Prima pagină » Știri politice » Un lider PSD îi face lobby lui Geoană: „A mers în SUA să obțină sprijin pentru funcția de secretar general NATO”

Un lider PSD îi face lobby lui Geoană: „A mers în SUA să obțină sprijin pentru funcția de secretar general NATO”

Un lider PSD îi face lobby lui Geoană:
Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană este "categoric" un candidat viabil la funcția de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obținerea sprijinului în acest sens.

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pașcu a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că Mircea Geoană este „categoric” un candidat viabil la funcția de secretar general al NATO, deoarece a fost ministru de Externe, iar turneul întreprins recent în SUA a vizat obținerea sprijinului în acest sens.

„Domnul Geoană este categoric un candidat, a fost ministru de Externe al României. El a făcut și un turneu în SUA să își obțină sprijin de acolo”, a afirmat Pașcu, fost ministru al Apărării în 2000-2004.

El a arătat că funcția de secretar general al NATO este de obicei atribuit unui ministru de Externe sau al Apărării, fost sau actual, care s-a remarcat pozitiv în privința contribuției aduse Alianței, iar Geoană se înscrie, deoarece are și un profil european, nu doar în planul NATO.

Potrivit europarlamentarului social-democrat, sunt mari șansele ca un est-european să obțină funcția deținută până la sfârșitul anului de fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, deoarece și în 2009 au mai fost discuții ca și țările nou intrate în Alianță să aibă acces la această funcție.

Pe de altă parte, Pașcu consideră că e puțin probabil ca ambele funcții, cea de secretar general și cea de adjunct al acestuia, să fie obținute de România și Polonia, cealaltă țară est-europeană în care există discuții în acest sens, cel mai plauzibil candidat fiind Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe de la Varșovia.

„Eu știu că în NATO există un algoritm al funcțiilor și cred că problema se pune de o singură funcție pentru est-europeni, fie că este vorba de România, Polonia sau Cehia”, a afirmat Pașcu.

Eurodeputatul PSD a subliniat că e necesar ca potențialul candidat al României să fie susținut de toate zonele de putere, atât de Guvern, cât și de Președinție, pentru a avea șanse la obținerea funcției.

„Dacă vine un polonez care se bucură sută la sută de sprijin național, iar noi propunem un nume care e susținut numai de un centru de putere, ar fi un handicap”, a spus Pașcu, adăugând că nu ar fi exclus ca președintele Băsescu să încerce să blocheze o propunere a Guvernului pentru a-și promova unul dintre consilierii săi.

De asemenea, Pașcu a opinat că președintele Băsescu nu poate viza pentru el funcția de secretar general al NATO, deoarece este prea mică pentru un fost șef de stat, iar în al doilea rând ar trebui să renunțe la un an de mandat.

Europarlamentarul PSD consideră că România „nu stă rău” în competiția pentru obținerea funcției, însă are cam aceleași atuuri pe care le are și Polonia: participarea la operațiunile NATO, la programul scutului antirachetă, dar Varșovia are o armată mai mare și contribuie mai mult financiar la apărarea Alianței.

„De aceea totul trebuie văzut prin prisma candidatului pe care îl propui, dacă e unul credibil, cunoscut, care promite să facă treabă acolo. Ar trebui să fie mai bun decât candidatul polonezilor”, a mai spus Pașcu.

Europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreședinte executiv al PNL, a declarat marți că șansele ca România să obțină funcția de secretar general al NATO sunt „mai degrabă mici și simbolice”, ea precizând că țara noastră ar putea dobândi funcția de secretar general adjunct al Alianței.

Premierul Ponta a declarat că este foarte posibil ca viitorul secretar general NATO să provină din țările noi membre ale organizației, respectiv România sau Polonia, și că „un român”, care nu este Băsescu, a venit la el și i-a cerut sprijin în acest sens,evitând însă să spună dacă acesta este Geoană.

„Este posibil – și e foarte posibil – ca viitorul secretar general al NATO să provină din una din țările noi membre NATO, asta înseamnă în mod clar Polonia și România. Știam că nu este exclus să fie un român deoarece altcineva, nu Băsescu, a venit, a discutat cu mine acest subiect și am zis că îl susțin”, a spus Ponta la postul B1 TV.

Premierul a precizat că această persoană i-a cerut sprijinul pentru el, nu pentru președintele Traian Băsescu, și că el i-a răspuns că, „indiferent ce ne-am supărat noi vreodată”, îl va sprijini dacă are o șansă reală să ajungă într-o poziție atât de importantă.

Întrebat dacă este vorba despre Mircea Geoană, premierul a răspuns: „Nu pot nici să confirm, nici să infirm”.

În urmă cu o săptămână, senatorul PSD Mircea Geoană a declarat pentru MEDIAFAX că, în recenta vizită în Statele Unite ale Americii, a pledat ca funcția de secretar general al NATO să revină în 2014 uneia dintre țările nou aliate la organizație, afirmația sa fiind făcută în contextul informațiilor privind o eventuală candidatură a sa pentru acest post.

Informații privind o candidatură a lui Mircea Geoană la postul de secretar general al NATO au fost vehiculate în presa română.

De altfel, Damon Wilson, vicepreședintele executiv al Consiliului Altantic (grupul strategic american de promovare a politicilor NATO), a scris pe contul său de Twitter că Mircea Geoană este „un candidat credibil pentru funcția de Secretar general al NATO”.

În presă au apărut și informații referitoare la o candidatură a președintelui Traian Băsescu pentru acest post, negate însă de Administrația Prezidențială.

Citește și