Prima pagină » Știri politice » Un nou mesaj din partea SUA, după ce Palada și-a mărturisit plăcerea de a „executa electric” jurnaliști: Este absolut vital pentru o democrație să aibă o presă liberă

Un nou mesaj din partea SUA, după ce Palada și-a mărturisit plăcerea de a „executa electric” jurnaliști: Este absolut vital pentru o democrație să aibă o presă liberă

Un nou mesaj din partea SUA, după ce Palada și-a mărturisit plăcerea de a „executa electric
Declarațiile politicienilor care încalcă sau împiedică dreptul la liberă exprimare ar trebui descurajate puternic, fiind absolut vital pentru orice democrație să aibă o presă liberă și jurnaliști care să se poată exprima liber, a declarat, marți, Hoyt Yee, asistent adjunct al secretarului de Stat.

Rugat să comenteze modul în care premierul Victor Ponta a minimalizat atacurile asupra mai multor jurnaliști în timpul unui protest și comentariile postate pe Facebook de fostul său purtător de cuvânt Mirel Palada, Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat al SUA, a declarat că nu este la curent cu incidentele, dar a precizat că este „absolut vital” pentru o democrație să aibă o presă liberă.

„Sprijinim ferm, după cum știți, libertarea de exprimare, libertatea presei. Cred că este absolut vital pentru orice democrație să aibă o presă liberă și jurnaliști care să poată face investigații, să scrie și să vorbească deschis despre ce subiecte doresc și orice declarații ale politicienilor sau ale oricui altcuiva care încalcă sau împiedică exercitarea acestui drept la liberă exprimare ar trebui să fie descurajate puternic”, a precizat oficialul american.

Hoyt Yee a subliniat faptul că oamenii trebuie „să fie conștienți că ceea ce spun ei poate avea efecte. Cuvintele sunt importante, pot avea un impact semnificativ, în special dacă sunt folosite într-un sens greșit”.

Diplomatul SUA a mai precizat că nu este loc în social media sau în media mainstream pentru discursuri care incită la violență sau discriminare.

„Sperăm foarte mult ca, fie în dezbaterile politice, sau în dezbateri publice în mediul online, în conversațiile de pe Facebook, oamenii să folosească un limbaj civilizat pentru a-și exprima opiniile. Categoric nu este loc, fie în social media sau media mainstream, pentru orice care aduce cu discursul instigator la ură, sau orice incită la violență, sau orice care incită la discriminare sau aduce prejudicii oricărui cetățean”, a mai precizat Hoyt Yee.

În luna august, Mirel Palada a avut pe pagina de Facebook o postare cu următorul conținut: „Cum apare câte un subiect politic care învârtoșează spiritul bejboinic în opinanți, de zici că-i catastrofă și dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiți de pe lista mea care își fac seppuku comunicațional și trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Și uite așa mai frigem niște purceluși anti-guvernamentali la proțap și le dăm block și mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaților care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, și care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câta îndemânare am să omor prin blocare ziariștii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoșilor, nici nu știți câtă plăcere îmi provocați”.

Palada și-a prezentat, pe19 august, „scuzele publice celor care s-au simțit ofensați de maniera” în care s-a exprimat „pe pagina personală de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnaliști”.

„Respect dreptul la liberă exprimare al fiecărui jurnalist și consider esențial rolul presei într-o democrație. Cât voi fi purtător de cuvânt al Guvernului voi aprecia munca făcută cu onestitate de către jurnaliști și voi face tot ce îmi stă în putere să apăr principiile profesionalismului, responsabilității sociale, toleranței, bunului-simț și apărării democrației statului de drept”, se spune într-o scrisoare adresată președintelui interimar al Clubului Român de Presă, Indira Crasnea de către oficialul guvernului, scrisoare scanată și postată pe pagina de Facebook a lui Palada.

Răspunsul lui Mirel Palada a venit după ce Clubul Român de Presă i-a solicitat premierului Victor Ponta ca purtătorul său de cuvânt să prezinte scuze publice ca urmare a postării de pe Facebook ofensatoare la adresa jurnaliștilor.

La începutul lunii septembrie, premierul Victor Ponta a decis ca Mirel Palada, consilier pentru strategii guvernamentale, să nu mai îndeplinească și funcția de purtător de cuvânt al Guvernului.

Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului gândul, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, Dean Thompson, a catalogat comentariul purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, despre „plăcerea” acestuia din urmă „de a executa electric” jurnaliști drept niște „comentarii urâte” și a lansat un apel la respectarea presei și la importanța independenței acesteia într-o societare democratică.

„Nu cred că astfel de comentarii urâte își au locul când ai de-a face cu oameni care încearcă să transmită știri”. În același timp, șeful misiunii SUA a venit și cu un îndemn pentru români: „Am face un apel către toată lumea să respecte presa – a patra putere, cum i se spune des – , care este o componentă atât de importantă pentru a ne asigura că cetățenii activi rămân informați. Nu cred că astfel de comentarii urâte își au rostul când ai de-a face cu oameni care încearcă să relateze și să transmită știri”, a spus Thompson, într-un interviu acordat recent ziarului gândul.

„Într-o democrație, este treaba guvernului să le furnizeze cetățenilor informații despre cum lucrează și ce face, pentru ca cetățenii să poată lua decizii informate. Presa este un mijloc foarte important pentru asta. De asemenea, presa este foarte importantă prin sarcina ei de a urmări ce se întâmplă și a relata asta, pentru ca oamenii să poată lua decizii bune cu privire la cei pe care îi vor vota, cu privire la afacerile lor, orice”, a mai spus Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite, vorbind despre importanța ca presa să poată funcționa liber într-o democrație, fără imixtiuni din partea guvernului sau a altor autorități.

Întrebat dacă susține ideea ca persoanele care dețin instituții de presă să nu fie implicate în politică, americanul a replicat: „Noi susținem o presă liberă și imparțială. Credem că ar trebui depuse toate eforturile pentru a proteja media de influențe externe, de orice natură, a fost mesajul diplomatului american.