Prima pagină » Știri politice » Ungureanu: Premierul și ministrul de Finanțe trebuie să fie audiați în Parlament pe tema bugetului

Ungureanu: Premierul și ministrul de Finanțe trebuie să fie audiați în Parlament pe tema bugetului

Ungureanu: Premierul și ministrul de Finanțe trebuie să fie audiați în Parlament pe tema bugetului
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că este necesară, de urgență, audierea în Parlament, în comisii și în plen, a premierului și ministrului de Finanțe, pentru ca aceștia să dea detalii despre starea bugetului țării.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că este necesară, de urgență, audierea în Parlament, în comisii și în plen, a premierului și ministrului de Finanțe, pentru ca aceștia să dea detalii despre starea bugetului țării.

Mihai Răzvan Ungureanu l-a criticat pe Victor Ponta pentru afirmația privind resursele bugetare și a apreciat că spusele prim-ministrului reprezintă „o enormă probă de incompetență și amatorism pe seama întregii țări”.

„Asemenea declarații, precum cea făcută de premierul Ponta, are impact imediat asupra piețelor financiare internaționale și asupra credibilității financiare a României, declarația premierului putând fi interpretată, în cel mai critic mod, și ca anunț al pericolului de intrare de incapacitate de plată pentru obligațiile bugetare interne. Este absolut incredibil ce a declarat premierul Ponta, credem că este necesară o audiere de urgență în Parlament, în fața Comisiilor de buget-finanțe și apoi în Plen în care premierul și ministrul de Finanțe să detalieze starea bugetului țării, motivele pentru care nici până acum nu avem un proiect de lege al bugetului pe 2013, lucru aflat împotriva legii. La capătul acestei situații trebuie să se afle demisia întregului Cabinet”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu, copreședinte al Alianței România Dreaptă.

El a arătat că, potrivit legii, atunci când se face o rectificare bugetară, Cabinetul trebuie să se asigure că are resurse financiare pentru tot anul. „Or premierul Ponta a făcut rectificare bugetară și ne anunță că în noiembrie nu mai are bani. În aprilie, Guvernul Ungureanu se angaja la o rectificare bugetară prin care propunea menținerea deficitului pentru anul în curs, în limita 1,9 procente din PIB, creșterea salariilor administrației publice cu 15 procente începând cu luna iulie, menținerea investițiilor de capital prin bugetul de stat și asigura cofinanțarea pentru atragerea de fonduri structurale în cuantum de 6 miliarde de euro. În august, Guvernul Ponta efectuează o rectificare bugetară prin care mărește deficitul de la 1,9 la 2,25% din PIB, ca să aibă mai mulți bani de cheltuit, crește salariile cu doar opt procente și promite o creștere de șapte procente pentru luna decembrie, care ar avea impact în 2013. Și mai mult, scoate 1,6 miliarde de lei de la cheltuieli de capital, în special de la cofinanțarea pe fonduri structurale. Investițiile de capital sunt principala componentă a creșterii economice. Guvernul Ponta taie 1,6 milioane de lei de la cheltuieli de capital”, a explicat Mihai Răzvan Ungureanu.

În opinia fostulu premier „Guvernul Ponta cheltuiește enorm” și nu se știe unde se duc banii.

„Altfel spus, Guvernul Ponta cheltuiește enorm, nu știm unde se duc banii, dacă nu în măsuri populiste fără niciun impact economic imediat și în buzunarele clientelei politice, necosotind faptul că anul 2013 va fi și mai dificil din punct de vedere financiar pe seama incompetenței guralive a guvernului Ponta”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Premierul Victor Ponta a afirmat că prioritatea actuală a Guvernului este identificarea fondurilor pentru funcționarea spitalelor, plata unei părți din pensii și activitatea Ministerului Administrației și Internelor, deoarece construcția bugetară nu prevede nicio resursă pentru ultimele 45 de zile ale anului.

„Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că începând cu 15 noiembrie – așa s-a prevăzut anul trecut în buget – nu există nicio resursă pentru funcționarea spitalelor, pentru Ministerul Administrației și Internelor, pentru o parte din pensii și atunci, profitând de încasări mai bune la buget, un trend care s-a confirmat și în trimestrul III, și rearanjând cheltuielile, prioritatea numărul unu este să știu că până la 31 decembrie 2012 pensii, salarii, funcționarea instituțiilor publice și încălzirea putem să le asigurăm, evident cu un buget pentru 2013”, a spus Ponta, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV.

Premierul a explicat astfel că a constatat că fosta administrație a aprobat un buget din care lipsește finanțarea aferentă ultimelor 45 de zile din acest an, în condițiile în care cererile de alocări însumează 3,5 miliarde lei, reprezentând necesarul minim până la sfârșitul anului. Din totalul acestei sume, 200 milioane lei trebuie alocate primăriilor pentru indemnizațiile destinate însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.

Ulterior, Ponta a declarat duminică, la Iași, că sunt bani pentru pensii, salarii, indemnizații și pentru funcționarea instituțiilor statului, până la sfârșitul anului, fondurile necesare în acest sens urmând să fie realocate din alte părți.

„Avem bani pentru pensii, salarii, indemnizații și pentru funcționarea instituțiilor statului, dar realocându-i din alte părți”, a afirmat, duminică, la Iași, într-o conferință de presă, premierul.

Victor Ponta a reclamat că s-a ajuns în această situație pentru că fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele zece luni ale anului.

Citește și