„Proiectul de lege pe care îl depun în această săptămână, joi, modifică toate legile de funcționare prin care se acordă pensii speciale și pensii de serviciu pentru cei care s-au pensionat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Servicii de Informații, Magistratură, Curtea de Conturi, parlamentari și funcționari publici. Practic, se introduce acel text că nu pot beneficia de acest drept, în cazul în care sunt condamnați definitiv pentru fapte de corupție”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Florin Roman.
El a explicat că o astfel de reglementare legală există deja în Uniunea Europeană, unde polițiștii, magistrații, cei din serviciile speciale, dacă sunt condamnați pentru fapte de corupție, își pierd pensia specială și rămân numai cu ceea ce au contribuit.
„Noi, ca Partid Național Liberal am susținut eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor pentru militari și magistrați declarate constituționale de către Curtea Constituțională, dar proiectul nostru a căzut cu majoritate de voturi și atunci, până rezolvăm treaba asta cu eliminarea tuturor pensiilor speciale, ca un prim pas, dorim să aducem la normalitate așa cum este în Uniunea Europeană unde polițiștii, magistrații, cei din serviciile speciale, dacă sunt condamnați pentru fapte de corupție, își pierd pensia specială și rămân numai cu ceea ce au contribuit”, a spus Roman.
Parlamentarul a mai declarat că proiectul de lege pe care îl va depune joi vine în completarea altui proiect pe care l-a inițiat și care prevede ca cei care au făcut parte din regimul opresiv și au participat la înăbușirea unor revolte, atât în vremea comunismului, cât și în anii de după Revoluție, să-și piardă pensia specială.
„Și asta vine în completare la un alt proiect de al meu depus, ca cei care au făcut parte din regimul opresiv și care au participat la înăbușirea revoltelor anticomuniste, de la Brașov, de pe Valea Jiului, Revoluția din ”89, mineriadele din ”90 și care au dovada clară a faptului că au fost torționari sau parte a regimului comunist, care au comis nedreptăți majore împotriva oamenilor, să își piardă această pensie. Inclusiv cazul celebru de la Penitenciarul Colibași! Deci toți conducătorii de penitenciare care au torturat și au umilit deținuți politici să își piardă drepturile acestea. Că apar la televizor tot felul de oameni care au participat la represiuni și stau bine mersi acasă după ce au bătut românii, i-au umilit și i-au nenorocit pe viață, iar unii apar la televizor și sunt mari analiști, cu pensii de 15.000 – 20.000 de lei și dau lecții”, a mai spus deputatul liberal.