puține ori membrii CSM au considerat că politicienii care fac declarații publice cu privire la mersul unor anchete aduc prejudicii, interferează cu sistemul judiciar, punând presiune pe judecători și procurori.
Aceeași interpretare a fost făcută și de către Comisia Europeană în câteva rapoarte MCV, considerând ca pozițiile publice ale unor politicieni în timpul unor investigații sunt inadmisibile. Același raționament trebuie să se aplice și de această dată, indiferent de unde sunt politicienii, ce rang au în ierarhia Parlamentului European ori cine este acuzatul! Dragi colegi, de 29 de ani lupt neîncetat pentru independența sistemului de justiție din țara mea, din societatea civilă în primii 18 ani și ca om politic în ultimii 11 ani. Vă rog să respectați acest prinicipiu, al independenței justiției, altfel, apelul dumneavoastră pentru respectarea statului de drept ar fi, în cel mai bun caz, unul duplicitar”.
Scrisoarea Renatei Weber vine în contextul în care Antonio Tajani a afirmat, vinerea trecută pe Twitter, că este îngrijorat de veștile privind punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi, precizând că PE susține candidatura acestei la șefia Parchetului UE și că va ridica problema la reuniunea de miercurea viitoare cu liderii grupurilor.
Aceleași îngrijorări le-a transmis și Comisia Europeană, purtătorul de cuvânt al CE Margaritas Schinas afirmând, săptămâna trecută, că e crucial ca toți candidații înscriși pentru șefia Parchetului European, printre care se număr și Laura Codruța Kovesi, să fie tratați corect și să poată participa la toți pașii procedurii de selecție.
Pe 27 martie a avut loc a doua rundă negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-șef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, care însă nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmează două runde de negocieri între echipa PE și Consiliu, pe 4 și 10 aprilie.
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție vor judeca, miercuri, 3 aprilie, contestația Laurei Codruța Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secției de anchetare a magistraților.