Una din cele mai contestate taxe, scoasă din programul de guvernare. Anunțul făcut de Tăriceanu
„Am discutat despre program și o serie de măsuri care sunt incluse în programul de guvernare. Mă refer la măsuri de ordin fiscal sau de ordin salarial. Din programul de guvernare s-a scos taxa de solidaritate, care la instalarea guvernului precedent a făcut o serie de valuri. Nu am considerat oportună introducerea ei la acel moment. Acum s-a operaționalizat în mod efectiv scoaterea ei din programul de guvernare. Sunt alte măsuri care vizează creșterea salariilor minime cu câte 100 de lei pe an până în 2020, astfel încât să ajungem la un salariu minim net de 300 de euro de persoană, iar pentru cei cu stiudii superioare salariul minim va crește cu 150 de lei pe an. Acestea sunt măsuri care ni se par absolut necesare în perspectiva evoluției economice a României”, a declarat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
El a mai spus că România nu trebuie să rămână „o țară furnizoare de mână de lucru ieftină”.
„Având în vedere că media costurilor cu forța de muncă în Europa depășește 40%, România trebuie să se îndrepte către aceeași direcție, iar investițiile să se caleze și mai mult în tehnologii avansate, care să aducă productivitate mai mare, valoare adăugată mai importantă, nu să se bazeze pe forța de muncă ieftină, cum s-a întâmplat din păcate în ultimii 25 de ani într-o măsură prea importantă. Deci economia româneasdcă trebuie să evolueze, trebuie să se modernizeze, trebuie să devină mai competitivă și mediul economic trebuie să se adapteze la aceste noi realități”, a mai spus președintele ALDE.
El a precizat că în ședința ALDE au fost discutate și alte subiecte, printre care legea pensiilor, politica salarială sau politica de investiții.
De asemenea, Tăriceanu a zis că nu s-a discutat despre impozitul pe gospodărie.
„Impozitul pe gospodărie nu am discutat. Am discutat despre impozitul pe venitul global. Urmează ca Ministerul de Finanțe să pornească la operaționalizarea acestui impozit pe venitul global, dar lucrul acesta impune o logistică necesară, stabilirea unor proceduri și nu există din partea ministerului un termen pe care să-l fi avansat. Pe măsură ce ministerul va avansa pe acest domeniu important… Dar a mai existat impozit pe venitul global, nu e o formulă care ne va surprinde, nu e un impozit nou subliniez”, a mai spus Tăriceanu