Ungureanu îi invită în Forța Civică pe Tăriceanu și Chiliman
Liderul Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, consideră că, dacă la un moment dat Călin Popescu Tăriceanu și Andrei Chiliman se vor separa de „ceea ce înseamnă Crin Antonescu și echipa sa”, atunci se va putea găsi un limbaj comun cu un partid din opoziție, cum e Forța Civică.
Ungureanu a fost întrebat, într-o emisiune la Digi 24, dacă s-ar vedea într-o echipă alături de Andrei Chiliman, Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu, dacă aceștia nu vor mai fi în PNL.
„Vedem dacă mai sunt sau nu în PNL, pentru că PNL, ca orice partid, are dispoziții statutare potrivit cărora structurile de conducere pot să-i judece pe proprii colegi și pentru cauze care nu sunt neapărat atât de explicite, cum ar fi disidența, opoziția. Eu am văzut foarte multe declarații cu iz revanșard la adresa conducerii actuale a PNL și foarte puțină acțiune”, a răspuns Ungureanu.
„Sigur, dacă la un moment dat lideri de marcă ai PNL găsesc de cuviință să se separe de ceea ce înseamnă Crin Antonescu și echipa sa, cred pe bună dreptate că se poate găsi un limbaj comun de dreapta de data aceasta, și o spun foarte clar, cu un partid, poate să fie Forța Civică de exemplu, din actuala opoziție”, a continuat Mihai Răzvan Ungureanu.
El a mai spus că „atitudinea antieuropeană și profund antidemocratică” a lui Crin Antonescu în cadrul propriului partid „face ca oameni cu experiență politică remarcabilă, cum este Călin Popescu Tăriceanu sau cum este Andrei Chiliman, amândoi cu un parcurs liberal remarcabil, să se simtă umiliți”.
„Eu cred că nu Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să se simtă umilit. Umiliți ar trebui să se simtă toți membrii Partidului Național Liberal în momentul în care au un asemenea șef”, a susținut Ungureanu.
Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nu este loc în partid pentru el și pentru Andrei Chiliman în același timp, iar Congresul trebuie să decidă între el și primarul Sectorului 1, având în vedere acuzațiile aduse de acesta la adresa conducerii formațiunii.
„Excluderea domnului Chiliman nu a mai fost cerută de nimeni, pentru că domnul Chiliman trebuie să-și apere punctele de vedere, puncte de vedere din punctul meu de vedere absolut inacceptabile, care lovesc într-un mod cu totul nemeritat imaginea PNL. Trebuie să și le apere dacă are cum și cu ce într-un congres. De asemenea, toți cei care sunt invocați de domnul Chiliman, care tac, care gândesc precum dnul Chiliman, sunt invitați la cea mai democratică dezbatere cu putință”, a spus Antonescu.
El a precizat, după ședința liderilor PNL, că nu se poate ca el și Chiliman să rămână în același partid.
„Nu se poate însă, asta-i clar, după ce vom avea un congres clarificator în multe privințe, să rămânem în același partid și eu și dnul Chiliman, pentru că din două una: fie congresul hotărăște că toată conducerea PNL, în frunte cu mine, a transformat un partid pro-occidental de 20 de ani într-un partid exsovietic șamd, și atunci fie plec, fie dpmnul Chiliman este un om care lovește în mod trădător în acest partid, și atunci nu mai are domnia sa ce căuta”, a spus Antonescu.
Antonescu a fost întrebat dacă se referă la pozițiile pe care ar fi trebui să le aibă Călin Popescu Tăriceanu sau Ludovic Orban în ceea ce-l privește pe Andrei Chiliman.
„Nu știu, eu aș vrea ca toate aceste lucruri să fie transformate într-o confruntare politică democratică, într-o confruntare politică la vedere. Eu regret și găsesc jenant faptul că oameni al căror nume este invocat de propragandiștii băsiști la orice pas, de maestrul Chiliman recent, nu ies public să spună «Da, e așa: cred alături ce Chiliman acest lucru, sau nu, nu e așa Chiliman e lovit de…nu știu, amnezii, confuzii sau altceva»”, a mai explicat Antonescu.
În același timp, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, comentând situația din PNL, că au fost ocazii, în ultima perioadă, în care s-a simțit umilit, el precizând că își rezervă dreptul de a reacționa.
„Eu totul pot să accept, până la atitudinea unora dintre colegi care mă umilește. Aceste lucru nu-l pot accepta și de câte ori voi simți că sunt în această postură – și din păcate în ultima perioadă au fost câteva ocazii la care nu vreau să fac referire directă aici în care efectiv consider că am fost umilit – atunci îmi rezerv dreptul să reacționez”, a declarat Tăriceanu.
El a precizat că din punctul său de vedere își va exprima opinii chiar divergente față de președintele partidului, atât în cadrul forurilor de conducere cât și în public.
„Într-un partid democratic, cum este, sper, PNL, fiecare are dreptul la propria opinie, cum domnul Antonescu are dreptul la opinia lui, eu am dreptul la opinia mea, pe care atunci când consider necesar o spun inclusiv în public și sigur că față de o serie de luări de poziție pe care domnia sa le are (Crin Antonescu, n.r.) îmi rezerv și eu dreptul să am pozițiile mele”, a susținut Tăriceanu, precizând el personal nu este angajat într-o luptă pentru posturi.
Primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chliman, a declarat că se va lupta pentru ca PNL să fie „recuperat” „pe valorile lui vechi și pe linia prooccidentală” și că în această bătălie contează pe sprijinul lui Călin Popescu Tăriceanu.
„Eu unul cred că PNL poate fi recuperat și este ceea ce încerc să fac. Nu va fi ușor, e o bătălie pentru viitorul PNL, care se duce și pe care eu am de gând să o duc”, a spus Chiliman, vineri, la B1 Tv.
Întrebat pe cine mai contează din PNL, el l-a indicat pe Călin Popescu Tăriceanu.
„Sunt foarte mulți oameni de bună credință în PNL. Vă dau un singur nume: unul dintre cei mai vechi prieteni ai mei din PNL – eu m-am înscris pe 28 decembrie 1989 în PNL, el s-a înscris cu câteva zile înaintea mea – Călin Popescu Tăriceanu. (…) Este un om de onoare, e un prieten bun, eu contez pe sprijinul lui în această bătălie pentru ca PNL să se reîntoarcă pe linia prooccidentală”, a menționat Chiliman.
„Personal, mă voi lupta să recuperăm PNL pe valorile lui vechi și pe linia prooccidentală. Vom reuși, bine, nu vom reuși, iar bine”, a mai spus el.
Andrei Chiliman a arătat totodată că, dacă va fi exclus din partid, va accepta acest lucru. „Însă asta nu înseamnă că odată exclus voi tăcea”, a adăugat el.