Prima pagină » Știri politice » Un preot cere voie de la BOR ca să candideze la Primărie din partea PNL Fălticeni

Un preot cere voie de la BOR ca să candideze la Primărie din partea PNL Fălticeni

Un preot cere voie de la BOR ca să candideze la Primărie din partea PNL Fălticeni
Un preot cere voie de la BOR ca să candideze la Primărie din partea PNL Fălticeni

Președintele PNL Fălticeni, Gheorghe Aldea, a declarat că preotul Liviu Mihăilă nu a fost membru PNL până acum și că vine din societatea civilă.

El a adăugat că nu cunoaște canoanele BOR privind candidatura preoților, dar că a înțeles că preotul Mihăilă va obține o dispensă pentru a candida.

Până miercuri, candidatul validat al PNL pentru funcția de primar al municipiului Fălticeni fusese Gheorghe Aldea.

Preotul Liviu Mihăilă este președinte al Asociației „Fălticeni cultural”, care, în ultimii ani, a organizat acțiuni precum Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic” și Festivalul de Folk din Fălticeni, precum și alte manifestări culturale.

Președintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, prezent la ședința organizației liberale din Fălticeni, a salutat hotărârea preotului Liviu Mihăilă de a candida la funcția de primar.

Inițial, Sfântului Sinod BOR decisese că preoții pot participa la alegeri ca independenți pentru funcțiile de consilier local sau consilier județean, cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru funcțiile de primar. Ulterior, Sfântul Sinod al BOR a „nuanțat” hotărârea anterioară de a interzice implicarea clerului în politică partinică, permițând preoților, în anumite condiții, să desfășoare activitate decizională în consiliile locale și județene, apreciind că acțiunile lor pot fi benefice pentru comunitate.

„Experiența ultimilor ani a determinat Sfântul Sinod să nuanțeze hotărârea sa anterioară de a interzice implicarea clerului în politică partinică, permițând, totuși, preoților, în anumite condiții, să desfășoare activitate decizională în Consiliile locale și județene. Dacă experiența anilor viitori va arăta că hotărârea Sfântului Sinod este benefică pentru viața comunităților locale, firesc, aceasta va fi menținută, în caz contrar, ea va fi revizuită”, arăta Patriarhia Română într-un comunicat.

 

 

Citește și