Prima pagină » Știri politice » Un Paște în închisoare. Politicienii care petrec sărbătorile în spatele gratiilor

Un Paște în închisoare. Politicienii care petrec sărbătorile în spatele gratiilor

Un Paște în închisoare. Politicienii care petrec sărbătorile în spatele gratiilor
Parlamentari, foști miniștri sau primari vor face Paștele în spatele gratiilor, după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare preventivă în dosare de corupție. Printre aceștia se numără Elena Udrea, Darius Vâlcov, Radu Mazăre, Marian Vanghelie sau Horia Georgescu.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica se numără și ea printre cei care se vor afla în arest de Paște.

Bica se află la Penitenciarul de Femei Târgșor, după ce pe numele ei au fost emise două mandate de arestare preventivă, în dosarele cunoscute sub numele „Bica 1” și „Bica 2”. Între timp, în primul dosar, magistrații au dispus plasarea acesteia în arest la domiciliu, însă fosta șefă a DIICOT a rămas cu cel de-al doilea mandat.

În primul caz, Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu pentru că i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. În dosarul „Bica 2”, disjuns din primul caz, fosta șefă a DIICOT este judecată pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervențiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat, dar și pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.

Tot din cauza unor despăgubiri acordate ilegal, și Horia Georgescu, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), a fost arestat preventiv. El se află în Arestul central al Poliției din 18 martie, după ce procurorii au ajuns la concluzia că a făcut parte din comisia care a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate la ANRP, prejudiciul adus statului ridicându-se la aproximativ 84 de milioane de euro.

Au înlocuit Parlamentul cu arestul

Parlamentarul cel mai recent arestat este Theodor Nicolescu, în cazul căruia magistrații au dispus, în 27 martie, arestarea preventivă. Măsura a fost luată în dosarul privind despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 84 de milioane de euro. Nicolescu este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, pentru care era deja urmărit penal. Procurorii susțin că în perioada în care a fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, deputatul a luat peste 6,2 milioane de lei pentru a soluționa favorabil anumite dosare, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Fostul senator Sorin Roșca Stănescu va face și el Paștele în celula de la Penitenciarul Jilava, după ce Curtea de Apel București l-a condamnat, în 7 octombrie 2014, la doi ani și patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol. Și fostul ministru Pantiș a fost condamnat în acest dosar, la doi ani și opt luni de închisoare, el mai având de ispășit șapte ani de închisoare, în urma sentinței din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Un alt fost senator, Cătălin Voicu, va face sărbătorile în închisoare, mai precis la Penitenciarul Găești. În 22 aprilie 2013, Voicu a primit șapte ani de închisoare pentru luare de mită, iar la începutul lunii noiembrie 2014 a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupție și riscă, astfel, o nouă condamnare.

Mandate de ministru încheiate în spatele gratiilor

Fostul ministru Elena Udrea, actual deputat, este în arest din 25 februarie, în dosarul „Gala Bute”, în care este urmărită penal pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și pentru luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte. Chiar în săptămâna mare, procurorii anticorupție au dispus extinderea urmăririi penale pe numele fostului ministru, pentru spălare de bani, după ce ar fi trecut mita luată prin conturile PDL București.

Începând din 2 aprilie, în arest se află și fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov, fost senator. Decizia de arestare preventivă în cazul lui Vâlcov a fost luată după ce procurorii l-au acuzat de trafic de influență pentru că ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate.

Și fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu va face Paștele în arest, pentru a doua oară. La sfârșitul lui ianuarie 2014, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, și ispășește pedeapsa la Penitenciarul Vaslui.

Din scaunul de primar, în penitenciar

Marian Vanghelie este arestat din 14 martie, el fiind plasat în Arestul Poliției Capitalei, după ce judecătorii au admis propunerea procurorilor anticorupție în acest sens. Primarul suspendat al Sectorului 5 este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, unele fapte fiind săvârșite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale instituției pe care a condus-o.

Un alt edil care va sta departe de casă de Paște este Radu Mazăre.

Radu Mazăre, suspendat recent din funcția de primar, pe care a deținut-o timp de 15 ani, este în arest din 2 aprilie, în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obținerea de autorizații și câștigarea unor licitații.

Radu Mazăre s-a aflat în arest și anul trecut, în aceeași perioadă, după ce a fost reținut în dosarul în care este acuzat că a luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern – reprezentant al firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă” -, pentru a ajuta societatea să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului. Atunci, Mazăre a stat în arest o zi, măsura fiindu-i apoi înlocuită cu controlul judiciar, iar cu două zile înainte de Paște intanța supremă a decis definitiv ca el să fie cercetat în continuare în libertate în acest dosar.

Ul alt primar aflat în arest este Tudor Pendiuc, suspendat și el din funcție. Primarul suspendat al Piteștiului este în arest preventiv în baza unui mandat emis pe numele său în decembrie 2014. El este judecat pentru luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată în dosarul privind încheierea și executarea unui contract de asociere în participațiune care ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Pitești cu cinci milioane de euro.

Și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan este în arest, încă din 29 octombrie 2014, în dosarul „Microsoft”, în care este acuzat de trafic de influență și spălare de bani. În același caz mai sunt judecați și Dorin Cocoș, Dumitru Nicolae și Gabriel Sandu, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010.

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț ar putea fi plasat în arest la domiciliu, după ce instanța supremă a dispus, în urmă cu două zile, înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă, hotărârea putând fi însă contestată de procurorii anticorupție.

În spatele gratiilor se vor afla de Paște și cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura, dar și fostul șef al Consiliului Județean Brăila Gheorghe Bunea Stancu. De asemenea, este în arest, încă din 7 decembrie 2014, și președintele suspendat al Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu, acuzat că ar fi cerut și primit bani în schimbul unor contracte pe bani publici.

De Paște nu vor merge acasă nici mai mulți oameni din fotbal – Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu și Cristi Borcea, care au primit, în martie 2014, pedepse cu executare în dosarul transferurilor de jucători.

George Copos, însă, condamnat și el în același dosar, a fost eliberat condiționat în Săptămâna Mare. Aceeași decizie a fost luată și în cazul lui Gigi Becali. Patronul FC Steaua a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Poarta Albă după ce a executat o treime din pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare, iar luni, la trei zile, de la ieșirea din penitenciar, Becali a plecat la Muntele Athos, urmând să se întoarcă de Paște.