Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o inițiativă legislativă care elimină condiția de cvorum la referendumul național și propune ca în cazul revizuirii Constituției condiția de validare să fie participarea a cel puțin 30% plus unul din alegătorii înscriși în listele electorale permanente.
Senatorul PSD propune eliminarea din Legea referendumului a prevederii conform căreia „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.
De asemenea, în cazul referendumului pentru revizuirea Constituției, inițiativa legislativă propune stabilirea unei condiții de validare în situația în care prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
„Referendumul pentru revizuirea Constituției este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, se arată într-un alineat nou propus pentru a fi introdus în Legea referendumului.
Totodată, senatorul social-democrat propune ca în cazul referendumului local condiția pentru validare să fie participarea a cel puțin jumătate plus unul dintre alegătorii din listele electorale permanente.
În motivarea la proiectul de lege, Trifon Belacurencu susține că „în România nu există motive întemeiate pentru care cvorumul să nu fie eliminat în privința referendumului”.
„România a avut deja două referendumuri unde voința suverană a poporului român a fost denaturată de existența cvorumului, asimilând persoanele care se abțin cu partizanii votului negativ și promovând forme de boicot”, arată Belacurencu.
Senatorul PSD a înregistrat propunerea legislativă pe 30 ianuarie, fiind singurul semnatar al proiectului de act normativ.
Președintele Traian Băsescu declara, în 23 ianuarie, că poate fi o soluție reducerea pragului de cvorum pentru validarea referendumului la 30%, cu condiția să fie create condiții să voteze și pentru cei 3 milioane de români din străinătate, prin introducerea votului prin corespondență.
„Uite, o să fiu foarte deschis, să vă spun că poate fi o soluție. Sigur, se poate imagina un prag minim de 30%, da? Să fie minim 30% din electorat prezent. Dar asta înseamnă să ai un 30% curat, adică să creezi condiții pentru cei trei milioane care sunt în listele electorale aici, dar care nu merg și e corect să nu meargă 500 de kilometri până la prima secție de votare ca să-și pună votul, să creezi condiții ca cei 3 milioane să voteze prin corespondență. Deci, cred că este o soluție, cu condiția ca, din punct de vedere electoral, chiar să materializăm ceea ce scrie în Constituție, că statul este obligat să creeze condiții ca oamenii să voteze”, a afirmat Băsescu.
El a arătat că nu sunt suficiente cele 300 de secții de votare pentru românii din străinătate, 90% din cei 3 milioane fiind nevoiți să parcurgă sute de kilometri pentru a putea să voteze, comparativ cu cetățenii din țară care nu merg de multe ori nici 100 de metri până la secția de votare.
„Deci, cred că se poate coborî pragul, se poate desființa pragul sau se poate face un prag rezonabil, 30% din lista electorală, dar să creezi condiții celor trei milioane să voteze”, a mai spus Băsescu.
„Am spus că nu ne mai putem imagina nici referendumul pentru Constituție, nici alegerile pentru președintele României fără să găsim soluția ca cei 3 milioane de români care lucrează în străinătate să poată vota, deci votul prin corespondență, care trebuie introdus”, a afirmat Băsescu.