„Nu știu dacă președintele va avea altă atitudine decât cea declarată public. Ceea ce știu este că arhitectura constituțională nu-i dă dreptul să aibă o decizie discreționară. Dacă ne uităm în articolele 126 și 132 din Constituție, titularul oricărei acțiuni care ține de cariera profesională a magistraților sau procurorilor este ministrul Justiției. Președintele, dacă ar fi avut o poziție relevantă în acest proces managerial de resursă umană, legiutorul constituant ar fi avut precizări în Constituție, ori eu am participat la modificările Constituției din 2003 și nu am făcut nici o clipă această prevedere directă, ci am spus ulterior printr-o lege că președintele poate face lucrul ăsta. Pentru că dacă ar avea o decizie pe această chestiune, ar fi o imixtiune în puterea judecătorească”.
Europarlamentarul Norica Nicolai a mai spus ca deciziile, în ceea ce priveste cariera magistraților trebuie să fie luate de CSM.
””Eu sunt, pentru că avem prevederea constituțională care îl face titular de acțiune pe ministrul Justiției, sunt pentru ca CSM să ia deciziile cu privire la cariera magistraților și nimeni nu mai poate vorbi de o imixtiune a politicului în justiție. Orice am declara și cât de echidistanți am vrea să fim, tot oameni politici suntem, fie că suntem șefi de stat sau de guvern și omenește este de înțeles că atunci când prezinți o anumită ideologie, rămâi consecvent cu ideologia pe care o reprezinți, deci rămâi om politic”, a precizat Norica Nicolai.
Europarlamentarul au a participat, sâmbătă, la Galați, la alegerile pentru conducerea organizației județene ALDE.