Unde își pierde Dragnea premierii. Tudose, de la”miniștrii vor raporta” la povestea porcului de la SRI
Una dintre întrebările de la conferința de presă din data de 29 iunie 2017, atunci când Mihai Tudose a preluat funcția de premier, a fost: „Dacă domnul Dragnea poate legal să fie premier, vă dați la o parte?” Iar răspunsul a fost fără ezitare: „Evident, da”.
Mihai Tudose venea după Sorin Grindeanu, cel care a stat în fruntea Palatului Victoria șase luni și a reușit să bifeze și o premieră. A fost demis prin moțiune de cenzură de propriul partid care l-a trimis acolo.
Prin declarațiile sale, Tudose lăsa să se înțeleagă că Sorin Grindeanu a fost un caz izolat și că membrii PSD știu cine îi trimite în funcții și cui se raportează.
Iată câteva declarații ale premierului:
29 iunie 2017: „Am fost propus in aceasta functie de catre presedintele Liviu Dragnea, acceptat de presedintele Klaus Iohannis si nu vreau să înșel încrederea acordată. Voi fi prezent în Parlament de câte ori va fi nevoie, de câte ori voi fi chemat sau de câte ori o lege importantă va necesita susținere la cel mai înalt nivel guvernamental. Le voi cere, de asemenea, tuturor miniștrilor să facă același lucru, să participe la procesul de dezbatere, atât în plen, cât și la comisie. Cred, în egală măsură, că partidul care și-a asumat guvernarea și programul de guvernare, PSD, împreună cu partenerul său de coaliție, ALDE, au dreptul la legitimitatea de a controla săptămânal, lunar sau de câte ori consideră necesar, ritmul de implementare a programului de guvernare”, asigura Mihai Tudose, în discursul său de învestire.
5 iulie 2017, Mihai Tudose: Toți membrii Guvernului vor raporta ceea ce fac prin fapte, nu doar prin declaratii
10 iulie 2017: Eu am solicitat și partidele coaliției au solicitat și domnul președinte Dragnea a solicitat ca între Guvern și Parlament, ca între Guvern și coaliție să existe un dialog permanent. Am stabilit următorul mod de lucru: săptămânal să fie ședințe de informare cu coaliția despre ceea ce s-a întâmplat în săptămâna trecută și ceea ce ne propunem să facem la Guvern în săptămâna viitoare, iar o dată pe lună să fie o analiză a stadiului îndeplinirii programului de guvernare plecând de la termene, implicări și realizări. Atunci va fi acea analiză, o dată pe lună. În rest, în fiecare săptămână – am stabilit vineri – raportul de activitate va fi transmis coaliției celor două partide și de asemenea va fi urcat și pe site-ul Guvernului”.
Și totuși, la trei luni de la ultima declarație menționată, Tudose bătea cu pumnul în masă. Fie pleacă miniștrii cu probleme din partid, adică Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, sau cei care nu au performanță- Răzvan Cuc- fie își depune mandatul. O situație complicată pentru PSD care risca să nu mai obțină o nominalizare de la Iohannis pentru scaunul de la Palatul Victoria. O situație și mai complicată pentru Dragnea, având în vedere că cei vizați de Tudose îi erau colaboratori vechi.
După o ședință de cinci ore, informațiile care ajungeau la presă erau că Tudose este la un pas de demisie. Și totuși, o discuție de 15 minute doar între Dragnea și Tudose a tranșat lucrurile. Întorși în sala de ședință, a fost cum a spus Tudose.
„Aproape toată lumea a plecat supărată”, a declarat Dragnea, după ședința CEx din 12 octombrie 2017, care s-a lăsat cu demisiile miniștrilor menționați.
Pentru premier era însă o mare victorie în fața lui Liviu Dragnea.
Au urmat câteva ieșiri publice ale celor doi, la final de an, în care cuvântul de ordine a fost „nervos”. De la afirmația lui Dragnea, potrivit căreia premierul ar putea să fie mai calm, s-a lăsat cu un șir lung de remarci ale premierului. Unde și de câte ori a avut ocazia, Tudose a spus de ce este „nervos”.
Un singur exemplu grăitor a fost interviul difuzat de Antena 3 în 30 decembrie, când Mihai Tudose a spus, în cele 40 de minute, de 12 ori cuvintele „nervos”” și „nervozitate” și de 10 ori cuvântul „calm”.
„Da, dacă a fi foarte ferm și a urmări niște termene și niște acțiuni înseamnă a fi nervos, atunci vă spun că o să fiu nervos în continuare”.
„Nu știu ce înțelege domnia sa prin a fi nervos. Puteți să îl întrebați, bănuiesc că aveți telefonul domniei sale”.
„Așa sunt eu, mai nervos”.
Și nervos a rămas Tudose pentru liderul PSD și la început de an. Scandalul polițistului pedofil a adus în lumina reflectoarelor un alt om apropiat al lui Liviu Dragnea din Guvern: Carmen Dan.
Nemulțumită de anchetă și comunicarea în cazul agentului Eugen Stan, Carmen Dan a cerut demiterea șefului Poliției Române, Bogdan Despescu. Premierul nu numai că nu a acceptat dar i-a și transmis ministrului de Interne că nu poate munci cu cineva care minte (referitor la înlocuitorul lui Despescu) și semnează oricând demisia.
Imediat a apărut în discuție relația Dragnea-Tudose și faptul că ministrul de Interne este un pion pe tabla de șah. De altfel, Tudose a transmis un semnal către Liviu Dragnea, spunând că ministrul de Interne va demisiona, „dacă este lăsată”.
De cealaltă parte, Carmen Dan a răspuns trimițând Corpul de Control la IGPR și anunțând că o coaliție politică a trimis-o în Guvern, deci aceea poate să îi ceară demisia.
Pentru premier ultimul interviu televizat a fost încă o ocazie să îl atace pe Liviu Dragnea. Întrebat de zvonurile potrivit cărora este omul SRI infiltrat în PSD, Tudose nu a ratat ocazia să amintească cine taie porcii la SRI.
„Mă deranjează să aud că sunt făcut ba securist, ba comunist. Dacă nu-l dau afară pe Despescu, înseamnă că am primit ordin din Băneasa (n.r. un sediu al Serviciul Român de Informații). Eu nu am tăiat porci cu nimeni acolo. Să stabilim că SRI și SIE sunt nocive și să le desființăm. Sunt instituții în regulă, nu sunt în regulă? Să le dăm foc dacă nu, să le închidem. Se spune: > Am o relație instituțională și o dată pe săptămână am obligația să interacționez (…) Cu Coldea, cât am fost ministru al Economiei și el conducea structura respectivă, am vorbit de câteva zeci de ori pe diferite lucruri. Nu am tăiat porci, nu am fost în vie, nu am cărat sticle de vin, nu am fost la Revelioane”, a declarat Mihai Tudose, la Antena 3, răspunzând astfel acuzațiilor din spațiul public că ar fi „omul SRI”.
Premierul făcea referire la acuzațiile fostului premier Victor Ponta care spunea anul trecut că liderul PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea la tenis, la cafea și, de Crăciun, în 2013, la „pârlitul porcului”, la unul dintre sediile Serviciului.
Aflat în vizită în țară, la liderii locali, Liviu Dragnea a spus o propoziție scurtă care nu prea mai lăsa loc de întors pentru premier: „Eu încă sper ca Mihai Tudose să rămână premier”.
Unele organizații locale, printre care cele conduse de Marian Oprișan și Adrian Țuțuianu, sunt apropiate actualului șef al Executivului, dar nu suficiente pentru a schimba conducerea de partid. Așa cum nici Grindeanu, cu toți liderii care se anunțau alături de el, nu a schimbat nimic.
Alți social democrați, aflați de partea lui Dragnea, vor să tranșeze lucrurile la ședința de la Iași de la sfârșitul lunii și să schimbe premierul, din nou, dacă e nevoie.
„Dacă nici președintele Liviu Dragnea, nici premierul Mihai Tudose nu vor aborda în mod constructiv acceastă chestiune, probabil se va ajunge din nou la demiterea primului-ministru, iar efectele le vom vedea”, a anunțat liderul PSD Vaslui.
Undeva, pe drum, Liviu Dragnea l-a pierdut și pe Mihai Tudose, iar din punctul în care au ajuns cei doi, cel mai probabil Tudose va avea soarta lui Sorin Grindeanu. Rămâne de văzut însă dacă actualul premier este dispus, când i se va arăta ușa, să spună „Evident, da”.