Prima pagină » Știri politice » Un fost candidat la Președinție reclamă la CSM o judecătoare pe care o acuză de discriminare rasială

Un fost candidat la Președinție reclamă la CSM o judecătoare pe care o acuză de discriminare rasială

Un fost candidat la Președinție reclamă la CSM o judecătoare pe care o acuză de discriminare rasială
Fostul candidat la Președinție Constantin Ninel Potârcă a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii o judecătoare din cadrul Tribunalului Gorj, pe care o acuză de discriminare rasială, după ce l-ar fi dat afară dintr-o sală de judecată.

Fostul candidat la Președinție Constantin Ninel Potârcă a reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii o judecătoare din cadrul Tribunalului Gorj, pe care o acuză de discriminare rasială, după ce l-ar fi dat afară dintr-o sală de judecată.

Potârcă a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX că s-a adresat Comisiei de Disciplină pentru judecători și procurori din cadrul CSM, după ce judecătoarea Antoaneta Popescu l-ar fi dat afară din sala de judecată din motive pe care el le consideră ca fiind discriminatorii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, ședința în cadrul căreia s-a produs incidentul respectiv a avut loc pe 11 martie 2013, iar procesul vizează o solicitare a lichidatorului judiciar care se ocupă de una dintre firmele lui Potârcă, lichidatorul cerând instanței antrenarea răspunderii materiale a fostului candidat la Președinție.

Fostul prezidențiabil afirmă în plângerea sa că incidentul în care a fost implicat a fost determinat de faptul că pe 18 aprilie 2012 Curtea de Apel Craiova a casat o sentință emisă în acest dosar de Tribunalul Gorj întrucât verdictul nu era motivat, lucru pe care l-a precizat și judecătoarea Antoaneta Popescu în deschiderea ședinței din 11 martie 2013. Aceasta a precizat însă că sentința era motivată, dar nu ajunsese la Curtea de Apel, considerând că la mijloc este o „eroare”.

„Eu și doamna avocat ce mă reprezintă am pus în vedere doamnei președinte că nu ne privește această eroare pe care au comis-o, solicitându-i primirea unei serii de documente pe care doamna avocat Andreea Mitran le deținea pentru a fi depuse la dosar, doamna președintă refuzând primirea vreunui document pe motiv că se va pronunța pe capul de cerere de antrenare a răspunderii, documentele respective urmând să le depunem pentru apărare când vom face recurs la Curtea de Apel Craiova”, menționează Potârcă în plângerea depusă la CSM la sfârșitul săptămânii trecute, el precizând că imediat judecătoarea respectivă ar fi ridicat tonul la el.

„A zis că am avut timp să mă apăr destul fiind vorba de atâtea miliarde, reproșându-i avocatei mele că se afișează cu astfel de oameni ca mine, ce provin din cartierul Meteor, locuit în mare parte de romi. Afirmația dânsei m-a determinat să o întreb dacă atitudinea ostilă avută față de mine decurge din faptul că sunt rom, la care dânsa a solicitat să părăsesc sala de judecată, chemând jandarmii pentru acest lucru, în ciuda efortului meu de a evidenția că modul în care dânsa procedează nu este corect, cel mai probabil din cauza legăturilor de prietenie sau rudenie avute cu lichidatorul judiciar Catrinoiu Matei, soția acestui lichidator fiind judecător în cadrul Tribunalului Gorj”, precizează Potârcă în plângerea sa.

Potârcă afirmă că, la scurt timp după ce jandarmii l-au dat afară din sala de judecată, din aceeași incintă a fost scoasă și avocata sa, Andreea Mitran, care a menționat că judecătoarea respectivă i-ar fi reproșat faptul că și ea este „tot de pe Meteor, adică țigancă”, potrivit precizărilor din plângerea mai sus menționată.

Ninel Potârcă mai arată, în plângerea sa către CSM, că relațiile sale cu lichidatorul judiciar Matei Catrinoiu sunt tensionate și după ce a refuzat o ofertă a acestuia de a colabora împreună în cadrul PNȚCD Gorj. El menționează, de asemenea, că așteaptă răspunsul din partea CSM pentru a se readresa ulterior cu o sesizare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Constantin Ninel Potârcă a cerut sprijin în demersurile sale de la asociația Romani Criss, el menționând că are nevoie de ajutor pentru a avea parte de „un tratament echitabil din partea instanțelor de judecată din România, care prin comportamentul lor înțeleg să umilească cetățeanul de etnie romă până la cel mai de jos nivel”.

Citește și