„Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă modul profund netransparent în care, pe data de 31 ianuarie 2017, Guvernul României a ales să modifice Codul penal și Codul de procedură penală, fără o dezbatere reală și efectivă și prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Acest mod de acțiune este cu atât mai inadecvat cu cât ministrul Justiției a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanța de urgență, fără să mai aștepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod competențele acestuia”, transmite UNJR printr-un comunicat de presă.
Asociația precizează că dreptul Parlamentului și al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat însă orice modificare a legii penale trebuie făcută cu dezbateri și analize solide, precizând că „dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justiției sunt departe de a atinge acest deziderat”.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că Guvernul a adoptat în ședința de marți seara un proiect de lege privind grațierea și unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar și o ordonanță de urgență privind modificarea Codurilor penale. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 1.25.